Misschien herinnert u zich nog dat ik hier ruim anderhalf jaar geleden de ontwerpwedstrijd “Rethink Athens” heb vermeld. Zoals toen gezegd, ging het om een Europese Architecturale Wedstrijd, gesponsord door de Onassis Stichting, om het centrum van de geteisterde Griekse hoofdstad opnieuw te bekijken. De wedstrijd is een paar maanden geleden gewonnen door het Nederlandse Architectenbureau OKRA uit Utrecht. Ze mogen daar in Utrecht terecht trots zijn op het ontwerp, het ziet er echt wel geweldig mooit uit.

De bedoeling is om de centrale as rond Panepistimiou in Athene verkeersvrij te maken, vanaf Amalias Avenue nabij Syntagma, tot aan het Omonoiaplein en verder tot aan het Nationale Archeologische Museum. Panepistimiou zou een wandelstraat worden, en de tram zou er weer doorheen rijden.

Er was nog een tweede project, om de buurt rond Delta Falirou, aan de kust, niet ver van het Stadion van Vrede en Vriendschap opnieuw aan te pakken. Dat project wordt dan weer gesponsord door de Niarchos Stichting. Die stichting is overigens al aan een enorme gebouw bezig, waar je niet naast kan kijken als je van Athene naar Piraeus rijdt via de kustweg. Het nieuwe operagebouw staat daar in de steigers.

Allemaal heel erg mooi, maar beide projecten dreigen op de helling te komen staan. De Europese Commissie eist namelijk dat deze projecten opgenomen worden in het ESPA-programma, een programma dat geld krijgt van het Europese Cohesie Fonds. Gezien dat nu niet het geval is, dreigt Brussel de werkzaamheden een halt toe te roepen. De redenering is dat het niet mogelijk is om “decroatieve werkzaamheden” te laten sponsoren, terwijl een hele reeks meer dringende werkzaamheden nog steeds moeten worden voltooid in het hele land. Ook vindt de Europese Commissie dat andere projecten priuoriteit moeten krijgen. Bij de Onassis Stichting is men bepaald niet blij met deze aankondiging. Bij de Niarchos Stichting blijft het stil.

6 thoughts on “Moet Rethink Athens opnieuw worden overdacht?

  1. Ik hoop dat ik iets niet goed begrepen heb. Dit gaat mij ver boven mijn pet.
    Is het nu zo dat de projecten in het ESPA programma opgenomen moeten worden zodat niet de Niachos- en Onassisstichting ze betalen maar de EU? Of zodat de EU er op zijn minst aan meebetaalt?
    En is het zo dat de EU de stichtingen kan dwingen te stoppen met de werkzaamheden om dat er elders nog een snelweg afgemaakt moet worden, ziekenhuizen opgeknapt, scholen gefatsoeneert,
    etc. Allemaal nuttige dingen maar het geld is toch van die stichtingen en niet van de EU? Als ik stinkendrijk zou zijn en van mijn eigen geld een enorme bibliotheek zou willen bouwen (hopelijk alles netjes met vergunningen en goede arbeidsomstandigheden voor de arbeiders) in een verloederd deel van een grote stad, dan kan de EU dat blokkeren omdat de begroting niet toelaat dat er genoeg geld voor b.v. de zorg is?
    Heb ik dat zo goed begrepen?

  2. En hebben ze dit keer niet een beetje gelijk ?

  3. @Esmeralde, ik denk dat het zo is dat de Niarchos Foundation de eigenlijke gebouwen e.d. zet, zoals de nieuwe bibliotheek, opera etc…, maar dat een ander deel van het project op rekening van de staat kwam, zoals bv het ondergronds leggen van Poseidonos Av.

  4. Ik denk simpel…het kan toch gewoon EN….EN….

  5. BINNENKOR GAAN ZE U NOG ZEGGEN BIJ WELKE WC JE MAG GAAN SCHIJTEN EN WNR …. KOMT GOED

  6. Voordat ik iets of iemand gelijk geef, wil ik weten hoe het zit. Wat is het ESPA-programma precies?

    Als ik op de sites kijk, zie ik dat zowel de Onassis- als de Niarchosstichting allerlei projecten steunen op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, duurzaamheid, wetenschap. Niet alleen maar luxe zaken dus. Voor zover een leefbare binnenstad en een opera en bibliotheek ‘luxe’ zijn.

    Ik kan me ook voorstellend dat die projecten op korte termijn werk opleveren voor de mensen die er aan bouwen, en op lange termijn voor allerlei anderen omdat de stad aantrekkelijker wordt. B.v. voor toerisme en zakelijke ontmoetingen. Ooit iemand horen zeggen dat ie een weekendje ‘Athene gaat doen’ zoals men wel naar Parijs, Barcelona of zelfs New York gaat? Het is niet echt een aantrekkelijke stad.

    En misschien letten de stichtingen veel beter op dan de EU of de Griekse overheid, of de centjes wel correct besteed worden.

    Even voor de goede orde: ik ben niet anti-EU. Als ik de laatste blog van Bruno lees, zie ik dat de Grieken ook helemaal geen EU nodig hebben om op belangrijke posities de ruimte te geven aan types die graag bepalen waar een ander schijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *