Beklaagdenbankje raakt goed gevuld

Na de circusvoorstelling van vorige week in het Griekse parlement, waar werd beslist dat er verder onderzoek moest gebeuren naar de manier waarop met de Lagarde-lijst is om gegaan, is er sinds gisteren beslist wie in de parlementaire onderzoekscommissie gaat zitten om de schuld van Georgos Papakonstatinou te bepalen. Met zijn 13-en zullen ze zijn, en ze komen uit alle regeringspartijen.

Wat ik niet begrijp, is dat er voordien al een parlementaire onderzoekscommissie is geweest die moest kijken of Papakonstantinou, Venizelos en de verschillende chefs van de financiële politie fouten hadden gemaakt. Die onderzoekscommissie heeft een paar weken geleden haar werkzaamheden stop gezet omdat ze niet tot een besluit kon komen. En nu de parlementsleden beslist hebben dat er verder onderzoek moet komen naar Papakonstantinou, moet er weer een onderzoekscommissie komen? En de leden in die commissie worden heel waarschijnlijk extra betaald voor hun werk, met belastingsgeld? En zullen wellicht weer tot een besluit komen dat Papakonstantinou niets ten laste kan worden gelegd? Ik kan het echt niet goed volgen. Het Griekse volk wil bloed zien, zo veel is zeker. Misschien is dat de reden voor deze theatervertoning. In ieder geval zullen nu andere mensen als getuige worden opgeroepen om te komen verklaren wat er precies is gebeurd.

Niet alleen Papakonstantinou zit nu op het beklaagdenbankje. Nu is het ook de beurt aan het hoofd van de Griekse statistische dienst ELSTAT, Andreas Georgiou. Die wordt er van beschuldigd in 2009 het Griekse tekort te hebben opgeschroefd om op die manier de poort voor het IMF wijd open te zetten (Georgiou was vroeger nog IMF-statisticus geweest, zoals ik hier al vertelde). Zoiets zou gelijk staan aan valsheid in geschriften met zware schadelijke gevolgen voor de staat.

Voor het aanpassen van deze statistieken is vorig jaar trouwens ook alweer een parlementaire commissie opgericht die moest onderzoeken of de toenmalige politici (onder wie dus weer Georgos Papakonstantinou die toen minister van Financiën was) iets ten laste konden worden gelegd. De commissie vond daar toen geen enkel bewijs van.

Beetje vreemd dat beide kwestie nu in de openbaarheid worden gebracht. Mij lijkt dat dit gebeurt om de publieke opinie rustig te houden, en om op deze manier een aantal andere mensen buiten schot te houden die ook boter op het hoofd hebben en mee politieke verantwoordelijkheid dragen voor de situatie waarin Griekenland zich op dit moment bevindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *