Gokken

Grieken zijn na de Chinezen de grootste gokkers ter wereld. Tot voor een paar jaar verspeelden ze fortuinen aan de “froutakia”, de elektronische gokspelletjes en one-arm bandits. Het ging zo ver dat de regering de spellen verbood, maar zo overdreef dat ze zelfs alle soorten elektronische spelletjes in het openbaar verbood, inclusief computerspelletjes tot de spelletjes op je GSM toe.
Toch heeft de staat grote voordelen aan de goklust van de Grieken. De overheid is de eigenaar van OPAP, het bedrijf dat alle gokspellen onder haar vleugels heeft. De winsten van het gokken gaan dus rechtstreeks naar de schatkist, alsook de belastingen op gokken.
Overal te lande vindt je gokkantoortjes, die hier PRO-PO worden genoemd. Je kan er alle soorten gokformulieren kopen, en je kan er ook je winst laten uitbetalen. Die kantoortjes zitten altijd propvol gokkers, meestal gekluisterd aan een TV toestel dat constant voetbalwedstrijden uitzendt.

Want ook op voetbalwedstrijden kun je gokken. Het zal de toerist in Griekenland al zijn opgevallen dat Grieken veel weten over buitenlandse voetbalploegen. Buitenlandse competities zijn namelijk opgenomen in het gokformulier. Je kan dus zeggen dat OPAP een geweldige infrastructuur heeft: er is niet 1 dorp dat geen PRO-PO heeft; allemaal in handen van de overheid. En die gokkantoortjes hebben ook nog andere functies: je kan er namelijk je telefoonrekening (althans die van OTE), het water en elektriciteit gaan betalen, met een opleg van 50 eurocent. Gemakkelijk toch? De kantoortjes sluiten pas om een uur of 10 ‘s avonds. Ik hoef gewoon 20 meter ver te gaan en ik kan mijn rekeningen gaan betalen! Het klinkt misschien gek, maar ik vind het goed bekeken.

One thought on “Gokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *