20 augustus

Valt het doek over Griekenland binnen een goede twee weken? Op 20 augustus moet Griekenland namelijk een obligatie uitbetalen ter waarde van 3,2 miljard euro, maar het land zou dat geld niet hebben. Eens te meer wordt ons gezegd dat de schatkist leeg is en dat er geen geld meer is om lonen en pensioenen uit te betalen. Het is niet de eerste keer dat dit dreigement wordt gebruikt. Als men dat doet om de Griekse bevolking onder druk te zetten, dan heeft dat ondertussen nog weinig effect. Men raakt hier stilaan afgestompt door dergelijke berichten en omdat het argument nu al zo vaak is gebruikt, stellen heel wat Grieken het dan ook in vraag.

Als het de bedoeling is om de Europses partners of om de leenheren onder druk te zetten, dan schijnt ook dat niet te lukken. De troika blijft bij haar standpunt: eerst moet er een rapport komen en als dat positief is, dan krijgt Griekenland een nieuwe schijf van de lening in september. Wat er tot dan moet gebeuren, is niet duidelijk. De Griekse overheid zelf heeft al een overbruggingskrediet aangevraagd bij de landen van de eurozone, maar die weigeren dat. Wat gaat er dan gebeuren? Zal het geld dan echt op zijn? En dat op een moment dat de achterstallige betalingen van de Griekse staat aan allerlei schuldeisers in de privésector opgelopen is tot 6,6 miljard euro (ongeveer de helft van de som die Griekenland de volgende 2 jaar moet gaan besparen).

Dit kan toch gewoon niet de goede kant op gaan? Wie gelooft er nu in godsnaam dat de Griekse crisis nog kan worden bezworen? De enige reden waarom men er de stekker nog niet heeft uitgetrokken, is wellicht omdat men zo veel geld als mogelijk nog uit het land wil persen. Als dat op is, dan zal men wellicht gaan beslag leggen op de goudreserve van Griekenland, die verdeeld ligt over 3 internationale banken (waar Griekenland zelf dus niet aan kan). Dit wordt nog lelijk, vrees ik.

5 thoughts on “20 augustus

  1. Er moet vooral zicht komen op de rekeningen in het buitenland, waar Grieken hun geld parkeerden.
    Bij een terugkeer naar de Drachme en de daaruit voortvloeiende snelle devaluatie, zien deze mensen hun kapitaaltje minstens verdubbelen t.o.v
    de spaarcentjes van hun landslieden.
    Als Griek moet je nu eigenlijk zoveel mogelijk eurootjes lenen en ze snel versluizen. Je geleende, terug te betalen bedrag, wordt omgezet in Drachmes. Dus je betaalt maar de helft terug.

  2. @bruno: belangrijk is om hier op te merken dat GR 3.2 miljard euro moet terug betalen aan de ECB, die hiermee ongeveer 900 miljoen euro winst maakt op 2-3 jaar tijd. Het geld willen ze ‘lenen’ van het EFSF. Maw: geld lenen van 1 europese instantie zodat de andere europese instantie kan worden terugbetaald en zodat er 900 miljoen euro winst kan worden gemaakt. “Hulp” noemen ze dat dan.

    Griekenland moet op 20/08 gewoon zeggen dat ze geen geld meer zullen lenen onder de huidige voorwaarden. Dat heeft 1 groot voordeel: de EU moet beslissen wat er moet GR zal gebeuren. Vliegen ze uit de euro of wordt het probleem anders aangepakt? Maar GR heeft dan tenminste uitzicht op een oplossing…

  3. Is dat “vingerwijzen naar…” niet allemaal maar poppenkast voor Jan-met-de-pet?
    Wordt niet alles wat wordt aangedragen (medicijntekorten, voedselbanken, zelfmoorden,demonstraties. etc. etc.) aan de kant geschoven/niet gehoord?
    Is al niet al lang beslist (én in gang gezet) hoe e.e.a. moet gaan lopen en wat de uitkomst moét zijn?!!
    http://www.youtube.com/watch?v=_nyw9h95nlQ
    (Ook lezen: Family Jewels)
    Ook diegenen met de grootste monden kakelen maar gedachtenloos na en weten niet eens waar ze t over hebben….
    http://www.youtube.com/watch?v=e61q0xsdhxE

    http://www.youtube.com/watch?v=cxIywbh6Cjk&feature=fvwrel

  4. In een degelijke Nederlandse krant stond afgelopen week een artikel waarin een Griekse econoom betoogt dat Griekenland te corrupt is voor de euro. De strekking van het artikel is dat de Griekse rechtstaat onderontwikkeld is en er geen of nauwelijks controlemechanismen zijn.
    Waar ik maar mee zeggen wil: Niks menselijks is de Grieken vreemd. Hadden wij zo’n slecht functionerende rechtsstaat zouden wij ook sjoemelen alsof ons leven er vanaf hing.
    Anderzijds, de mentaliteitsverandering moet vanuit de Grieken zelf komen. Het is te gemakkelijk om te schuld bij Europa of Duitsland neer te leggen.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3295403/2012/08/02/Griekenland-is-te-corrupt-voor-de-euro.dhtml

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *