De Great Walk is geslaagd en niet geslaagd, zo gaf de Atheense burgemeester Kostas Bakoyiannis te kennen in een interview een paar weken geleden. Een beetje een Schrödinger Great Walk, zeg maar. U herinnert zich wellicht mijn vorige post over de Great Walk.

Een oude foto van Panepistimou

Het deel in Panepistimiou zal ontmanteld worden. Panepistimiou is een van de grote verkeersaders in Athene centrum dat het Syntagmaplein verbindt met het Omonoiaplein. Langs de straatkant staan de neoklassisistische gebouwen die onder meer door de architecten broers Theophil Hansen en Hans Christian Hansen en van Ernst Ziller zijn ontworpen.

Op zich was het dus wel best een interessant idee om Panepistimiou in het plan op te nemen en de bezienswaardigheden van het centrum van de Griekse hoofdstad met elkaar te verbinden, maar de uitwerking was zo slecht, dat het idee gewoon niet werkte.

De oorspronkelijke felle kleuren hebben de zomer niet overleefd. De planten hebben het wel overleefd, maar bieden zeker niet de aanblik die op de virtuele voorstelling werd getoond. Langs grote stukken van de straat staan bankjes waar de zo goed als onbestaande wandelaars kunnen rusten en kunnen kijken naar de bloembakken met palmbomen die je misschien wel in Miami kunt vinden, maar onder normale omstandigheden nooit zult zien in Griekenland. Vanop de bankjes ben je in ieder geval niet in staat om de mooie gebouwen te bewonderen. Ik heb niet het idee dat iemand er ooit op heeft gezeten.

“Laten we Panepistimiou vergeten”, zei Bakoyiannis in een interview, “en laten we voor iets nieuws gaan”. Resultaat: 1,8 miljoen euro voor de aanleg van Panepistimiou zijn weggegooid geld. En nu moeten er dus fondsen worden gevonden om iets nieuws aan te leggen. Ik kan er nog steeds niet bij: jaren geleden hadden we Rethink Athens dat nooit ten uitvoer is gebracht, en nu hebben we een burgemeester die in een crisistijd een beetje gaat experimenteren. Je kunt je de vraag stellen wie hier beter van is geworden.

Activisten zijn ondertussen de burgemeester aan het trollen geweest. De Κόμβος Ακτιβιστών για μια Φιλελεύθερη Κοινωνία (Activistisch Kruispunt voor een Liberale Samenleving – wie verzint die name?) heeft cannabis in de bloembakken geplant en bedankte de burgemeester om “het initiatief te omhelzen en de cannabisplantjes elke avond water te geven”.

Maar je zou van minder gaan trollen. Een ander onderdeel van het hele concept van de Great Walk, de fontein op het Omonoiaplein, is ook niet bespaard gebleven van problemen. De fontein werd in mei, in volle lockdown, ingehuldigd midden in een plein vol beton. Er was weinig groen te bespeuren, maar de burgemeester had besloten om rond de cirkelvormige fontein gazon aan te planten. Eveneens een gewas dat je niet zo gauw aantreft in het zuiden van Griekenland. En dat bleek. Na een lange zomer bleek meer dan de helft van het gazon rond de fontein te zijn uitgedroogd. Geen gevolg van slechte planning, aldus de burgemeester. Nee, het gazon zou zijn aangetast door een soort van rups die in het Grieks καραφατμέ (karafatmé) zou heten. Hoe de beestjes in het midden van een betonnen jungle terecht zijn gekomen, is me niet duidelijk.

De burgemeester verdedigt het feit dat een deel van de Great Walk gaat worden afgebroken. Het zou hier om een pilootproject zijn gegaan. In de loop van 2021 gaat er iets anders in de plaats komen. Het is afwachten wat dat zal worden en het is eveneens afwachten of dat er allemaal wel komt. In de gemeenteraad rijst er meer en meer protest en wordt er gezegd dat vooral heel slordig is aangepakt. Persagentschap Bloomberg weet er meer over.

Maar ook wettelijk zijn er een aantal problemen met het hele project. Bakoyiannis heeft in zeven haasten de Great Walk aangelegd midden in de lockdown. Toen er weer meer verkeer kwam, bleek dat hij met de aanleg van Panepistimiou een enorme flessenhals had gecreëerd waardoor er nog meer verkeersproblemen waren dat normaal.

Eerder deze maand oordeelde de Raad van State dat het ministerieel besluit dat juridische bescherming bood voor de aanleg van de Great Walk in het centrum van Athene, nietig moest worden verklaard. Dat ministrieel besluit gebruikte als voorwendsel dat het verkeer in Athene moest worden ingeperkt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Merkwaardig wel dat burgemeester Bakoyiannis zich op de borst klopt en zegt dat de burgers inspraak hadden in het project. Dan lijkt het me niet dat je een ministerieel besluit nodig hebt.

One thought on “Het roemloze einde van de Great Walk in Athene

  1. Net nu het klimaat ons oplegt om met verstand te vergroenen, en net nu staatsfinanciën de bevolking de das omdoen. Ik bewonder je moed, Bruno. Humor is idd de manier om dit te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *