Leven zonder elektriciteit

Dat het voor vele Grieken onmogelijk wordt om de eindjes aan elkaar te knopen, is hier al vaak geschreven. Ongeveer 30% van de Griekse bevolking leeft onder de armoedegrens. Velen kunnen hun rekeningen niet meer betalen. Vooral de elektriciteitsrekening is flink de hoogte in gegaan. Vele mensen verbruiken ook meer elektriciteit, want ze hebben geen huisbrandolie ingeslagen en hebben zich tijdens de winter verwarmd met elektrische vuurtjes of met de airconditioning. Nu de rekening komt, schrikken ze zich natuurlijk een bult.

Maar de elektriciteitsrekening is niet alleen duurder geworden door het hogere verbruik. Ook de extra belasting, de charatsi, wordt via deze rekening geïnd. Er zijn gerechtelijke uitspraken geweest die voorschreven dat deze belasting onwettelijk is, en dat elektriciteit een basisrecht is. Als je dus als consument de belasting niet kunt betalen, maar je betaalt de stroom, dan kan de elektriciteit niet worden afgesloten. Maar er zijn dan weer andere rechtbanken die er anders over hebben geoordeeld. Op dit ogenblik ben ik er zelf nog niet uit of het nu onwettelijk is of niet.

Wat ik wel weet, is dat de charatsi dit jaar opnieuw via de elektriciteitsrekening zal worden geïnd. De trojka had het liever anders gezien, maar er is nog geen wettelijk kader hoe deze belasting dan wel zal moeten worden geïnd. En ondanks het feit dat de verwachte inkomsten van de charatsi lager liggen dan verwacht (dat bleek uit de cijfers die de trojka samen met het ministerie van Financiën het afgelopen weekend hadden bekeken), is de belasting toch efficiënter dan degene die door de belastingsdienst zelf moet worden geïnd.

Overigens is er onlangs nog een nieuw ministerieel besluit goedgekeurd. Hoewel de stroom niet kan worden afgesloten als je je charatsi niet betaald, riskeer je wel in de cel te belanden als je voor meer dan 5000 euro in het krijt staat bij de overheid. Heel veel mensen kunnen de extra taksen en belastingen niet meer betalen, dus als die besluit op de letter wordt uitgevoerd, zullen de Griekse gevangenissen snel uitpuilen.

Maar ik wilde in deze post vooral laten zien hoe mensen moeten leven zonder elektriciteit. Want er zijn heel wat gezinnen die niet alleen de charatsi niet kunnen betalen. Ze kunnen ook de stroom zelf niet meer betalen. Hieronder ziet u een reportage met Franse ondertitels.

Griekenland anno 2013, een land in de EU. Een schande.


VIVRE SANS ELECTRICITE, une réalité quotidienne… από docupraxi

One thought on “Leven zonder elektriciteit

  1. Het is echt ongelofelijk dit. Heb hier echt geen woorden voor… Griekenland en zijn burgers zitten in een vicieuze cirkel waar niet uit te ontsnappen is, tenzij ze verlost worden van de EU, EURO, Trojka en verdere corruptie.

    De vraag is niet of het systeem nog stand houdt, maar hoe lang het nog duurt voordat het in elkaar klapt. Wat mij betreft was dit gisteren al. Schande!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *