Van verloren lijsten en reddingsoperaties die niet werken

Ik heb u hier al verteld van de “lijst Lagarde” – een lijst met Grieken die enorm veel geld op rekening van de bank HSBC in Zwitserland hadden staan. De lijst is op illegale wijze tot stand gekomen. Een hacker en ex-werknemer van de bank is er in geslaagd om een lijst van spaarders bij mekaar te sprokkelen. In Frankrijk en Spanje is de lijst gebruikt om mensen op te sporen die probeerden belastingen te ontduiken. En ondanks het feit dat de lijst op zich misschien wel illegaal was, is de wetgever in die landen er toch in geslaagd om op die manier geld in de schatkist te krijgen.

In Griekenland is dat niet het geval. Integendeel. In Griekenland verliezen de politici deze lijsten. Vorige week moest PASOK-leider Venizelos voor een parlementaire onderzoekscommissie verschijnen om uit te leggen waarom hij als minister van Financiën een USB stick met de lijst maanden in de lade van zijn bureau thuis had laten liggen, terwijl hij drastische besparingsmaatregelen oplegde aan de zwaksten in de Griekse samenleving. We kregen een vage uitleg, o.a. ook dat hij dacht dat de lijst misschien niet het originele document was, want je kunt een digitaal document heel makkelijk wijzigen.

En gisteren moest voormalig minister van Financiën Georgos Papakonstantinou ook voor diezelfde parlementaire onderzoekscommissie verschijnen. Hij gaf toe dat hij een cd met namen had gekregen vergezeld van een officiële brief van de minister van Financiën van Frankrijk. Daar is verder niets mee gebeurd.

Papakonstantinou had de financiële politie de opdracht gegeven om 10 of 20 personen te onderzoeken wiens namen op de lijst stonden. Wat met dat onderzoek gebeurd is, weten we ook niet.

Toen Papakonstantinou het ministerie van Financiën verliet, liet hij de brief en de cd achter op zijn kantoor, wellicht bij iemand. Bij wie, dat zei hij niet. Waar de cd niet is, daar heeft hij geen enkel idee van.  Blijkbaar had hij wel een kopie van de lijst gemaakt op een USB en die USB heeft hij aan het toenmalige hoofd van de financiële politie gegeven. Die heeft de USB niet meer. Tot die opeens opdook in de lade van Venizelos. Bent u nog mee?

De lijst is overal en nergens. Niemand weet het nog. Misschien moet ie maar eens teruggevraagd worden aan de Fransen? Maar toegegeven: er is geen hond in Griekenland die nog een gram vertrouwen heeft in Papakonstantinou en Venizelos. Dit zijn uitgerekend de twee mensen die zware beslissingen hebben genomen die enorme invloed hebben op alle Grieken voor de komende generaties en ze blijken niet eens te weten hoe ze dergelijk materiaal moeten behandelen?

Voer voor de wantrouwende Grieken. Moeten er mensen worden beschermd die op deze lijst staan? Staan er misschien politici op? Waarom kan er met deze lijst in het buitenland iets worden gedaan en waarom slagen de Grieken er niet in om er iets mee te doen?

En tegelijkertijd gaat Georgos Papandreou in Harvard op zijn lezingen vertellen dat hij in 2010 al wel wist dat het reddingsprogramma van de trojka eigenlijk niet zou werken.

Worden hier nu 11 miljoen Grieken zwaar voor de gek gehouden, of wat?

6 thoughts on “Van verloren lijsten en reddingsoperaties die niet werken

  1. En Lagarde dan, is zij als hoofd IMF vergeten dat zij 2 jaar geleden als min. van Financien die lijst heeft gegeven??

  2. Als iemand mij nu een kopie van die USB stick geeft zal ik hem wel op Facebook zetten, dan hoeft niemand meer kiekeboe te spelen. Dan weet heel Griekenland ook wie er allemaal zo netjes centen hebben weggesast, (wat blijft het Vlaams toch een mooie taal), wij zeggen weggesluisd maar het betekent hetzelfde.

  3. wij zien de usb maar niet de mousetrap. en oeps ,hij heeft het weer gedaan….alsof Papakonstantinou en de rest voor het eerst hebben een misdaad begaan.
    zo als de griek zegt δεν γαμιουνται ολλοι τους!!!de galgen , dat is de enige oplossing, voor het beginnen van de opbouw van deze , ik kan niet niet eens bourdelo noemen want zelfs een bourdelo werkt better dan griekenland.

  4. Juist Tzimi,niks werkt,geen organisatie en hoe verwarder het is,zoveel te beter :dan is niemand verantwoordelijk.Het woord ‘bourdello’ is ongepast want zo’n instelling functioneert . Dit land niet !

  5. paul helemaal mee eens, en Jenny in een ding heeft griekenland en een bourdelo iets vergelijkbaar , iemand wordt verneukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *