Raad van Europa ziet het verbieden van Gouden Dageraad als een optie

De Raad van Europa, bij monde van commissaris voor de Mensenrechten van de raad Nils Muižnieks, vindt dat Griekenland moet overwegen de politieke partij Gouden Dageraad te verbieden.

Muižnieks was hier in januari op bezoek om onderzoek te doen naar het racistische geweld van de partij. Toen heeft partijvoorzitter Michaloliakos nog een vurige speech gehouden dat geen enkele Muižnieks het recht heeft om Gouden Dageraad te zeggen wat de partij in haar eigen land mag doen.
De vrouw van de voorzitter, Eleni Zaroulia, is ondertussen nog wel steeds lid van het Europese Comité voor Gelijkheid en Non-Discriminatie. En zij is ook degene die in het Griekse parlement ooit heeft gezegd dat illegale immigranten in Griekenland untermenschen zijn die ziektes meebrengen.

De reactie van de Griekse regering was niet bepaald onverwacht. Die vindt namelijk dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. De reactie was als volgt: “de kwestie van de extreme organisatie die in het rapport [van Muižnieks] is complex op zich wegens voor de hand liggende redenen die te maken hebben met het functioneren van een democratische partij”. (Gouden Dageraad wordt niet bij naam genoemd.)
En het gaat verder: “oplossingen kunnen niet het resultaat zijn van emotionele reacties die een averechts effect kunnen hebben”.

Volgens de Griekse regering is voorzichtigheid geboden, die is ingegeven door gezond verstand en democratische principes. Hm, gezond verstand en democratische principes zijn zo wat het laatste wat je deze regering kan aanwrijven, maar goed.

De Griekse grondwettelijke orde en de parlementaire regels kunnen makkelijk met de partij afrekenen. “Dit is was zo wat het hele politieke spectrum in Griekenland zich heeft voorgenomen”, aldus de verklaring.

De regering is er van overtuigd dat het succes van de partij niet te maken heeft met het feit dat de Griekse maatschappij racistischer wordt, maar wel met het feit dat er veel proteststemmen naar de partij zijn gegaan.

In zijn rapport vermeldt Muižnieks ook het feit dat premier Samaras en minister van Burgerbescherming Dendias aanvallen op migranten nooit als racistische en xenofoob hebben bestempeld. Integendeel, Samaras heeft ooit gezegd, bij de aanvang van de operatie Xenios Zeus, dat het stadscentrum moet worden “heroverd” op de illegale migranten. En Dendias heeft de aanwezigheid van duizenden immigranten in de stad omschreven als een “bom” en een ïnvasie”.  Tegelijk heeft Nea Dimokratia ook een wetsvoorstel ingediend dat niet-Grieken verbiedt om zich te laten inlijven bij de politie of het leger.

Laat ons wel wezen: tijdens de laatste parlementsverkiezingen is de partij van Samaras, Nea Dimokratia, flink naar rechts opgeschoven, om dat deel van de kiezers aan te spreken. Heel was politici die voordien bij het extreem-rechtse LA.O.S. zaten zijn in de rangen van de partij opgenomen en zetelen nu in het parlement en bepalen mee de agenda.
De regering is blij met Gouden Dageraad als bliksemafleider, want mocht ze al worden beschuldigd van racisme, dan is dat nog steeds klein bier in vergelijking met Gouden Dageraad.

De reactie van de regering is in die zin teleurstellend, want Gouden Dageraad doet het steeds maar beter in opiniepeilingen en dat geeft de partij de moed om steeds extremer uit de hoek te komen, omdat alle acties onbestraft blijven. En de normale justitie lijkt ook niet meteen de partij een halt te kunnen toeroepen. Herinner u de zaak van Ilias Kasidiaris die voor de rechtbank moest komen om zijn betrokkenheid bij een overval op een student te verklaren. Hij werd toen vrijgesproken.

Dus het feit dat Gouden Dageraad een dankbare bliksemafleider is, zou voor de regering een reden kunnen zijn om de partij niet te verbieden. Een andere reden zou ook kunnen zijn dat men bij Nea Dimokratia bang is dat de proteststemmen bij mogelijke nieuwe verkiezingen in dat geval naar links gaan (want aan de rechterkant van het politieke spectrum heeft Nea Dimokratia alles opgeslokt), waardoor een overwinning van SYRIZA zeer reëel zou kunnen zijn…

3 thoughts on “Raad van Europa ziet het verbieden van Gouden Dageraad als een optie

  1. Die ‘danbare bliksem afleider ” zou wel een eens een hoop toeristen kunnen gaan kosten straks, nu heeft het gros van de vakantieganger geen weet van Xrisi avgi maar als die trend overal bekend wordt…………….

  2. Niet alleen dit feit Natasa.Vlaamse pers heeft zo dikwijls een negatief bericht over GR en verre belgische familie en vrienden vragen me immer of alles OK is,enz,enz.De ondertoon van een ‘riskant land’ zit er in.
    De ouwe bekende faam van GR als een gastvrij,vreedzaam land is aan diggelen.Wat nu voorgeschoteld wordt is een coctail met ingredienten: de financiele crisis,de hongersnood,de manifestaties,de onlusten,de stakingen,de xenofobie tot gewelddaden toe.
    Mij komt het nieuwe image dat van GR verspreid wordt ,onderdrukkend gemanipuleerd over.

  3. @Jenny, geen nieuws is goed nieuws. Maar geef toe: de Grieken zelf doen er ook niet bepaald veel aan om dat slechte nieuws te bannen. Behalve dan misschien de kritische media een spreekverbod opleggen. Zoals ik in een andere post al schreef: Griekenland polariseert. Heel veel Grieken zijn nog steeds heel gastvrij, maar er zijn er even zo veel die er alles aan doen om het imago van hun land te verpesten. En dat wordt natuurlijk opgepikt door de media. En laat ons eerlijk zijn: sommige dingen moeten gewoon in de openbaarheid worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *