Woordvoerder Gouden Dageraad vrijgesproken

Het is een bericht dat een beetje aan de zijlijn is gebleven, maar dat zou helemaal niet het geval mogen zijn. Afgelopen donderdag moest Ilias Kasidiaris, de woordvoerder van Gouden Dageraad, voor de rechtbank komen. Hij werd beschuldigd van het feit dat hij zijn auto ter beschikking had gesteld van een bende die een student in mekaar had geslagen 7 jaar geleden. Het was blijkbaar een gevoelig thema voor de man, want u herinnert zich wellicht nog hoe hij reageerde toen SYRIZA-parlementslid Rena Dourou hem daarop aansprak in een ochtendprogramma op de Griekse televisie: ze kreeg er een glas water voor in het gezicht.

Donderdag heel vroeg, nog voor het proces begon, had de rechtszaal zich reeds gevuld met gespierde aanhangers van Gouden Dageraad, met hun kortgeschoren kop, de zwarte t-shirts, en de combat-legerbroeken. Daardoor raakten heel wat mensen geïntimideerd, onder wie ook het slachtoffer.

Die moest, 7 jaar na de feiten, en na talloze keren uitstel, zijn verhaal opnieuw doen voor de rechters. Omdat er enkel leden van Gouden Dageraad in de rechtszaal zaten, vroeg de man om de zaak naar een andere zaal over te brengen, zodat hij zijn verhaal kon doen zonder intimidatie. Het verzoek werd geweigerd. En zo bracht hij het relaas, onder constant gejoel en verwijten van Gouden Dageraad.

7 jaar geleden: net buiten het domein van de universiteitscampus, stopte destijds een auto. Vijf kortgeschoren figuren stapten uit. Allen hadden ze baseball bats bij zich. Ze sloegen de student in elkaar, en iemand stak hem met een mes in zijn been. Ze stalen zijn identiteitskaart, zodat ze wisten waar hij woonde. De student hoorde dat er een getuige was, die de nummerplaat van de wagen kon noteren. Daarop besloot hij een klacht in te dienen bij het gerecht. Zeven jaar heeft hij moeten wachten. In die zeven jaar is Gouden Dageraad uitgegroeid van een partij van 0,5% tot een partij met 18 parlementsleden.

Toen Ilias Kasidiaris zelf in het beklaagdenbankje kwam, betuigde hij zijn sympathie en veroordeelde hij geweld, “zoals iedereen in Gouden Dageraad”.

Voor de getuige was het geen gemakkelijke dag. Op haar 60ste zag deze vrouw vanuit haar kantoor in de universiteit hoe een student in elkaar werd geslagen door 5 jongemannen. Ze noteerde de nummerplaat en ging naar de politie. Daar bleek dat de nummerplaat van de auto van ene Ilias Kasidiaris was. De politie verwittigde de vrouw meteen ook om zich niet langer met de zaak te bemoeien. De vrouw besluit toch om door te gaan, want ze vindt het belangrijk dat gerechtigheid geschiedt.

Zonder enige bronvermelding noemden journalisten op de grote TV-zenders haar een hoogeplaatst lid van SYRIZA, terwijl de vrouw zich nooit met politiek heeft ingelaten. Kasidiaris van zijn kant, krijgt voortdurende zendtijd op televisie, waarbij hij steeds kwam vertellen dat de getuige in opdracht van andere belangen werkt (als er één argument is dat tot uitentreuren wordt gebruikt in de Griekse politiek, dan is het dit wel). Hij vermeldt er ook bij dat de vrouw zelf ook terecht staat, want hij heeft haar een proces aangedaan wegens valse getuigenissen.

Ondertussen komt een gerechtsjournalist van de openbare zender ERT vertellen dat je de nummerplaat van Ilias Kasidiaris makkelijk kunt terugvinden op de web site van Indymedia. Daardoor komt de getuigenis van de vrouw in het gedrang. Hoewel ze nu op haar 67ste, nog nooit van deze anarchistische website had gehoord, besloot de rechter, op basis van deze informatie, dat ze onbetrouwbaar is als getuige (het vermelden van Indymedia werkt als een rode lap op een stier bij vele politici en blijkbaar ook bij justitie). Veel onbetrouwbaarder dan alle Gouden Dageraad getuigen die kwamen zeggen dat ze de auto van Kasidiaris op de bewuste dag elders hadden gezien.

Resultaat? Ilias Kasidiaris is vrijgesproken, want de getuige was niet betrouwbaar. En de getuige zelf mag nu terecht gaan staan voor het geven van een valse getuigenis. Haar naam en foto staat ondertussen te prijken op de website van Gouden Dageraad.

Kasidiaris kwam triomferend buiten. Hij krijgt zijn parlementaire onschendbaarheid terug, en hij bazuint uit dat gerechtigheid is geschied en dat de democratie haar werk heeft gedaan.

En we gaan weer over tot de orde van de dag.

10 thoughts on “Woordvoerder Gouden Dageraad vrijgesproken

  1. dat van die journaliste heb ik nog niet begrepen/ Nandia Alexiou heeft of werk voor Kathimerini voor Real of ert?? en hoe kan de zelfde journaliste die als eerste opstaat en weg gaat met de egertheto geval, nu alle modder op zich krijgen omdat zij als getuige kwam in deze rechtszaak?
    de laste dagen denk ik dat de gerechtigheid ergens anders vandaan moet komen want ik kan niet meer tegen kasidiaris Adonis, auton ton pousti ton Babis en somigen anderen.

  2. @Hans had de rechter de eis van de arme man om zijn verhaal te doen in een andere zal ,zonder al die Xrysi Augi koproskyla kunnen begrijpen en realiseren, of was dat iets dat te ver ging ,raar of komt dat niet voor??
    had de rechter kunnen vragen om al die aanhangers van Xrysi augi uit de zal te zetten?

  3. @Tzimis, het was wel Nadia Alexiou die had gezegd dat de informatie op Indymedia stond. Maar dat betekent nog niet dat zij de verklaringen van de getuige daarom ondermijnt. Het is aan de rechter om te zien wat hij met die informatie doet. Het was duidelijk dat hij het in het voordeel van Kasidiaris heeft gebruikt. Niet dat het een verrassing was.

    Alexiou was inderdaad de enige die niet opstond, toen de kale Germenis (genaamd Kaiadas) de journalisten sommeerde om recht te staan bij de persconferentie van Gouden Dageraad na de verkiezingen in juni vorig jaar.

  4. dus wat wij nu hebben is een feest verende Kasidiaris en de partij ook mee en een professor en een journaliste die de bagger krijgen? zo lang dat de systeem niet iets doet tegen XA, zulke pogingen zou meer in het voordeel werken van Mixaloliakos.

  5. @ Tzimi, rechtszittingen zijn openbaar, om goede redenen. Maar natuurlijk kan de rechter wel beperkingen opleggen omwille van het goede rechtsverloop (bv als de getuige onderbroken of bespot wordt vanuit het publiek). Je kan ook be-edigde verklaringen afleggen bij de notaris als je wil, ipv ter plaatse te getuigen, maar dat heeft natuurlijk minder kracht. Maar als het publiek zich misdraagt of intimideert, kan de rechter hen wel degelijk eruit zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *