Eerst de buitenlanders, dan de homofielen

Gouden Dageraad laat weer van zich horen. Het wordt alsmaar fraaier met de neo-nazi’s hier in Griekenland. Eerder deze week stelden de extreem rechtse parlementsleden een vraag in het Griekse halfrond: ze wilden weten hoeveel Griekse kinderen er in de Griekse scholen zitten, en hoe veel buitenlandse kinderen. De regering Samaras, die toch ook wel gevaarlijk ver naar rechts doorhelt, ging in op de vraag en minister van Binnenlandse Zaken Evripidis Stylianidis (die vooral bekend is als de minister die zat te feesten in een bouzoukitent op de avond dat er in in december 2008 Athene rellen uitbraken naar aanleiding van de dood van de tiener Alexis Grigoropoulos) stuurde een rondvraag naar alle gemeentes. Maar de vakbond van de gemeentelijke werknemers heeft gisteren besloten om niet in de gaan op de vraag van de minister. Die gaf dan weer als antwoord dat het hem niet te doen was om de identiteit van de kinderen te weten komen, maar wel om het percentage Griekse, Europese en niet-Europese kinderen in de scholen te kennen.

En later op de week ging Gouden Dageraad dan weer te keer aan de ingang van een theater. Daar zou het stuk Corpus Christi worden opgevoerd. Dat toneelstuk heeft als thema een ietwat andere relatie tussen Jezus Christus en zijn apostelen en kon sowieso al rekenen op flink wat tegenstand van kwezeltjes, religieuze extremisten en clerici. En dus ook van Gouden Dageraad, die dergelijke cultuur ook niet kunnen appreciëren.

Er waren ook tegenbetogers die flink werden aangepakt door de leden van Gouden Dageraad. De politie stond er bij en liet begaan. Toen iemand van de betogers het te bont maakte, werd die opgepakt en in de overvalwagen gestopt. GD parlementslid Christos Pappas kwam persoonlijk tussenbeide en bevrijdde de betoger uit de overvalwagen. Ook hier liet de politie weer begaan. Toen gevraagd werd naar de identiteit van de betoger in kwestie, weigerde de politie die te geven, terwijl alle persoonlijke gegevens van opgepakte antifascistische betogers meteen in de openbaarheid worden gegooid.

Eigenlijk is het te belachelijk voor woorden dat er een dergelijke rel ontstaat over een toneelstuk. Gelukkig valt er nog te lachen met Gouden Dageraad. Eén van de parlemensleden is namelijk lid van een soort van Black Metal groep die zich Naer Mataron noemt. Hij noemt zichzelf Kaiadas. De teksten van deze groep gaan toch wel iets meer over duivelverheerlijking dan over het leven van Jezus Christus.

Onderstaande foto toont ons beschilderde Gouden Dageraadsparlementslid, met een affiche van Corpus Christi, weliswaar niet van het theaterstuk.

 

Griekse politiek wordt alsmaar absurder

9 thoughts on “Eerst de buitenlanders, dan de homofielen

  1. Ondertussen is de voorstelling afgeschaft, want de regisseur heeft doodsbedreigingen gekregen. Vanuit de overheid komt geen signaal. Dit is de wieg van de westerse democratie.

  2. Chrysi Augi is natuurlijk niet echt een crisisfenomeen. Ze vertolken een sterke onderstroom in de Griekse samenleving die al decennia meegaat. Ze drijven op een combinatie van opgeblazen Grieks superioriteitsgevoel en een algemene Griekse geweldcultuur. (itt bv Vlaams Blok en nu ook wel wat NVA, die het vooral van een Vlaams minderwaardigheidscomplex moeten hebben).

  3. Het is een onverwerkt verleden, dat is een feit. Maar net door de crisis zijn ze zo flink gegroeid en nu ze in het parlement zitten, krijgen hun acties een zekere vorm van legitimiteit. De politie hoeft zich ook niet meer te verschuilen.

  4. Ze hebben vooral een onverwerkte toekomst. Wanneer gaat men daar eens proportioneel veel aandacht aan besteden ?

  5. dit is de eerste keer dat ik sta te kijken, wat er allemaal mogelijk is in onze bourdelo. die dikke van Xrysi augi die had een scheld kanonade tegen de regisseur en de acteurs waar zelfs ik dacht verdorie ,hoe doet hij dat. kijk die arme kyra katines in het zwart die kan je binnen no time optrommelen. dat zelfde gebeurde ook met O Xristos ksanastauronete ne zelfs met de boek van Androulakis Mν.
    http://archive.in.gr/news/2000/polit/p_mar02.htm
    zelfs Viky Mosxoliou was tuseen al die in zwart gekleed Katines.
    het gek is dat niemand maar niemand doet iets. maar het is toch niet zo ,dat alle grieken als een Adonis Georgiadis of een Kasidiaris denken. ik voel helemaal niet wat Hans beschrijft. of ben ik te lang weg geweest, van griekenland.

  6. @Tzimi, nee natuurlijk vertegenwoordigen ze niet alle Grieken, maar naar ik aanvoel wel een grote onderstroom, in vele gradaties van extremiteit. De alomtegenwoordige gedachte dat de Grieken van nature superieur zijn, is iets wat ik toch al heel sterk voelde na een paar maanden in Gr. Alsook de gedachte dat het geen probleem is om iemand van de andere groep zijn kop in te slaan… Ik stel me zo voor dat er vaak goedkeurend geknikt wordt bij de acties van Chysi Augi – “kala na pathoun”…

  7. Ik citeer de conclusie van één van de door @Bruno aangedragen,door mij zeer gewaardeerde tweets:

    “It is not then that a neonazi Far-Right is rising as a force external to the Democratic system. It is that the Democratic system has incorporated it into its core and is being consciously nazified by reproducing its agenda as a dogma of social organization and a method for the practice of government. In this sense, Golden Dawn is already in power”.

    Same frightening story all over Europe.

  8. het klopt dat wij al jaren naast de financiële maar ook een culturele en maatschappelijke faillissement hebben ondergaan, Helaas de stemmen die naar een andere weg wijzen, zijn niet in de voorgrond. ik heb zulke 2 discussies gevonden maar ik denk dat voor de meeste grieken dat zijn de kleine lettertjes en die worden niet gelezen gehoord. helaas ook de grieken die ik naar luister zijn niet optimistisch.wat wij zijn wat wij beleven zijn allemaal al 100 jaar geleden prachtig beschreven door Georgios Souris, maar wij hebben niks maar niks verandert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *