Sneak preview van de nieuwe maatregelen

De trojka is terug in het land en zal zich nu buigen over de maatregelen waarover de 3 coalitiepartners het zijn eens geworden. Een aantal van de maatregelen zijn ondertussen al bekend gemaakt en ze zullen pijn gaan doen. Er gaat weer worden gesneden in de lonen en pensioenen en ook de belastingen gaan de hoogte in. De voornaamste reden hiervoor is dat de regering geen naakte ontslagen wil in de openbare sector, iets waarop de trojka al maanden, zo niet jaren, hamert. De politieke kost daarvoor zou wellicht veel te hoog zijn. Misschien dat daarmee meteen ook verklaard is waarom Nea Dimokratia nog steeds rond de 25% van de stemmen krijgt in recente enquêtes.

Wat staat er in het pakket dat nu aan de trojka wordt voorgelegd ter goedkeuring? Hier gaan we:

Pensioenen

  • De pensioenleeftijd gaat omhoog, van 65 naar 67.
  • Gewone en extra pensioenen worden verminderd.
  • Alle extra bonussen aan gepensioneerden worden afgeschaft.
  • Om recht te hebben op een minimaal pensioen moet je nu minstens 20 jaar voltijds gewerkt hebben, in plaats van 15 jaar.
  • Het pensioen voor ongehuwde dochters van overleden ambtenaren kan niet meer dan 720 euro bedragen. U leest het goed: een pensioen voor ongehuwde dochters van overleden ambtenaren, vooral dan ambtenaren die een hoge positie hadden. Deze dochters hoeven hun leven lang niet te werken, want ze krijgen van de overheid sowieso een uitkering, gewoon omdat ze dochters zijn van overleden ambtenaren. Van zodra ze werken of huwen, zijn ze deze toelage kwijt, en om die reden zijn er heel wat onder hen die gewoon niet trouwen. De toelage blijft bestaan, onbegrijpelijk.
  • Vermindering van speciale salarissen (voor o.a. politie, leger, zeemacht, brandweer, enz.)

Belastingen

  • Belastingsvrij inkomen voor gepensioneerden en loontrekkenden blijft staan op 5000 euro, maar er is niet langer belastingvrijstelling voor kinderen ten laste.
  • BTW op restaurants/taverna’s zakt weer naar 13% van 23%. Extra taks wordt geheven op ruimtes waar gerookt mag worden.
  • Belastingen op interest uit spaargeld gaan omhoog van 10% naar 15%.
  • Vrije beroepen worden 30% tot 35% belast. Het aantal bonnetjes dat iemand zal geven, zal drastisch terugvallen, zo veel is zeker.
  • Roerende voorheffing (iets wat de Griekse overheid sowieso niet meer kan teruggeven) voor handelsactiviteiten en dienstverlening door vrije beroepen, wordt op 20%-25% gezet.
  • Vermindering van het aantal belastingsschalen.
  • Taksen op rookwaren (vooral roltabak) gaan de hoogte in.
  • Wie in dienstverband is en wordt betaald per factuur, zal worden belast als een normale loontrekkende.
  • Taksen op aardgas worden gelijk gesteld met taksen op verkeersbrandstof. Jaren heeft men mensen overtuigd om over te schakelen op aardgas, ook voor de verwarming, omdat het goedkoper zou zijn, en nu heft men daar taksen op die gelijk liggen met de brandstof voor de wagens. Ook mensen die een LPG-installatie hebben laten installeren in hun wagen, zijn er aan voor de moeite.

Openbare sector

  • 13de en 14 maandsalaris wordt afgeschaft.
  • Speciale salarissen (voor allerlei categorieën van ambtenaren) worden ingekrompen met 5%-20%.
  • Kerstbonus, paasbonus en vakantiegeld worden afgeschaft.
  • Bij de openbare bedrijven geldt er nu een eengemaakte salarisschaal. Hier zal de vakbond van de openbare elektriciteitsmaatschappij DEH zeker tegen reageren. De werknemers van DEH zijn van de best betaalden in Griekenland. De vakbond heeft al gedreigd met herhaalde 48-uren stakingen vanaf morgen 1 oktober.
  • 15.000 ambtenaren worden in een arbeidsreserve opgenomen.
  • Afdelingshoofden en directiepersoneel krijgt 50% minder toelagen voor allerlei klusjes die ze moeten opknappen.
  • De productiviteistbonus wordt afgeschaft. (Herinnert u zich de extraatjes nog die worden uitgedeeld worden aan de ambtenaren?)
  • Afschaffing van promotiebonussen voor veiligheidspersoneel.

En tenslotte zal er minder worden uitgegeven aan defensie (ben eens benieuwd hoeveel precies, want dit zal men in Frankrijk en Duitsland niet graag horen), en aan gezondheidszorg (nierpatiënten zullen minder toelagen krijgen, maar de vrees bestaat ook dat mensen meer gaan moeten betalen voor hun medicijnen. Enkel mensen die een handicap meer dan 67% (een percentage dat door de overheid wordt vastgesteld – en niet langer door bevriende dokters), zullen nog een toelage krijgen.

Maatregelen om de economie weer aan te zwengelen, zitten er niet tussen. En ik begin hoe langer hoe meer te geloven dat niemand nog een idee heeft hoe die economie weer aangezwengeld moet worden.

Terwijl de Spanjaarden, Portugezen en nu ook de Fransen de straat op komen, zitten de Grieken in op de stranden, want het is hier weer volop zomer met temperaturen boven de 30 graden. De vraag is wanneer ze tegen deze maatregelen gaan beginnen protesteren.

9 thoughts on “Sneak preview van de nieuwe maatregelen

  1. Bezuinigen op defensie???? de trojka zal daar wel een stokje voor steken! Ik lees nergens dat de hoge heren in moeten leveren of het aanpakken van de rijken cq belastingontduikers!

  2. Bezuinigingen bij defensie zouden slechts 0,5 miljard bedragen – tgo 1,5 miljard in de gezondheidszorg – heb ik mij laten wijsmaken. DHMAR zegt dat dit opgelegd werd door de trojka, maar wie kan het verifieren?

  3. @Natasa, de trojka gelooft niet in de maatregelen tegen de belastingontduiking, dus neemt die ook niet in rekening.
    En wat die bezuinigingen in defensie betreffen: ik wil graag wel eens zien hoeveel daar nu precies zal worden bespaard, want de Duitse en Franse wapenmakers zien dat niet graag gebeuren, natuurlijk.

  4. Er zou 11 miljard aan Defensie gekort kunnen worden (volgens insiders) maar inderdaad……dan hebben de Duitsers en Fransen een probleem wat natuurlijk heel zielig is voor ze!

  5. Bruno,

    Wat is dit juist : roerende voorheffing 20 a 25% op prestaties van vrije beroepen..

  6. Hallucinant toch hoe slaafs de Grieken hun lot blijven ondergaan en met de beschuldigende vinger blijven wijzen naar alles wat vreemd is. Voer voor massapsychologen…

  7. @kaliopi, de overheid houdt 20% taksen in op elke dienst die je verleent. Als je dus bijvoorbeeld een freelance web designer bent, en je maakt een website en je schrijft daarvoor een factuur van 1000 euro uit, dan zal de overheid daar al 200 euro vooraf af houden. Dat is dus nog iets anders dan de 30-35% belastingen die je nadien als freelance web designer op de winst zal moeten betalen.
    Normaal gezien krijg die 20% nadien terug via je belastingsteruggave, maar de overheid heeft al jaren dat geld niet en vertikt het dus om dat geld aan de vrije beroepen terug te geven. De aanslagvoet van belastingen blijft wel gelden.

    Is het dan verwonderlijk dat mensen met vrije beroepen geen facturen meer willen uitschrijven, want ze verliezen er alleen maar aan. Het systeem creëert nieuwe belastingontduikers op die manier.

  8. @Bruno,

    Werkt het zo? Voor advocaten werkt het anders: die 20% voorheffing is voorheffing op de inkomstenbelasting en wordt achteraf verrekend op het totaal verschuldigde bedrag (dus niet bovenop de belasting; het is al een deel van de belasting)

  9. Bruno,

    Met dank voor de zeer duidelijke uitleg.
    Dit systeem kennen we in Belgie niet. Wel is het zo dat als je als free-lancer een factuur uitschrijft je er BTW dient aan toe te voegen (21%), BTW die je al naargelang de omstandigheden kunt terugkrijgen of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *