Reclameborden

Reclameborden - protest

De foto in deze post, is eigenlijk een heel karakteristiek voorbeeld van verdraaide toestanden in Griekenland.

Laat ik beginnen met de tekst te vertalen die op deze zwarte affiche staat. “In heel Europa is reclame in open lucht toegestaan. In Griekenland proberen ze dit te verwijderen. 20.000 werklozen. Alweer een wonde voor dit land.”

Deze affiches zijn geplaatst door de Πανελλαδική Ένωση Μέσων Επικοινωνίας & Υπαίθριας Διαφήμισης (Panhelleense Vereniging van Communicatiemedia en Openlucht Reclame) die hiermee voor “hun rechten” opkomen.

We moeten hierbij een aantal kanttekeningen maken. Iedereen die al in Griekenland is geweest, zal al wel hebben gezien dat er overal langs de weg enorme reclameborden staan die vooral reclame maken voor sigaretten. Vaak worden deze borden illegaal geplaatst en het is al meerdere keren gebeurd dat een chauffeur zich te te pletter tegen reed.

Dat heeft er voor gezorgd dat de nationale overheid deze grote reclameborden al jaren heeft verboden. Er komt dan ook af en toe een verordening dat deze panelen en borden moeten worden afgebroken. Echter, de nationale overheid is niet verantwoordelijk voor de afbraak: dat wordt overgelaten aan de gemeentelijke diensten. Maar de burgemeesters zijn zelden of nooit bereid om de borden af te breken: de gemeentes innen namelijk een belasting op deze borden. Inderdaad, de reclamebedrijven betalen de gemeenten om te mogen adverteren op illegale borden.

Als er dan toch eens een burgemeester het aandurft om de borden weg te halen, kan dat op de volgende reacties stuiten. Ofwel wordt onze burgemeester of mafia-wijze bedreigd en laat hij betijen. Ofwel worden de borden effectief weggehaald en staan ze er 5 dagen later weer.

Ik weet niet of er inderdaad 20.000 mensen werkzaam zijn in deze sector, maar ik vind het wel bijzonder sterk dat iemand voor zijn rechten opkomt, terwijl zijn werk eigenlijk illegaal is. Maar in Griekenland is dat niet zo ongewoon. Er zijn wellicht nog wel andere voorbeelden van dergelijke praktijken. En de overheid? Die kijkt er naar en laat betijen. En zo verandert er niets en worden wetten niet toegepast.

10 thoughts on “Reclameborden

  1. ik ben van plan om de term bourdelo niet meer te gebruiken. zelfs in een bourdelo is meer orde dan in griekenland.
    ik denk dat Tsifliki is een betere term. met zo en dan een andere baas ,zo een Tsiflikas. dan Karaman Alis ,nu Thapandreou wie weet wie de volgende zou zijn. maar wij hebben het erger dan chaotish gemaakt.
    ik weet het niet meer.

  2. het ergste zijn de tientallen mensen die zich jaarlijks te pletter rijden tegen die illegale borden. De nabestaanden hebben een vereniging, maar wie luistert er naar hen…

  3. Volgens mij is het grootste probleem in het verkeer niet de reclame borden maar het feit dat Grieken als idioten rijden. Met 100-120 op een bergweg waar je eigenlijk je leven niet veilig bent als je harder dan 60 rijdt en inhalen overal waar maar kan en vooral niet kan (zoals bochten, heuvel opwaarts e.d.). Het feit dat iedereen zijn auto overal langs de weg zomaar pleurt als hij even sigaretten of een frappe wil halen maakt de situatie ook niet overzichtelijker of veiliger.

    Illegaal is illegaal, en mooi zijn ze vaak ook niet die grote verroeste billboards, maar zij zijn niet de grootste reden van verkeersongelukken. Dat zijn de Grieken zelf die van nature sch**t aan alle (verkeers) regels hebben.

  4. oh ja, laten we de geweldige Griekse wegen niet vergeten… De staat er van is zeer slecht over het algemeen.

    Er wordt ook een raar soort asfalt gebruikt. Zelfs op de nieuwe weg tussen het vliegveld en Athene, glimt het wegdek als een spiegel. Niet echt veel grip lijkt mij, zeker als het een beetje nat wordt…

  5. Philippos , ik vind het ook raar je dood te rijden tegen een reklame bord . In Belgie rijden ze tegen een gevel zoals een politiekantoor, een cafe of een kapperssalon .
    Een richtwijzer voor wie nog niet vertrouwd is met griekse wegen : oppassen geblazen als je onderweg een soort kappelleke ziet ! DAAR is een ernstig ongeval gebeurd !
    Raad van m’n man toen ik voor het eerst in GR reed.
    En joch , dan die bromfietsers die met oftwel opa/oma/een of twee kleinkinderen en zakken met inkopen op eenzelfde mankele brommer rijden , nergens naar kijken , geen helmen natuurlijk .
    Oftwel die zware gevallen met mannen in zwart lederen pak die iedereen eens de loef zullen afsteken .
    ‘k Heb er zo eens eentje op de capot van m’n wagen beland gekregen en we keken mekaar door de voorruit in de ogen . Maar goed dat ik zowat 10km/u reed want dat is de snelheid op een bergpad om toch geen ouderling , kat,hond,ezel , onlangs een marmot , enz aan te rijden en ernstig te verwonden .
    Soms is het verbazend hoe je een toetje,handgewuif, een glimlach krijgt als je voorrang geeft in een moeilijke situatie of anderzijds boze reacties ,soort van “waarom stop je nou toch daar ?” als je even een oude dame teken geeft de weg over te steken . Komt het nu werkelijk op een paar seconden aan ? Economisch rijden is ook ongekend : volle vaart met een rood licht in zicht en dan hard remmen .En dan weer volle vaart tot aan het volgend verkeerslicht .
    Ik glimach soms naar een andere autobestuurder die me in volle vaart voortbij gereden is en we samen voor rood staan . Geen goed effect : drijft alleen maar z’n adrenaline op .
    @Philippos , ik sta stomverbaasd hoe er niet meer dodelijke ongevallen zijn in de Pelion dorpen waar er geen voetpaden zijn , schoolkinderen onderweg , ouderen met zakken vol eetwaar , de reinigsdienst die hier en daar moet stoppen (ik bewonder die mannen) . ‘k Heb nu al weet van een meute honden die vooral ‘s zomers zich op het asfalt gaan koesteren , de ezels die weer eens uitgebroken zijn om niet van de poezen te spreken . Alles is te vermijden en komt me een beeld tevoorschijn van m’n kozijn in Belgie ,die stopte voor een duif die in het midden van de weg stond , we allebei begonnen te schaterlachen maar hij wou het beest niet afschrikken . Opa was een duivenchapper !:)

  6. “Belgie wordt het Griekenland van de Noordzee” – qua wegen zijn ze (Belgie) er alvast slechter aan toe hoor. Ongelofelijk hoe hier alles kapot gereden/gevroren/… is. Nu is het afwachten tot de wegen eens worden hersteld, als ze worden hersteld…

  7. Kunnen die anarchisten ipv bommetjes te gooien of vanalles in brand te steken, niet illegale reclameborden omzagen? Iedereen tevreden, behalve de Grote, Boze Kapitalistische Wolf van de reclamemultinationals? ‘t Is maar een ideetje 😉

  8. @Bertinos, in Athene is er een min of meer anoniem groepje dat zich “Clean Junkies” noemt (http://cleanjunkies-cleanjunkies.blogspot.com/) die zich bezig houden met het verwijderen van illegaal reclamemateriaal. Maar die reuzepanelen zijn voor hen natuurlijk wel wat hoog gegrepen. Toch een lovenswaardig initiatief.

  9. En vermits we het over wegveiligheid hebben , wat met de auto inspectiedienst KTEO die ware wrakken goedkeurt tegen een ‘omslagje ‘ .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *