Oorlog met de krakers

Iets meer dan een weet geleden ontruimde de Griekse oproerpolitie de Villa Amalias, het beroemdste kraakpand van Athene. Volgens minister van Burgerbescherming Nikos Dendias, was het kraakpand een kweekgrond voor anarchisten die de staat willen ontwrichten. Toen de politie er binnen viel, trof ze er, volgens de media die de regeringspartijen gunstig gezind zijn, een heus wapenarsenaal aan. Het beeldmateriaal toonde een flink wat lege bierflessen en jerrycans met benzine. Daarmee kun je inderdaad molotov cocktails maken. Vreemd dat net op dit tijdstip de Villa Amalias een gevaarlijk gegeven wordt: het pand wordt namelijk al 22 jaar gekraakt, en nooit eerder werd daar een punt van gemaakt.

Hier wordt het verhaal een beetje persoonlijk: zoals u wellicht weet, is mijn vrouw schilder. Toen ze studeerde (een opleiding tot schilder is in Griekenland een universitaire opleiding), had ze geen geld voor een atelier. Samen met een aantal medestudenten, was ze één van de eerste krakers. Samen met de studenten schilderkunst, was één van de krakers ook Dimitris Papaioannou, die u zeker bekend is als de regisseur van de fantasmagorieke openingsceremonie van de Olympische Spelen van Athene in 2004. Toegegeven, het waren niet alleen kunstenaars die toen in de Villa Amalias woonden, maar er waren ook anarchisten. Volgens mijn vrouw vulden die hun dagen voornamelijk met roken en bier drinken. Maar sommigen gebruikten het gebouw ook om krantjes te drukken en affiches die overal in Athene aan de muren werden geplakt.

De kunstenaars zijn ondertussen allemaal verdwenen uit de Villa Amalias en de anarchisten zijn gebleven. Volgens bronnen zijn een aantal van hen verantwoordelijk voor de rellen die we regelmatig zagen tijdens de ontelbare  betogingen in Athene. Dat is echter nooit bewezen. Nu de oppositiepartij SYRIZA wellicht heel wat steun kan krijgen van grote delen van de Griekse bevolking na nog maar eens een politiek schandaal, doen de regeringspartijen (voornamelijk Nea Dimokratia en PASOK, maar met de gedoogsteun van DIMAR) er alles aan om de band tussen de anarchisten en SYRIZA te benadrukken. Nu is SYRIZA eigenlijk een samenraapsel van een vijftiental partijen en daar zijn inderdaad fracties bij die de krakers van Villa Amalias een hand boven het hoofd houden. Maar de overheid probeert de publieke opinie er van te overtuigen dat Villa Amalias terroristen huisvestte. En bij uitbreiding zou SYRIZA dan een partij zijn die terrorisme stimuleert.

Het is een politiek spelletje dat er op gericht is om de Griekse samenleving, die nu al uit elkaar aan het vallen is, nog verder te verdelen. Misschien niet in de kampen die we tijdens de Griekse burgeroorlog kenden, maar de extremistische tendensen zijn er.

Een tijdje geleden was de Villa Amalias dus ontruimd. Vanochtend vroeg werd het gebouw echter weer gekraakt. Toen de politie ingreep, volgde er vliegensvlug een bezetting van het politieke kantoor van DIMAR (Democratisch Links) om te protesteren tegen de gedoogsteun die deze partij geeft aan het repressieve beleid, maar ook wegens de houding van de partij in de kwestie van de Lagarde-lijst (ik herinner er u aan dat 2 parlementsleden uit de partij zijn gezet omdat zij vinden dat ook Evangelos Venizelos blaam treft in de hele kwestie). Tegelijk volgde er ook een belegering van het ministerie van Financiën waar premier Samaras langs moest. De spanning in de straten van Athene was enorm vanochtend.

De oproerpolitie is ondertussen goed op dreef en ontruimde gelijk ook het kraakpand Villa Kallas. De naam zegt het al: dit is het huis waarin de operadiva Maria Kallas woont. Volgens minister van Burgerbescherming Dendias is het een schande voor de democratie dat een openbaar gebouw (het huis hoort aan de Griekse staat toe) op die manier wordt gekraakt. Misschien moet Dendias ook maar eens in het verleden kijken wat er met de Villa Kallas is gebeurd. Maria Kallas is nog steeds een naam als een klok. Ik ben er zeker van dat duizenden fans nog steeds geïnteresseerd zijn in het leven van de Griekse operazangeres. Maar sinds het gebouw in handen van de Griekse overheid is gekomen, stond het te verloederen. In plaats van er een museum van te maken met de spullen van Kallas zelf er nog in. Dat is pas een schande.

Dit slechts terzijde. In ieder geval duiden de gebeurtenissen van vandaag er op dat er een enorme polarisatie aan de gang is. En wellicht kadert die volledig in een poging om de huidige regering in het zadel te houden, want als SYRIZA een geloofwaardig alternatief wordt, dan krijgen we geheid problemen bij een regeringscrisis. Want dan komt wellicht het hele Europese reddingsplan op de helling te staan.

We leven in zeer interessante tijden.

10 thoughts on “Oorlog met de krakers

 1. “De mensen zeggen: ‘De tijden zijn slecht! Wij leven in een moeilijke tijd’.
  Doch: leef goed en de tijden worden goed! Want WIJ ZIJN DE TIJDEN!”
  Sint-Augustinus, Sermo 80)
  😉

 2. Goede analyse, Bruno. Ik zag het ook op tv en dacht: waar gaat dit eigenlijk over en waarom nu?

 3. @Petros, nooit gedacht dat ik het met een middeleeuws sermoen eens zou zijn, maar van die Augustinus kunnen we blijkbaar toch nog iets leren…

 4. @T3 Zeker weten! Zijn “Belijdenissen” was dan ook van de favoriete boeken van o.a. “Colossus” Henry Miller.

 5. deze keer geen traangas maar rookgordijn.iemand moet tegen Syriza en Dendias zeggen.Να φυγεται ,κυριοι. να πατε να παιξετε αλλου.

 6. En kijk: bij de nieuwe opiniepeilingen ligt Nea Dimokratia weer voor op SYRIZA! De propaganda-oorlog lijkt zijn vruchten af te werpen!

 7. ελα τωρα, αφου οι πρεσβειες, Βοννη και Ουασιγκτων εχουν αποφασισει. θα κυβερνησει κι ο Τσιπρας. και φυσικα και η αθανατη ελληνικη μαλακια παρεα.
  ( και για την γνωμη αυτη δεν φταιει καθολου ο Τραγκας, περισσοτερο ο Βασιλης Λεβεντης, διοτι οπως λεει το παλιο ελληνικο ρητο, απο μικρο κι απο τρελλο μαθαινεις την αληθεια. ο λα(γ)ος ειναι σοφος, αν και μαλακας βεβαια.)
  kortom, de machten willen graag dat Syriza en Alexis gaat regeren, en zo zou dat zijn. beetje stoom afblazen is goed voor de pers machine.

 8. @Bruno.Ja,het is hartverscheurend om te moeten constateren dat ‘de mensen’over de wereld gewoon een conservatief bewind willen.Met alle verschrikkelijke dingen die ND/SAMARAS het Griekse volk aandoet, tóch de meerderheid in de peilingen.

  Een Griek(?) hielp mij mij vandaag in de Huffington Post weer eens uit de droom:Helemaal geen liberale Democraten die iedere keer (Guantanamo!)het liberale loodje moeten leggen tegen welke vrijzinnigere wetgeving dan ook.Nee dus; een stevig contingent Conservatieven in de Democratische Partij viert samen met de Conservatieve Partij overwinning op overwinning.NEOCON regeert de VS.God beware America en de rest van de wereld.
  Lees nog maar even:

  http://www.huffingtonpost.com/amitai-etzioni/the-conservative-party-do_b_2455647.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *