Griekse overheid sluit website en radiostations

Dat het met de persvrijheid belabberd gesteld is in Griekenland, hebben Reporters Zonder Grenzen al eerder aangetoond. Ik ga de voorbeelden hier niet herhalen. De Griekse overheid heeft er nu nog een schepje bovenop gedaan. Gisteren heeft minister van Burgerbescherming Dendias de website van Indymedia afgesloten. Tegelijk werden ook de radiozenders 98FM en Radio Entasie uit de ether gehaald.

Indymedia is een netwerk van sites over heel de wereld, met “onafhankelijke” berichtgeving. Ik zet dat woord onafhankelijk tussen aanhalingstekens, omdat Indymedia toch wel een bepaalde strekking volgt. Dat is geen veroordeling, enkel een vaststelling. Bij de regering leefde de overtuiging dat Indymedia vooral een netwerk van anarchisten is, en minister Dendias is al een tijdje geleden een kruistocht begonnen tegen de anarchisten van Athene. Zo heeft hij in het begin van dit jaar oproerpolitie de Atheense kraakpanden laten ontruimen, want volgens hem zaten daar de sujetten die telkens voor rellen zorgden tijdens de betogingen van de afgelopen jaren.

Dat Indymedia geassocieerd werd met de anarchisten, was niet het enige probleem. Voor vele leden van het Griekse parlement was de website een luis in de pels, want er stonden vaak berichten op die duidelijk maakten dat de huidige Griekse regering een extreem-rechtse koers aan het varen is. Vooral leden van Nea Dimokratia die vorig jaar zijn overgelopen van het extreem-rechtse LA.O.S. waren daar bijzonder door geïrriteerd. Maar Indymedia besteedde ook veel aandacht aan dingen die niet meteen de traditionele Griekse media haalden en de relatie tussen mediabonzen en politici is in Griekenland nog steeds heel nauw.

Zoals gezegd zijn ook twee radiostations uit de ether gehaald. De reden daarvoor is een aanklacht van de zender SKAI, eigendom van de Griekse reder Yiannis Alafouzos. Volgens SKAI zouden Entasi FM en 98 FM de frequentie storen van SKAI. Beide kleinere zenders zijn eigenlijk studentenradiozenders. Het is misschien toeval dat de zenders net nu uit de ether worden gehaald, maar ze zenden al wel 5 jaar uit, dus het is op zich wel eigenaardig dat er vroeger nooit reactie is geweest.

Eén en ander zou te maken kunnen hebben met het feit dat een journalist van SKAI afgelopen zondag 4 parlementsleden van Gouden Dageraad urenlang een platform heeft gegeven om hun ideeën te delen met de Griekse bevolking. Daar is heel veel reactie op gekomen in de Griekse media, maar voornamelijk uit de onafhankelijke hoek.

In ieder geval toont de actie aan dat de persvrijheid in Griekenland nog steeds flink onder druk staat.Even dacht ik dat het Waarheidsteam van Nea Dimokratia aan het werk was geweest, maar die website schijnt ondertussen ook opgeheven te zijn.  Een vergeldingsactie misschien?

Vanmiddag om 13u wordt er een protestmars voorzien op de universitaire campus in Zografou, Athene. Dat is een beetje preken voor de bekeerden, wellicht gaat het weinig uit halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *