Geen controles meer op bloedtransfusies

Sinds gisteren 26 augustus, wordt er in Griekenland bij bloedtransfusies geen moleculaire controle meer uitgevoerd. De reden is dat er problemen zijn met de leveringen van de reagenten die nodig zijn bij een dergelijke controle. Het is niet helemaal duidelijk waar het probleem zit. Op 14 augustus heeft de minister van volksgezondheid, brulboei Adonis Georgiadis, bevel gegeven aan de directies van de ziekenhuizen waar de controles worden uitgevoerd, om een contract van 3 maanden te ondertekenen met de leverancier van de reagenten, maar dat schijnt niet te zijn gelukt. Wat er op wijst dat het wellicht een kwestie van centen is.
Daardoor worden er geen HIV, HCV, HBV testen gedaan. De Griekse Vereniging voor Thalassemie (een bloedziekte die vooral in het Middellandse Zeegebied voorkomt) heeft al aan de alarmbel getrokken. Sinds gisteren is het volgens de vereniging niet veilig meer om een bloedtransfusie te krijgen.
Het bericht haalde nauwelijks de krantenkoppen. Het ministerie zelf stelt de bevolking gerust, maar is wel koortsachtig op zoek om nieuwe contracten te ondertekenen met de leverancier van de reagenten. Ik zou toch maar voorzichtig zijn.
Maar de kwestie staat zeker niet op de agenda van de nieuwe minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis. De boekenverkoper die bekend is geworden door zijn tirades op de TV-zender die eigendom was van de partijleider van het extreem-rechtse LA.O.S. waartoe Georgiadis nog heeft behoort, wil de beste leerling in de trojka-klas zijn en wil laten zien hoe goed hij het recept van besparingen kan volgen.
Zo had hij vorige week al een aanvaring met de burgemeesτer van Santorini, die hij had aangemaand om het gloednieuwe ziekenhuis daar, dat staat weg te rotten, in gebruik te nemen. Daar zijn fondsen voor nodig, om de verhuis te bekostigen, maar het ministerie heeft dat geld niet. Dus heeft Georgiadis een voorstel gelanceerd om geld te innen: geld vragen aan alle patienten, en vooral aan de toeristen. Als de burgemeester voor 16 september niet met een oplossing komt, dan zou Georgiadis het hele ziekenhuis met alle apparatuur te koop zetten via het Hellenic Republic Assets Development Fund, de instantie die belast is met het privatiseren van Grieks openbaar bezit. En wiens ex-voorzitter nog een vakantietripje maakte met de Learjet van de koper van het Griekse kroonjuweel OPAP (u herinnert zich het stuk van Hans).
En gisteren ging Adonis te keer op TV tegen de werknemers van de polykliniek op Omonoia. Die zal worden gesloten en worden samengevoegd met het Evangelismoshospitaal in de buurt van het Hilton hotel. De afstand is niet zo erg groot, maar de werknemers protesteerden omdat de drempel voor een heel aantal arme patiënten in de buurt van het Omonoiaplein daarmee flink wordt verhoogd. Hij tierde “ze zouden jullie allemaal moeten ontslaan zodat jullie inzien waar het om gaat”. De mediageile minister voegde er verder nog aan toe dat hij niet snapt waarom men zo moeilijk doet over een verplaatsing van 1 km (volgens hem de afstand tussen Omonoia en het Evangelismosziekenhuis). Hij zei letterlijk dat hij de privésector vertegenwoordigt en dat in die sector nooit over dat soort dingen wordt geprotesteerd. Anno 2013: een minister van Volksgezondheid vertegenwoordigt niet zijn volk, maar de privésector. Volgens mij hebben de Grieken daar in juni 2012 niet voor gestemd.

9 thoughts on “Geen controles meer op bloedtransfusies

  1. Gruwelijk gewoon. Ik heb hepatitis A, hepatitis B én paludisme gehad. Als ik nu mijn bloed ga geven, kan ik dus in theorie voor een pandemie in Heraklion zorgen!!!
    En zeggen dat Inferno ook hier een bestseller is…

  2. Is het Evangelismos ziekenhuis prive? ‘k Had wel ergens opgevangen als zou opname in een ziekenhuis nu met 25Euro inkomgeld aangerekend worden. Ik stond wel verbaasd dat een opname, verzorging en medicatie hier volledig gratis is mits natuurlijk men ziekteverzekering heeft en gebruik maakt van een staatshospitaal.Wij hebben erg goede ervaringen met zulke ziekenhuizen.
    En wat bloed betreft : als een familielid bloedtransfusie nodig heeft,dan moeten er vrijwilligers bloed komen geven,dezelfde hoeveelheid als de patient nodig heeft.Er zijn organisaties waar men terecht kan om hulp in te roepen maar dan heeft men best ook contact met iemand binnen die kring.Maar dat wordt nu toch onrustspellend als er controlemiddelen ontbreken.
    En dan nog wat : hoeveel ministers hebben we die geen toeten of blazen afweten van de taak die hen opgedragen wordt? Het is overduidelijk dat het lieden zijn die touwtjes in de handen hebben van een marionettenspel zonder spelregels. Een regel geldt wel :zoveel mogelijk geld verduistermanen,anderen de schuld geven en dan als slachtoffer voorkomen :”ze zijn altijd de slachtoffers van gewetenloze voorgangers en ZIJ proberen de boel op te vegen met de middelen aan boord.”
    Oh ja,en ook ze worden ten onrechte beoordeeld uit jaloezie ,ze zijn weer eens slachtoffer van een complot.

  3. geen controle?? Στον Αδωνη το ειπες;;

  4. Mensen die nu een bloedtransfusie krijgen, moeten een verklaring ondertekenen dat ze zich bewust zijn van de gevaren en dat ze het op eigen risico doen.
    Dit is gewoon misdadig.

  5. @Bruno
    Ik heb bovenstaand afschuwelijk nieuws natuurlijk onmiddellijk met mijn vrienden en kennissen gedeeld. Niemand bleek op de hoogte. Hebt u wat bronnen in het Grieks (mijn Grieks is echt te beginners om een en ander te kunnen onderzoeken.

  6. zo als op twitter gezien, een bloedtransfusie met disclaimer.

  7. Bedankt Bruno. Heb die artikels aan verschillende mensen getoond en ik ben van het ene verbaasde gezicht op het andere gevallen. Maar gek genoeg (of toch net niet?) is de reactie er niet een van woede of opstand maar van … jawel: gelatenheid.

  8. Marc, er is geen woede meer. De Griekse bevolking is platgeslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *