Parlementaire onschendbaarheid van Gouden Dageraad parlementsleden opgeheven

Het was vandaag een bewogen dat in het Griekse parlement. Drie parlementsleden van Gouden Dageraad werden vandaag in het halfrond verwacht om zich te komen verdedigen tegen de beschuldigingen die tegen hen liepen. Het ging om partijvoorzitter Nikos Michaloliakos, tweede in rang Christos Pappas en Yiannis Lagos. Voor Michaloliakos en Lagos was dat o.m. illegaal wapenbezit en voor Pappas het houden van een illegaal archief (de man had een heus schrijn van nazi-memorabilia bij hem thuis).

vlnr: Michaloliakos, Pappas, Lagos

vlnr: Michaloliakos, Pappas, Lagos

Het parlement moest vandaag stemmen voor het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid van de drie. Maar eerst kwam er nog een flinke show. Partijleider NikosMichaloliakos wilde niet dat de bewakers van het parlement hem naar binnen leidden en hem aanraakten. “Ik ben partijleider van de derde partij van het land,” riposteerde hij.

Michaloliakos probeerde in zijn verdediging heel wat leden van Nea Dimokratia in diskrediet te brengen. Ruim twee maanden geleden is de kabinetschef van premier Samaras opgestapt nadat hij op een video die met verborgen camera was opgenomen, duidelijk maakte dat er informele contacten en akkoorden waren gemaakt tussen de regerende partij en de nazipartij. In zijn betoog vertelde de voorzitter van Gouden Dageraad dat hij door heel wat mensen van Nea Dimokratia was benaderd in een poging om een samenwerking tussen beide partijen op te zetten.

Zo vermeldde onder meer de nauwe medewerker van premier Samaras, Georgos Mouroutis. Die is jaren communicatiedeskundige in dienst van Samaras geweest, nog voor hij voorzitter van Nea Dimokratia was. Mouroutis verdient naar verluidt 8000 euro per maand om te twitteren en om een online Waarheidteam op te stellen. Herinnert u zich nog dat ik hier melding heb gemaakt van het Truth Team? Mouroutis houdt zich  voornamelijk bezig om SYRIZA in diskrediet te brengen op de sociale media. It’s a dirty job but someone has to do it. Na de beschuldiging van Michaloliakos volgde al snel de tweet dat Mouroutis de man nog nooit was tegengekomen.

Michaloliakos toonde nadien aan dat extreem-rechtse figuren Nea Dimokratia waren geïnfiltreerd (dat doe ik dus blijkbaar niet alleen). Hij vermeldde Makis Voridis, de woordvoerder van de parlementaire fractie van de regeringspartij, die nog voorzitter was van EPEN, de partij die door dictator Georgos Papadopoulos was opgericht toen die laatste in de gevangenis zat. Michaloliakos weet waarover hij spreekt. Hij is zelf ook voorzitter geweest van de partij. De beschuldiging zou een mogelijke regeringsherschikking wel eens in de weg kunnen zitten, want de naam van Voridis was gevallen voor een ministerpost.

De toon liep hoog op en Michaloliakos duldde geen tegenspraak van het parlement. Σκάσε ρε! Hou je mond, zo luidde het.

Daarna was het de beurt aan Christos Pappas, die vergelijkbare beschuldigingen maakte, dat er velen zoals Baltakos in Nea Dimokratia te vinden zijn. Hij beweerde dat minister van Cultuur Panos Panagiotopoulos in zeer lovende bewoordingen over hemzelf had gesproken en had gezegd dat hij “een van ons” zou moeten zijn. En minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis had hem gezegd dat hij liever zou zien dat zijn 16-jarige zoon (de arme jongen, wat moet hij zich schamen voor zijn vader) bij Gouden Dageraad zou gaan dan bij de KKE of bij SYRIZA. Om te besluiten dat de nauwe medewerker van Makis Voridis had meegewerkt aan een nazi-evenement in 2009 (toen diezelfde Voridis nog bij het extreem-rechtse LA.O.S. was).

Tenslotte sprak Yiannis Lagos die minder beschuldigend was, maar wel dreigend probeerde over te komen. Hij zei dat Gouden Dageraad nooit zou sterven en dat de partij de rest van het parlement belachelijk had gemaakt met de uitslag van de Europarlementsverkiezingen.

Hoewel er vandaag maar een 200 tot 300 aanhangers van de partij voor het parlementsgebouw stonden te protesteren, ben ik er zeker van dat het optreden van de drie vandaag de partij nog meer stemmen zal opleveren. De regerende partij beschuldigen, dat valt goed bij de moegetergde Grieken.

En blijkbaar moeten de verdedigingen van de drie Gouden Dageraad parlementsleden iets hebben losgeweekt, want onmiddellijk na de stemming, waarin de parlementaire onschendbaarheid van de drie werd opgeheven, ging het parlement in reces op Presidentieel Bevel en met handtekening van de Griekse premier. Meer dan een maand vroeger dan normaal. En daar zit echt wel iets meer achter. Maar dat is dan weer stof voor een volgende post.

 

2 thoughts on “Parlementaire onschendbaarheid van Gouden Dageraad parlementsleden opgeheven

  1. Dank voor je gedetailleerde verslaggeving op dit punt @Bruno. Ik zou niet weten waar ik deze info elders had kunnen vinden.

  2. Ja, natuurlijk ook wel via je tweets en thepressproject.Maar toch leest en bekt jouw stuk mij toch lekkerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *