Griekenland N.V. of Latsistan?

Eén van de voorwaarden die aan Griekenland wordt gesteld in de leenovereenkomst met de trojka, is dat het land zware privatiseringen doorvoert. Om de privatiseringen te managen, heeft de Griekse overheid, onder Georgios Papandreou nog, het Hellenic Republic Asset Development Fund in het leven geroepen.

Het fonds staat onder stevige politieke controle en is de voorbije maanden al 3 keer van directie veranderd. Uiteraard wilde het allemaal niet erg vlotten met de privatiseringen. Maar uiteindelijk kan het fonds ondertussen toch een pluim op zijn hoed steken: de eerste privatisering is een feit.

Het IBC – International Broadcasting Centre – van de Olympische Spelen is voor 90 jaar geleased. Nu is het wel zo dat dit gebouw, in de schaduw van het Olympische Stadion, al een paar jaar omgebouwd is tot een shopping mall, Golden Hall genoemd. Blijkbaar is dat iets waar alle Grieken zaten op te wachten. Vanaf het treinstationnetjes van Eirini, op de groene lijn van de metro, wordt je zelfs met een bus naar deze consumententempel gebracht.

De lease-opdracht is gegeven aan de Lamda Development Group, die het IBC al tot de Golden Hall had omgebouwd. Lambda Development is in handen van één van de rijkste mensen ter wereld: Spiros Latsis, jawel, een Griek. Hij staat op plaats 51 in de Forbes lijst met miljardairs.

Latsis is een reder, eigenaar van de EFG Eurobank, maar het grote geld moet worden gezocht bij zijn ander bedrijf: Hellenic Petroleum, één van de twee raffinaderijen van Griekenland. Deze twee raffinaderijen houden Griekenland in hun greep en zorgen er voor dat er geen concurrentie is op het gebied van energievoorziening (de eigenaar van de andere raffinaderij, Vardis Vardinoyiannis is erg actief in de massamedia in Griekenland, maar dat is dan weer een ander verhaal). Een teer punt, waar een rapport van het IMF (nog aan toe!) heeft op gewezen. U leest het na in de Wall Street Journal (en doet u dat vooral!).

Deze Latsis is goeie vrienden met de familie Bush (van de oorlogspresidenten). Vooral de oude vader Bush komt vaak zijn zomers doorbrengen op het jacht van Latsis, om dan in de Egeïsche Zee te komen ronddobberen. Maar ook José Manuel Barroso is wel eens in zwembroek te bewonderen op datzelfde jacht.

Om maar te zeggen: misschien is het niet eens zo verwonderlijk dat de lease naar Latsis is gegaan. En wellicht zal deze naam nog wel vaker opduiken in de dossiers van het Hellenic Republic Asset Development Fund.

10 thoughts on “Griekenland N.V. of Latsistan?

  1. Latsis en Vardinoyiannis hebben overigens een groot deel van hun fortuin gemaakt dankzij de kolonels, die hen allerlei concessies toeschuifden die ze nadien niet meer hebben afgegeven.

    Anderzijds, het zullen wellicht nooit UNICEF of GREENPEACE zijn die meedingen naar privatiseringen… Is Latsis zoveel erger dan Cosco of de sjeik van Qatar? Of de trustfunds van de berg Athos?

  2. Wall Street Journal-link ‘forbidden’… :-/

  3. Het zou aangepast moeten zijn, @Wim. Probeer het nog een keer?

  4. @Hans, erger is die Latsis zeker niet. Ik wou gewoon even de relaties uit de doeken doen die deze man heeft met een aantal politici die over onze toekomst aan het beslissen zijn. De conclusies trekt ieder voor zich, natuurlijk.

  5. Het is toch altijd een beetje kiezen tussen de cholera en de pest. Als ze belangen aan buitenlandse groepen geven, staat de pers ook op haar achterpoten; maar welke Grieken zijn er geinteresseerd in al die bedrijven… dat zijn bijna allemaal maffiozi… en zelf doen(ie de staat) lukt ook al niet…

  6. α, ρε μπαγασα. Μπους και Μπαροζο στο ιδιο καραβακι;; ξεχνας ;; ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ιδιο συνδικατο!!!

  7. Αμαν πια, βαρεθηκα. απαιτω αμερικανικο διαβατηριο και εννα ακομα αστερακι στην αστεροεσσα.

  8. vergeet niet dat Lamogistan nog erger is. de naam Trepeklis is weer gevalen vandaag. zegt het je wat. Kamenos vanmorgen op Real.

  9. Bruno,

    In “Sneak review…” vermeld je dat
    “…de roerende voorheffing van 20 a 25% zal worden geheven op handelsaktiviteiten van vrije beroepen…”
    Wat houdt dit juist in, Bruno ?

    Met dank voor de toelichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *