Nieuwe golf van terrorisme?

Tijdens de blogstilte is er weer één en ander gebeurd. Zo was er op zondag een aanslag op het koopcentrum “The Mall” waarbij 2 gewonden zijn gevallen. Uiteindelijk ging het om een ontploffingsmechanisme met een snelkookpan. Blijkbaar is dit soort gebeurtenissen reden genoeg voor de Verenigde Staten om een waarschuwing uit te vaardigen voor mensen die naar Griekenland willen reizen. Ik wil niet beweren dat dit ongevaarlijk is, maar voor een land waar bijna dagelijks mensen omkomen bij schietpartijen, is dit niet meer of niet minder dan een dubbele standaard.

Maar we hadden het dus over de aanslag. Dit is er eentje in een reeks van aanslagen met gasbusjes, met kalashnikovs op het hoofdkwartier van Nea Dimokratia en zo meer. Het tijdstip van deze aanslagen valt min of meer samen met het moment waarop de minister van Burgerbescherming een aantal kraakpanden in Athene heeft ontruimd. Die noemde hij “nesten van wetteloosheid”. De regering legt de link met de krakersbeweging, maar neemt ook constant de oppositiepartij SYRIZA in het vizier.

Volgens diezelfde minister van Burgerbescherming zou een parlementslid van SYRIZA namelijk “The Mall” in een toespraak 4 dagen voor de aanslag ook een nest van wetteloosheid hebben genoemd. De minister had zelfs een video van die toespraak die moest bewijzen dat SYRIZA eigenlijk de aanslag min of meer had aangekondigd. Nu bleek gisteren dat de video zorgvuldig was gemonteerd om de context er helemaal uit te knippen.

Het parlementslid van SYRIZA had inderdaad The Mall als een nest van wetteloosheid bestempeld, om de volgende redenen. The Mall zou zijn neergezet zonder bouwvergunning, omdat het winkelcentrum klaar moest zijn voor de Olympische Spelen van 2004. De grond waarop The Mall is gebouwd, behoorde toe aan de Griekse overheid, maar werd voor een prikje verkocht aan de Lambda Development van miljardair Spiros Latsis die er het gebouw op zette. Bedoeling was dat dat gebouw zou worden gebruikt om journalisten onder te brengen tijdens de Olympische Spelen, maar tegen de grondwet in, werd het omgetoverd tot een shopping paradijs. De zaak kwam voor de rechtbank, die eiste dat de werkzaamheden werden stop gezet. Die beslissing legde Latsis naast zich neer.

Buitenlandse media hebben heel even de zaak in de openbaarheid gebracht en lieten niet na om aan te tonen dat Latsis goeie maatjes is met José Manuel Barosso, maar uit vrees voor rechtzaken, is er verder geen aandacht meer aan de kwestie besteed.

Ondertussen blijft The Mall gewoon verder functioneren als winkelcentrum. Niet alleen dat: het International Broadcasting Centre (IBC) van de Olympische Spelen, dat nadien is omgebouwd tot nog een winkelcentrum Golden Hall (men was creatief bij het bedenken van namen), stond op de lijst van gebouwen die in handen waren van de Griekse overheid en die moesten worden geprivatiseerd. En wie heeft het gebouw gekocht aan een fractie van de huurprijs die hij anders zou moeten betalen? Precies: Spiros Latsis.

One thought on “Nieuwe golf van terrorisme?

  1. The Mall vulde natuurlijk wel een noodzaak in de hoofdstad, getuige ook het grote aantal bezoekers. En eerlijk is eerlijk: het zit allemaal wel goed in elkaar. Helaas is het zo dat zowat alle geslaagde werken de laatste decennia de bouwregels hebben moeten overtreden – anders komt er gewoon niks (zie bv de vreselijke saga met de Botanikos-site)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *