Regeringsherschikking

Het is er uiteindelijk toch van gekomen: Giorgos Papandreou heeft een regeringsherschikking aangekondigd. Gisteren was het nog onduidelijk of het er van zou komen, want er heerste heel wat paniek en onduidelijkheid bij PASOK. Gisterochtend hebben 2 parlementsleden ontslag genomen, maar ‘s avonds tijdens zijn toespraak tot de parlementaire groep van PASOK heeft Papandreou laten weten dat de parlementsleden op hem konden rekenen. Hij deed er alles aan om iedereen weer achter hem te scharen. En dat is niet verwonderlijk: zijn oude rivaal Evangelos Venizelos zit op vinkenslag om het roer van PASOK over te nemen als blijkt dat de positie van Papandreou te precair wordt.

Maar Papandreou heeft dus het stuur weer wat vaster in handen genomen en heeft gekozen voor meer ervaren politici op cruciale plaatsen. De nieuwe regering zal weer kleiner worden (de vorige regering telde 48 leden – ministers, onderministers, en plaatsvervangende ministers – wat kost dat allemaal niet). PASOK heeft er de hele nacht over gedaan om tot de nieuwe ploeg te komen.

Voor diegenen die dit interessant vinden, som ik hier kort de herschikking op. Vice-premier Theodoros Pangkalos blijft op zijn plaats en krijgt als 2de vice-premier Evangelos Venizelos naast zich. Het lijkt er op dat je minstens 130 kg moet wegen voor deze positie, want beiden zijn notoire zwaargewichten (letterlijk en figuurlijk). Venizelos is niet langer minister van Defensie, maar wordt de nieuwe minister van Financiën. Met deze man dien je zeker rekening te houden! Hij vervangt Giorgos Papakonstantinou, die misschien wel krediet had in Brussel, maar die in Griekenland als een zware mislukking wordt beschouwd. Papakonstantinou mag het minister van Milieu gaan leiden. Huidig minister van Milieu Tina Birbili mag haar biezen pakken – misschien blijft ze nog wel speech-schrijfster voor Papandreou.

Dimitris Reppas gaat van Transport en Openbare Werken naar het nieuwe ministerie van Verandering. Yiannis Ragousis verlaat het ministerie van Binnenlandse Zaken en gaat naar Transport en Openbare Werken.

Europarlementslid Stavros Lambrinidis wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken (de huidige minister Dimitris Droutsas moet ook zijn biezen pakken).

Louka Katseli, minister van Tewerkstelling valt ook buiten de nieuwe regering (zij zorgde wel vaker voor wrijvingen door vaak dwars te liggen in de onderhandelingen met de trojka). Haar plaats wordt ingenomen door Giorgos Koutroumanis.

De meeste andere ministers blijven op hun post. Het lijkt er op dat Papandreou een ploeg heeft gezocht die aan hetzelfde zeel zal trekken in de onderhandelingen met de trojka. Hij heeft zijn nauwe medewerker Giorgos Papakonstantinou opgeofferd, want die werd echt onverteerbaar voor de Grieken.

Vanmiddag om 13u zal de nieuwe regering worden ingezworen en verwacht wordt dat voor dinsdagochtend een vertrouwensstemming zal worden gehouden in het parlement.

28 thoughts on “Regeringsherschikking

  1. Eigenlijk een schaakbord taktiek :pionnen van plaats wisselen en hier en daar er eentje opofferen voor een goed eindresultaat.Veel nieuw
    bloed zit er niet in ,misschien zou wat adrenaline spuiten kunnen helpen .

  2. Bruno, Jenny,
    Georgos heeft het “varkentje” (Venizelos) gewassen…..

  3. Oude wijn in nieuwe zakken – maar de vraag is: zijn er wel anderen beschikbaar in Griekenland?

  4. zelfs iedere andere zou better zijn dan die rotzooi . mia ap ta idia. ik geef hem niet zo lang.
    Xristofylopoulou niet weg!!! ik wil het niet eens weten. dezelfde arrogante mensen.

  5. kun je wel een iets bedenken dat Geroulanos heeft gedaan de laaste 20 maanden??

  6. @Tzimi, hij heeft de investeerders van Qatar (waar zijn die nu naartoe, overigens) van het Hellinikon-park in het Arabisch toegesproken.
    En wat gebeurt er met Haris Pamboukis? Die ging er toch prat op dat hij tijdens een diner zijn Chinese tafelgenoot het woord “kir-tha-ra-ki” heeft leren zeggen. Of ie iets anders voor mekaar heeft gekregen, weet ik ook niet.

    Nog een groot verlies: Anna Dalara is niet langer onderminister.

  7. αυτη την μαλακω θα την παρηγορισει ο αντρας της. παρεα με τον Βοσκοπουλου θα κανουνε κανταδες σε Γκερεκου και Νταλαρα.
    Qatar???καταραμενος ο Γερουλανος.
    welke vrezelijk ook is ,deze!moch best naar Alaska sturen. of naar een oude Goelag in Siberie.
    http://www.youtube.com/watch?v=3xLJun2eQWg&feature=related

  8. Bruno, Tzimis,
    Willen de “verontwaardigen” geen tabula rasa maken van de griekse politieke familie van de laatste 35 jaar?
    Zodat een nieuwe wind door griekenland zou kunnen waaien.
    Dit zou het begin kunnen zijn van het nieuwe Griekenland.

  9. @Kaliopi, het lijkt me dat de tijd inderdaad eindelijk rijp is. Het toeval wil dat ik net bijgaand artikel las (in het Grieks – het loont de moeite om het even door Google Translate te gooien), waarin de schrijver zegt dat er in 1974 een referendum werd gehouden om het koningschap af te schaffen. Uiteindelijk bleek dat het niet ging om het koningschap, maar om de persoon van Constantijn II. Sinds het referendum zijn er namelijk meerdere koninklijke families in Griekenland (iets wat ik de Grieken ook al lang verteld heb).
    Hopelijk kun je er een beetje weg mee:
    http://pitsirikos.net/2011/06/%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1/

  10. Tabula Rasa? Er is toch niemand die ze kan vervangen? Iedereen is opgegroeid met de huidige politici, het huidige systeem als ‘voorbeeld’. Ik denk niet dat dat zo makkelijk wordt als het lijkt hoor. Akkoord, ze moeten ergens beginnen, maar ik zou niet weten wie dat allemaal in goede banen kan leiden…

  11. Bruno,
    Puik artikel over de 37-jarige “gekroonde “democratie””.

    Sakis,
    Gemakkelijk zal het inderdaad niet worden.
    Maar, wie had vorig jaar gedacht dat de Egyptenaren en de Tunesiers hun politieke leiders opzij zouden kunnen schuiven.
    Waarom zouden de Griekse verontwaardigden er dan niet in slagen?
    Waarom zouden ze het huidig gekroonde “democraten”- systeem niet kunnen vervangen door hun door cyber-technologie verkozen democraten-systeem ?
    Wat de flower power revolutie (gezag wordt niet opgedrongen van bovenaf maar van onderuit) eind de jaren zestig kon kan de 21 eeuwse cyber-revolutie.
    Meer nog, ik heb zeer sterk de indruk (mij baserende op heel wat griekse vrienden die eind de jaren 60 tiener of twen waren) dat de flower power beweging zich toendertijd niet in Griekenland heeft doorgezet (of dat de beweging van hogerhand geweerd werd).
    De huidige cyber revolutie der verontwaardigden zou wel eens aan de doopvont kunnen staan van. de griekse flower power beweging .

  12. ik luister graag naar Pitsirikos op de radio maar ik ben hier niet helemaal mee eens.
    Kongshuizen waren altijd opgelegt en waren nooit Grieks. in die tijd dat Trikoupis had moeten de failissement aankondigen de koning toen heeft hem 2 dagen in de wacht gehouden tot dat zijn vermogen in London zeker was gestelt.
    Dat zo als de laaste meer dan 60 jaaren land steeds de zelfde namen komen ,is gewoon aan de vetrouw van de griek aan bekende namen en merken. ik vind het een soort bijzonderheid van zuid europa. al 17 jaren doet Berlusconi wat hij wil en er is nieks dat hem naar huis kan sturen.
    het is een ψωνιο van de griek en de clientele polietiek. de ene hand wast de andere en beide handen het gezicht. over 20 jaar zijn nog steeds dezelfde families. zo raar is het ook, familie banden zijn in het zuiden sterker. iedereen heeft een neef die alles doet.
    gek genoeg ,als Papandreou zou zijn gevalen ,wie denk je dat Pasok zou overnemen ?? Benny toch ,Venizelos.
    de enige waar ik meeleeft is Kyriakos ,ja de zon van Dracumel.Ja die met die mooi zus.

  13. dat van de Egyptenaren is een grapje zeker. want je heb geen volks revolutie nodig om de leger aan de macht te brengen. die arme oude ,Mubarak was toch ,ook van DE leger.

  14. Sakis heeft gelijk. zo als Alefantos ook zegt ,de team heeft geen pagkos. geen reserves.

  15. Vanavond hoorde ik een goeie betreffend de ‘vernieuwde’ regering : als je ‘s middags de plaatsen van je huisgenoten aan tafel verwisselt , dan kun je toch niet verwachten dat de linzen in gebraad gaan omgetoverd worden.

  16. special de vrouw ,die moet je brengen naar zijn amerikanse moeder.dan smaken de linzen better.

  17. Yenny, Tzimis,
    Huidige politieke leiders voldoen niet, en dus moeten er andere komen.

  18. Ja maar wie?? er zijn geen leiders meer. dat zelfde een beetje zo als in Nederland. zo een als Rutte is Samaras. Benny,Venizelos is prima ,maar dan zullen de europese colegas van hem schrikken. en ik bedoel niet van zijn omvang ,maar hij is te Griek.
    Laat maar zitten, ik geeft het jou op een briiefje,tot september ,meer halen ze niet. rond september hebben wij verkiezingen ,voor de volgende deel van de lening,die in october moet betaalt worden.
    van de reacties van de mensen ,op 2 radio zenders ,ik denk dat deze verandering nieks uit maakt. aleen Elleinofreneia heeft van genoten.
    ps. @Bruno ,bij real kune je de programa downloaden en op een mp-3 speler later weer horen. ik neem ze mee naar de werk.

  19. Ach Bruno, dat de ‘oude’ politiek reeds lang heeft afgedaan weten de Grieken wel, maar waar halen ze een nieuwe leider met schone handen, die geen familie van is en die daadkrachtig het ambtenarenapparaat schoonveegt en een werkend controlesysteem kan opzetten, vandaan en wel binnen 2 maanden. Dat er in september nieuwe verkiezingen komen geloof ik ook, maar waar ze toe zullen leiden, baart me zorgen.
    Magnola

  20. @Magnola.Ik wil je dit wel zeggen: het leidt alleen maar tot meer van hetzelfde.En wel hierom:

    Griekenland wordt vanaf de Yalta Conferentie van febr.1945 vanuit Washington ge-(be-)stuurd.Zo konden in Griekenland als enig door Nazi-Duitland bezet land de fascisten de overwinning boeken en de macht in handen krijgen.

    Tezelfdertijd werd in de nu liefelijke badplaats Varkiza het op een sociaal-democratisch visie lijkende Griekenland gerichte communisme voor altijd uit het politieke bestel verwijderd( uiteraard ten gerieve van Big Brother Uncle Sam).

    Sedertdien is de macht over Griekenland altijd in handen gebleven van de families en de klonen van de overwinnaars van 1945.Daarmee bleef het land stevig in de greep van de suikeroom over de oceaan.Iedere regime change door de jaren heen,tot aan vandaag toe, wordt dáár bekokstoofd.

    Hoe de huidige crisis ook uitpakt, je zult steeds weer dezelde mensen aan het roer zien staan.Steeds weer marionetten in de volstrekt onvoorspelbare Amerikaanse wereldpolitiek.
    Daar kan echt geen cyberrevolutie tegenop!

  21. Martin,
    Voor wat in 1945 gebeurde moet ik je gelijk geven.
    Ook voor wat het zich toen vestigen (en dit tot de dag van vandaag) van de “gekroonde” politieke families ben ik het eens.
    Wat betreft de huidige Griekse situatie -qua Amerikaanse inmenging- vind ik je “verhaaltje” populistisch en goedkoop.
    Wel is het zo dat, net zoals vele beroepen in Griekenland GESLOTEN BEROEPEN (met alle uitspattingen vandien, daarom probeert men ze OPEn te maken -ik weet niet hoever het ermee staat–, ook de politieke families GESLOTEN zijn.
    Het is aan de cyber verontwaardigden deze OPEN te maken.

  22. @Martin. ik noem het niet voor nieks protectoraat ipv bourdelo.

  23. @Kaliopi.Ik heb recent weinig meer over het cyber-openen van Egypte en Tunesië gehoord.Het is daar angstig stil geworden.Zeker na de miljardensteun, die door Amerika weer toegezegd is (alsof dat iets nieuws zou zijn). Geloof in een cyberrevolutie doet mij een beetje aan het optimisme van Parijse Commune(met dat prachtige kersenbloesemlied) denken.

    Je zag Obama vorige week toch ook opeens uit z’n slof schieten om voor Griekenland bij het Euroblok een vinger op de weegschaal leggen.

    Wees maar realistisch man Ellada is “just a pawn in their game”, een scharnierpunt in de
    machtsstrategie welke zich van de Maghrib tot Afghanistan uitstrekt.Ik had er veel voor over wanneer je toevoeging ‘populistisch’ terecht zou zijn.Helaas werkt de ijzeren greep waarin GR in 1945 terecht gekomen is tot aan de dag van vandaag door.

    Overigens wil ik voor de zuiverheid hier in onze parea nog wel even kwijt dat kwalificaties van andermans tekst als “goedkoop” en “verhaaltje” een beetje op het op de man spelen lijkt waarvan we hadden afgesproken dat we dat niet zouden doen.

    @Tzimis.Ik had je verandering in de naamsaanduiding opgemerkt.Dit lijkt mij inderdaad politiek correcter.

  24. Martin,
    Als je het liever zo hoort : voor een groot deel sta ik achter jouw blog, voor een ander deel niet.
    Iets anders : zeer interesant artikel in DE STANDAARD “De ruine van Europa”, het betreft een intervieuw afgenomen bij onze Bruno.

  25. @Kaliopi.Dank!Zou Bruno graag in de Standaard willen lezen,maar ik kan niet in de betaal-pagina’s komen.

  26. @Kaliopi.Voor dit soort artikelen kennelijk wél toegang.Heb geprint.Dubbel dank.Nu lezen.

  27. @Martin en @Kaliopi: het moet me toch van het hart dat de “keuze” in 1945 zoiets was als tussen pest en cholera. De landen die in 1945 onder communistische curatele werden geplaatst, hadden het niet noodzakelijk beter, zelfs niet Hongarije, dat in 1919-1920 een sovjetrepubliek is geweest. Ik zwijg nog over de Baltische staten en Polen, dat op “vraag” van Stalin een “beetje” werd verschoven. Hiermee praat ik de kolonels en tutti quanti niet goed, ik heb gewoon een hekel aan totalitaire regimes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *