Griekse kersttradities (2)

KalikantzarosNog een leuke kersttraditie in Griekenland, is het opduiken van de Kalikantzari (καλικάντζαροι). De geschiedenis gaat terug tot de tijd waarin men geloofde dat de aarde steunde op een grote boomstam die geschraagd wordt door 4 palen. De Kalikantzari zijn een soort van trolletjes die het hele jaar door proberen de boomstam te vellen met behulp van zagen (die ze maken van paardenhaar en dunne draadjes), en bijlen. Op 25 december, wanneer ze vernemen dat Christus is geboren, klimmen ze naar boven om hem te zien.
Gedurende 12 dagen lopen ze rond op aarde en proberen de mensen het leven zuur te maken met allerlei pesterijen. Ze zijn zwart, smerig, hebben allemaal gebreken, en zien er erg grappig uit. Meestal komen ze de huizen binnen via de schoorsteen maar uit angst voor het vuur, plassen ze er eerst in. Om hen tegen te houden, plaatsen de mensen grote zeven in de schoorstenen. De kalikantzari proberen er door te komen door het aantal gaten in de zeef te tellen, maar ze komen niet verder dan 2, want ze durven het cijfer 3 niet uit te spreken, omdat ze vrezen dat het ongeluk brengt. Ook hangen de mensen 12 spinnengarens aan de haard. De kinderen wordt verteld dat ze braaf moeten zijn of de kalikantzari nemen hen mee. De parallellen met Zwarte Piet liggen voor de hand.

In Athene is er natuurlijk niets van te merken, maar ik heb me laten vertellen dat de legende in de dorpen nog wel leeft.

One thought on “Griekse kersttradities (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *