Tweede generatie immigranten

De voorbije dagen is er heel wat te doen geweest rond het voorstel van premier Papandreou om de tweede generatie immigranten, die hier in Griekenland zijn geboren, de Griekse nationaliteit te geven. Het gaat om mensen van immigranten die hier wonen en werken, en misschien niet altijd de nodige papieren hebben. Mensen die hier belastingen betalen, hun sociale bijdragen betalen, spaarrekeningen hebben en dus eigenlijk bijdragen aan de Griekse economie. Hun kinderen zijn hier geboren, en hebben hie jaren school gelopen. Volgens de huidige wetgeving kunnen ze echter geen Griek worden (Griekenland volgt hierbij het Jus Sanguinis, zoals ik al eens heb aangegeven).

Papandreou wil nu die kinderen de Griekse nationaliteit geven, zodat ze tenminste uit het wettelijke no man’s land geraken en papieren hebben. Uiteraard kan zijn voorstel op flink wat tegenwind rekenen. De extreem-rechtse partij LAOS vindt dat er een volksraadpleging moet worden gehouden over het onderwerp en Nea Dimokratia heeft al aangegeven dat ze tegen het voorstel gaan stemmen (om wet te worden, moet een voorstel hier 180 van de 300 stemmen in het parlement krijgen). Volgens de partij geeft dit een signaal aan de immigranten om massaal naar Griekenland te komen, omdat ze daar gemakkelijk de nationaliteit krijgen. Tsja, zo gemakkelijk is het ook niet; het gaat uiteindelijk om de tweede generatie van immigranten.

Ook een aantal bisschoppen zijn tegen dit voorstel, en staan er dan ook tegen te preken. Voor bisschop Anthimos van Thessaloniki blink uit door zijn racistisch en fascistisch gewauwel, als zou Griekenland te klein zijn voor deze mensen (ze wonen hier toch al?) en als zouden ze de Griekse principes Πάτρις,  Θρησκεία, Οικογένεια (vaderland, godsdient, familie) niet volgen (het is nog maar de vraag hoeveel “echte” Grieken volgens deze principes leven).Volgens onze religieuze vertegenwoordiger zijn immigranten niet in staat de hoge Griekse cultuur te assimileren en te begrijpen.

De reactie van Papandreou was veelzeggend, en ik kan hem daar alleen maar in bijtreden: “Vanwaar deze ireële angst dat ons land onherkenbaar zou veranderen? Wat betekent het om Griek te zijn?  Democratie, gelijkheid en menselijkheid. Hebben we zo weinig geloof in de kracht van Griekenland? Onze cultuur wordt veel meer bedreigd door de 4-5 uren televisie die wij en onze kinderen dagelijks  kijken.”

6 thoughts on “Tweede generatie immigranten

  1. Go Giorgos! Go Giorgos! Πάτησε τους de macht wellustigen!

    Ik krijg al jaren kots neigingen van uitspraken van de kerkelijke leiders. Zij zijn net als die peroxide parlementariër in NL; schreeuwen om te schreeuwen en (domme) mensen achter zich te krijgen om hun positie te verstevigen. De gemiddelde Griek is echt niet met kerk en land bezig. Familie staat nog hoog (voor mijn gevoel) maar voor de rest kan het land wel stikken (het is toch al een teringzooi qua diensten, werkgelegenheid etc) en de kerk zien ze ook maar eens per jaar van ver tijdens Pasen.

    Ik geloof best dat het een aanzuigende kracht zou kunnen hebben. Als je kind Grieks is, mag jij als ouder ook legaal in het land verblijven als voogd zijnde. Maar aangezien het om een tweede generatie gaat, moet je eerst zelf weet ik veel hoeveel jaar illegaal in GR verblijven voor dat je kroost de nationaliteit krijgt.

    Maar is dat erg als er meer buitenlandse kindjes Grieks worden? Als ze er ook voor gaan zorgen dat ze een band krijgen met het land, is dit ook een manier om de vergrijzing tegen te gaan. Het is niet alsof het Griekse volk aan het verjongen is momenteel…

  2. @Bruno: wordt die Anthimios eigenlijk nog ernstig genomen? Wordt het niet tijd dat die zich terugtrekt in (ik zeg maar wat) Esfigmenou of zo? :-p
    @Tzeni: niet weinig Griekse geestelijken (geestlozen?) herleiden godsdienst tot een ideologie die het Vaderland moet legitimeren, of erger nog: de regering. Zeker in tijden van Crisis, moet de Kerk zich bevrijden van zo’n “ambtenarenmentaliteit” en zich bezighouden met haar “core-business”: het evangelie verkondigen van het “vrees niet” ipv het “kakangelie” van het “de wereld vergaat”. Hristos anesti, weet u wel 🙂

  3. Ik weet niet of ie ernstig wordt genomen, @Bertinos, maar ik vind het alleszins bijzonder gevaarlijk dat ze hem zo vaak laten opdraven op TV. Je krijgt zo de indruk dat de Grieks Orthodoxe Kerk vol reactionaire, bange racisten zit. En ik mag hopen dat zoiets niet het geval is.

    Overigens ziet het er nu toch naar uit dat de Kerk belast gaat worden. Het is maar een kleine duit die ze in het zakje moeten doen, maar het is een begin.

  4. Bertino!! De core business van de Griekse kerk is wat wij noemen Arpa,Masa,bouka. graaien ,rijkdom ,vast geroest aan euwe geleden. ik zie religious gezien weinig verschil met Iran. zelfs Giorgakis kan deze kerk haar plaats niet aanwijzen. jammer.

  5. @Tzeni: zoals het echte (kerk)politici betaamt :<
    Binnen 100 jaar zullen hun opvolgers er wel vergiffenis voor vragen (zoals bij de H. Nektarios van Egina).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *