PASOK verkiezingen

We hebben weer maar eens verkiezingen in Griekenland. Vandaag wordt namelijk een partijvoorzitter voor PASOK gekozen. Normaal gezien is dat een interne procedure, waar weinig woorden aan worden verspeeld: de partijleden en de -basis beslist wie van de kandidaten partijvoorzitter wordt. Dit keer is het enigszins anders. Toen het socialistisch PASOK op 16 september ll. de verkiezingen met 4 procentpunt verloor van regeringspartij Nea Dimokratia, kreeg partijvoorzitter Georgos Papandreou bakken kritiek over zich heen. Nog voor de verkiezingsuitslag definitief was, daagde Evangelos Venizelos hem al uit door zich kandidaat te stellen voor de post van partijvoorzitter. Sindsdien zijn beide kandidaten zwaar met elkaar in de clinch gegaan. Papandreou wil nog maar eens verandering (hij gebruikte dat thema ook al in zijn verkiezingsprogramma voor 16 september). Venizelos wil een socialistische partij die weer wat linkser wordt, maar zeker oog heeft voor economische vooruitgang en niet zo maar voordelen uitdeelt aan verschillende bevolkingsgroepen. Verschillende partijleden hebben de voorbije weken een kant gekozen op een manier die niet altijd mooi meer was. Zo schaarde een lid zich achter Papandreou door te zeggen dat PASOK geen führers of duce’s nodig had. Ex-premier Kostas Simitis vond dat weer dat Papandreou zijn werk niet goed deed. Erg amusant allemaal om dat te volgen in de media, want de rivaliteit bleef niet achter gesloten deuren. Een paar weken geleden heeft ex-minister van Binnenlandse Zaken Kostas Skandalidis zich ook nog kandidaat gesteld met een programma dat eenheid wil brengen binnen PASOK (want het lijkt er op dat de partij op springen staat).

De 3 kandidaten hebben ondertussen anderhalve maand zwaar campagne gevoerd, als betrof het nationale verkiezingen (en alweer staan honderden, zo niet duizenden Grieken met vlaggen te zwaaien en slogans te scanderen tijdens de speeches van de kandidaten). Daarbij werden middelen noch moeite gespaard. En vandaag wordt er dus gekozen. Wie mag er deelnemen? PASOK-leden (uiteraard), maar ook “vrienden van PASOK”. Dat is een criterium dat door Papandreou is opgesteld, maar wie daar mee bedoeld wordt is absoluut niet duidelijk. Al bij al verwacht men dat ongeveer een miljoen mensen vandaag zullen uitmaken wie de nieuwe voorzitter van PASOK wordt. De peilingen zijn in ieder geval gunstig voor Papandreou. Hoewel hij net na de verkiezingen ver achter lag op Venizelos, schijnen de Grieken nu toch weer voor de Papandreou-dynastie te kiezen, ondanks het feit dat iedereen gelooft dat enkel Venzilos in staat is om het te halen van premier Karamanlis in de volgende parlementsverkiezingen. Griekse politiek: ik kan er na 8 jaar nog steeds geen touw aan vastknopen.

Update 12-11-2007: En mocht het u interesseren: Georgos Papandreou heeft -zoals verwacht- de verkiezingen gewonnen met ruim 59%. De dynastie Papandreou blijft nog even aan het roer van de Griekse socialisten. Tot de partij weer verliest bij de volgende parlementsverkiezingen. Ik neem aan dat het dan pas echt moeilijk zal worden voor Georgos.

One thought on “PASOK verkiezingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *