Drie oud-ministers beschuldigd van onvolledige aangeven van inkomen

Er lijkt eindelijk iets te bewegen in Griekenland wat betreft de politici van wie vermoed wordt dat ze niet helemaal kosjer aan hun weelde zijn geraakt. Vorige week werd de ex-burgemeester van Thessaloniki veroordeeld tot levenslang omdat hij minstens 17 miljoen euro uit de stadskas heeft omgeleid naar zijn eigen bankrekeningen. En afgelopen maandag werd de ex-minister van Defensie tot 8 jaar veroordeeld (en tot een geldstraf van 520.000 euro) omdat hij de oorsprong van zijn geld niet kon bewijzen. Tegen zijn veroordeling is geen beroep mogelijk, dus Tsochadzopoulos heeft besloten om naar het Europees Hof voor de Mensenrechten te stappen.

En wat was het nieuws vandaag? Dat drie voormalige ministers door een Atheense openbare aanklager worden beschuldigd van onnauwkeurig aangeven van hun weelde. Als die beschuldiging hard kan worden gemaakt, dan gaat het om hetzelfde misdrijf waarvoor Akis Tsochadzopoulos nu 8 jaar moet brommen. De namen zijn geen verrassingen. Het gaat om Petros Doukas (die nog vice-minister van Financiën was voor Nea Dimokratia van 1992 tot 1993), Yiannos Papantoniou (minister van Financiën voor Pasok tussen 1994 en 2003 – en wiens auto het doelwit was van een aanval met brandbommen in december) en Georgos Voulgarakis (minister van Openbare Orde van 2004 tot 2006, minister van Cultuur van 2006 tot 2007 en minister van commerciële scheepvaart van 2007 tot 2008).

De naam Papantoniou is hier al een keer gevallen: hij was vergeten te vermelden dat zijn vrouw een rekening bij HSBC had met een bedrag van 2,2 miljoen euro (nog meer dan aanvankelijk gedacht). Tsja, dat kun je al eens vergeten, zulk een peulschil. Papantoniou staat op de Lagarde-lijst.

Voulgarakis was ook zoiets vergeten: hij had rekening van zijn vrouw, met daar op 117.000 euro, niet in zijn belastingsaangifte opgenomen. Die vrouw van hem, was de notaris die verantwoordelijk voor de papierwinkel toen het Vatopediklooster een aantal zeer dure stukken onroerend goed in ruil had gekregen van de staat, in ruil voor een onbeduidend stukje land. Haar naam stond ook op de Lagarde-lijst.

Doukas tenslotte, wordt beschuldigd van het feit dat er midden tijdens de crisis, in 2010, opeens 1 miljoen van zijn rekening was verdwenen, wellicht om het naar veiliger oorden te versassen (iets wat een gewone burger niet meer kan doen, of hij gaat achter de tralies). Volgens Doukas is dat geld naar een investeringsfonds gegaan, en dient het dus niet te worden aangenomen. Zijn naam is ook nog eens gevallen in het Vatopedi-schandaal. De rechtbank aanvaardde zijn verklaring voor het versassen van het geld niet.

Het is verwonderlijk dat er opeens zo veel beweegt. Zou er toch een katharsis zitten aan te komen? Gaat justitie in Griekenland eindelijk werken? Sommigen denken dat de rechters reageren tegen het feit dat zij door de laatste besparingsmaatregelen ook zwaar geraakt zijn, en dat dit hun manier van wraak nemen is. Wat er ook van zij, laat maar komen! Want dit is nog niet eens het tipje van de ijsberg. Er zal met de grove borstel door de Augiasstal van de Griekse politiek moeten worden gegaan, om alle bedriegers en dieven te vinden. Ik hoop dat dit nog maar het begin is.

5 thoughts on “Drie oud-ministers beschuldigd van onvolledige aangeven van inkomen

  1. Gevangenisstraf ok, maar worden ze ook veroordeeld tot het terugbetalen van de ten onrechte verkregen goederen/sommen??? Dat zou de Griekse gemeenschap meer helpen!

  2. Yiannis Boutaris, de burgemeester van Thessaloniki, heeft al laten weten dat hij het geld van zijn voorganger, die levenslang heeft gekregen, zal terugvorderen. Zelfs als het betekent dat onroerend goed in beslag zal moeten worden genomen. Wat er met die andere lieden zal gebeuren, weet ik nog niet.

  3. wanneer??binnenkort op griekse wijze??meestal de griek zet weinig op zijn eigen naam.

  4. Men zou beter de mooie , blauw-wite Griekse vlag boven de Vouli strijken en de piratenvlag hijsen.
    De Evzonen vervangen door gure , naar ouzo stinkende zeebonken met ooglapjes , inclusief houten benen en obligate , bontkleurige papegaaien (blijft zo een toeristische topattractie).De Troika in de rol van de Kruisvaarders die onder valse voorwenselen en met ‘het juiste geloof’ de bevolking komen brandschatten en bekeren en waarom niet de Qatar-ezen (of hoe noem je ze ?) als de nieuwe Saracenen die kleine eilandjes als uitvalsbasis kiezen en op buitenkansjes azen. Hoe dan ook , we worden in Griekenland haast terug naar de middeleeuwen gekatapulteerd en de bevolking gaat gebukt onder armoede en miserie of trekt weg (tenzij ze zelf ‘pirates’ geworden zijn). De geschiedenis herhaalt zich…Kan ook zijn dat de ouzo me deze avond slecht bekomen is…:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.