De frequenties van mijn posts zijn flink wat minder, wegens erg gevulde dagen, maar ik wil toch wel de tijd nemen om iedereen een zalige kerst te wensen.

Hoewel het vaak lijkt alsof het doel van dit feest is om zo lekker mogelijk te eten, is het toch ook een periode om stil te staan bij het feit dat velen dat niet zullen kunnen doen.

Er zijn nog steeds duizenden Grieken die aangewezen zijn op gaarkeukens en die het nauwelijks warm zullen hebben in deze periode. Het officiële discours is dat Griekenland aan de beterhand is, maar daar merken de meesten in het dagelijkse leven weinig van.

Yiannis is even uit het beeld verdwenen, maar hij laat me weten dat hij door zijn broeken heen zit, en dat hij geen geld heeft om een nieuwe broek te kopen. Ondertussen is hij flink aangekomen, omdat hij spotgoedkoop voedsel eet met weinig voedselwaarde, maar waar je wel dik van wordt. Zijn matras is kapot en hij heeft wondjes op zijn lichaam van de spiralen die er uit komen.

Ik kan ook de vluchtelingen niet uit mijn hoofd zetten: volgens de laatste officiële tellingen zitten nu bijna 42.000 mensen in mensonwaardige omstandigheden vast op de eilanden. Dagelijks worden er mensen naar het vasteland gebracht en daar zijn we de tel kwijt geraakt. Vermoedelijk zitten daar in kampen ook nog eens tussen de 50.000 en 60.000 mensen.

Sommigen kruisen mijn pad, en we zijn bevriend op Facebook. Soms verlies ik het spoor even, en dan zie ik hen opeens op een foto in België, Frankrijk of Duitsland. Vraag me niet hoe ze Griekenland uit geraakt zijn.

De Griekse traditie wil dat vandaag de kalikantzaroi naar boven komen om de mensen het leven moeilijk te maken. Het zijn een soort Griekse trollen, die de boom des levens proberen om te zagen. Dat is de boom waarop de wereld steunt. Tot epifanie op 6 januari (de periode van 12 dagen rond kerstmis is dan ten einde) komen ze bovengronds.

Panagiotis Tetsis (1925-2016), Kalikantzaroi, c.1978 (illustratie voor een boek van Thanos Murray-Velloudios over de Kalikantzaroi)

U ziet hierboven een illustratie van de Griekse schilder Panagiotis Tetsis die de kalikantzaroi toont terwijl ze de boom omzagen. Dat gebeurt in de buurt Aerides, bij de toren van de Winden in Plaka, Athene.

De afbeelding boven aan deze post, is de kerstboom voor het theater van Piraeus.

5 thoughts on “Zalig kerstfeest 2019

  1. Dank voor de kerstwensen, Bruno. Ook al is de oorspronkelijke betekenis van kerstmis haast volledig verdwenen, toch blijft het blijkbaar een moment van vrede en bezinning voor velen. Dus ook een zalige kerst van mij. Je posts krijg ik maar zelden nog doorgestuurd, ik zal nog eens extra mijn gegevens doorsturen, maar ik zie nu ook mijn pc verschijnen: ‘niet beveiligd’. da’s ook al raar, ik wacht er dus nog even mee. Wat Yiannis betreft, ik wist niet dat je met hem nog contact had, ik heb hem in het verleden heel vaak geholpen. Ik wacht dus op nog wat meer informatie.
    Lina

  2. Die zalige Kerst laat ik om persoonlijke redenen aan me voorbijgaan en laat dat over aan de armen van geest aangezien zij uitverkoren zijn door de almachtige god, in zover dat verhaaltje klopt. Wat die vluchtelingen betrefd zijn er op Kreta nogal uiteenlopende reactie. De ene parij vindt het maar niets dat ze op Kreta worden ondergebracht aan de ander kant is er begrip en solidariteit. Als ik de de artikels daaromtrent mag geloven zijn bepaalde groepen zijn tegen gesloten opvang en vinden een opvang bij gastgezinnen of openinstellingen een humanere oplossing. Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met hun eigen afkomst , de wortels van vele fammilies op Kreta liggen immers in Klein-Azië. De geschiedenis daar achter zal je wel genoegzaam bekend zijn. Voor zover mijn reactie op deze materie. En maak van de gelegenheid gebruik om jou en je verwanten een goede roetsj in het nieuwe jaar te wensen. Dan wat het eten betrefd , het is niet tussen Kerst en nieuwjaar dat je kilo’s aan komt maar wel tussen nieuwjaar en Kerst.

  3. @Lina, je krijgt minde posts doorgestuurd omdat ik minder posts schrijf. Het ligt niet aan jouw PC hoor.
    Ik heb inderdaad nog steeds contact met Yiannis. Hij heeft overigens een ECDL behaald. Toch wel mooi, niet?

  4. ECDL, even opgezocht: certificaat voor basiscomputervaardigheden. ‘t Zal wellicht niet eenvoudig geweest zijn voor hem om dit te behalen, en heel waarschijnlijk weet hij nu meer af van PC’ s dan ik. Proficiat aan Yiannis. Hopelijk kan dit een nieuwe start voor hem zijn.

  5. Het is te hopen, @Lina, maar het is in ieder geval wel een teken dat Yiannis weigert om bij de pakken te blijven zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *