Jongeman omgekomen bij ticketcontrole in trolleybus

Er is heel wat beroering ontstaan door het feit dat een jongeman van 19 op dinsdagavond bij een ticketcontrole uit een trolley sprong omdat hij geen ticket bij zich had. Het voorval deed zich voor in Peristeri, zowat het grootste district van Athene. Bij een controle bleek dat de controleur nogal hardhandig optrad tegen de jongeman. Die drukte op de noodrem waardoor de deuren zich openden en hij naar buiten sprong. Daarbij viel hij en verwondde zich aan het hoofd. Later is hij in het ziekenhuis bezweken aan de verwondingen.

Waarom is er nu zo veel beroering? Volgens ooggetuigen zou de jongeman nog geroepen hebben, voor hij sprong, dat hij werkloos was en geen geld had om een ticket te betalen (1,40 euro). Dat is ondertussen geen fictie meer in Athene: ik heb hetzelfde verhaal van Yiannis (U weet nog wie Yiannis is? Hij heeft nu wel even onderdak, maar slechts tot eind september) gehoord. Naar verluidt zouden ook beide ouders van de jongeman al geruime tijd werkloos zijn. Ook dat is al lang geen fictie meer in Griekenland, en zeker niet in de armere wijken van Peristeri. Volgens dezelfde getuigen zouden zowel de chauffeur als de controleur erg bruut zijn opgetreden tegen de jongeman. Anders is zijn actie om van de bus te springen toch wel moeilijk te verklaren.

De hele heisa draait nu rond het feit of dit voorval iconisch is voor de armoede die er in Griekenland heerst. Mensen die geen geld meer hebben voor een gewoon busticketje, springen de dood in uit angst voor een controle. Het is natuurlijk wel een jammere zaak, maar ik heb er toch wat vraagtekens bij. Hoe kan iemand zonder ticket nog op de bus geraken? Sinds begin juli zou toch iedereen via de voorste deuren de bussen en trolleys binnen moeten gaan, zodat de bestuurder een eerste controle kan uitvoeren? Of is die maatregel, met zo veel poeha aangekondigd, eens te meer dode letter gebleven? Ik stel de vraag omdat ik eerlijk gezegd de laatste maand enkel de metro heb genomen en niet meer op een bus ben geweest.

In ieder geval is dit het soort van voorvallen die we voor de crisis niet hadden. De zaak heeft er al voor gezorgd dat SYRIZA-parlementslid Dimitris Papadimoulis eist dat er een gratis abonnement komt op het openbaar vervoer voor werkloze Grieken. Ze zullen hem bij de trojka graag zien komen.

Het is niet het enige trieste voorval van de voorbije dagen. Eerder overviel een bende van Gouden Dageraad aanhangers twee migranten uit Pakistan in Heraklion. De ene migrant werd de pols doorgesneden, de andere kreeg een mes in de hals. Beiden durfden niet naar het hospitaal te gaan, maar zijn ondertussen wel buiten levensgevaar.

En eergisteren werd op de vuilnisbelt van Athene een pasgeboren baby gevonden met verwondingen aan het hoofdje. Achtergelaten door de moeder en grootmoeder die bang waren voor de reactie van de vader.

Komkommertijd is het nooit, en het slechte nieuws houdt niet op.

7 thoughts on “Jongeman omgekomen bij ticketcontrole in trolleybus

  1. Gisteren woensdag, heeft de trolleymaatschappij zelfs de lijn in Peristeri even moeten onderbreken, omdat boze bewoners de trolleybestuurder aanvielen.

  2. Voor wat betreft het binnengaan bij de voorste deuren van de bus: dit geldt alleen voor bepaalde lijnen(nummers) van de bussen. Vreselijk dit verhaal, de dood ingejaagd voor het niet hebben van een busticket van 1,20. Overigs valt mij op dat er steeds meer wordt gecontroleerd bij de in- en uitgangen van de metro. Vooral bij de halte Syntagma.

  3. Ik neem ook zelden de bus maar denk dat het niet moeilijk is om langs achter binnen te slippen en wil nu niet the devil’s advocate uithangen maar denk dat die buschauffeurs en controleurs veel op de zenuwen leven en heel wat moeten slikken want de passagiers werken al snel hun ongenoegen uit op zulke verantwoordelijken.En we weten nu ook al,dat als de Griek het op z’n heupen krijgt,hij nogal snel van stapel loopt en het uitwerkt op lieden die gewoon een werk doen dat niet erg populair is.Wie weet hoeveel stiekem passagiers ze constant ontdekken en telkens een discussie tot gevolg.

  4. Ha @Jenny, daar heb je zoiets: vorige week zag ik op het strand een dame op leeftijd uitvliegen tegen de jonge Albanees die de vuilzakken kwam vervangen, dat hij teveel zakken gebruikte en dat dit slecht is voor het milieu…!!

  5. Hans heeft dan toch die ene Griek ontdekt die geeft om het milieu.
    Wat was die louche Albanees trouwens van plan met die vuilzakken? Misschien wou hij er wel voedselresten uit stelen, terwijl die toch naar de Echte Grieken dienen te gaan.

  6. ja dat kan… ofwel wou die louche albanees de voedselresten naar de benelux sturen of zelfs naar albanië dan weten ze ook in die landen hoe echt Grieks eten smaakt… Καλή όρεξη

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *