Het mechanisme van Antikythira ontsluierd

Ik heb u al eerder verteld over het mechanisme van Antikythira, ‘s werelds oudste computer, zoals het ding wel eens wordt genoemd. Bijna 2 jaar geleden vertelde ik u over een congres dat hier in Athene werd gehouden met als onderwerp het mechanisme. Men heeft destijds een enorme scanner van enkele tonnen naar Athene versleept (dat was veiliger dan het mechanisme verschepen, stel u voor) om het object te scannen en te onderzoeken.
De website die aan het Mechanisme van Antikythira is gewijd, vermeldt nu dat er een nieuwe ontdekking is gedaan. Aanvankelijk dacht men dat het bronzen onbject een astronomische calculator was, die de standen van de maan, de eclipsen en andere bewegingen in de hemel kon berekenen. Maar de experten die de resten van het mechanisme hebben onderzocht, zeggen nu dat ze een kleine inscriptie hebben ontdekt (het mechanisme staat vol inscripties, het is een soort handleiding bij de ingewikkelde raderwerkjes) die het woord “ΟΛΥΜΠΙΑ” (Olympia) tonen op één van de bronzen schijfjes. Deze ontdekking suggereert dat het mechanisme de datums berekende van de oude Olympische Spelen (en misschien nog wel andere Spelen), die een belangrijke religieuze functie hadden. “Het is dus geen astronomische cyclus, maar een Olympisch cyclus, van sociale evenementen”, zegt onderzoeker Yiannis Bitsakis. Misschien kan het mechanisme wel worden gezien als een “microkosmos die de tijdelijke harmonisatie van de menselijke en goddelijke orde harmoniseert”.
Nog een belangrijke ontdekking: de structuur van de raderwerkjes komt overeen met bekende theorieën van cycli van hemellichamen en de namen van de maanden die op het object gegraveerd staan, zijn consistent met de namen die werden gebruiken in de Korinthische kolonies in Sicilië.

3 thoughts on “Het mechanisme van Antikythira ontsluierd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *