Terroristengroep opgerold

De Griekse politie mag een succes op haar naam schrijven. Afgelopen weekend heeft ze zes belangrijke leden van de organisatie “Revolutionaire Strijd” (de namen van dergelijke organisaties zijn weinig inspirerend te noemen) opgepakt. Naar verluidt was de politie de zes al langer op het spoor, maar heeft ze lang genoeg gewacht, om ze op heterdaad te betrappen. De namen van de zes gearresteerden werden hier vlotjes vrijgegeven. In een huis dat gebruikt werd door de groep, ongeveer 40km ten oosten van Athene, vond de politie de proclamaties en plannen van mogelijke doelwitten.

De groep “Revolutionaire Strijd” is voornamelijk bekend voor 2 aanslagen. De opvallendste was de aanslag met een RPG op de Amerikaanse Ambassade in januari 2007 (zoals ik hier al schreef). In januari vorig jaar werd in Exarcheia (het bastion van de anarchisten in Athene) een politieagent neergekogeld (zie hier de entry op de blog).

De politie is de bende op het spoor gekomen nadat bij een banale autodiefstal de microbioloog Lambros Foundas werd neergeschoten een aantal weken geleden. Die zou toen een wapen hebben getrokken waarop de politie reageerde. Bij een huiszoeking nadien, bleek dat Foundas plannen had van alle veiligheidscamera’s in Athene en het bereik dat ze hebben. Waarschijnlijk zouden bij die huiszoekingen ook bewijzen zijn gevonden die verband hielden met de “Revolutionaire Strijd”.

Minister van Bescherming van de Burger Chrysochoidis kan hierbij zeggen dat hij al 2 organisaties heeft opgerold. Hij was destijds in 2003 ook al minister van Openbare Orde toen de terroristische organisatie 17 November werd ontmanteld.

Het is een feit dat de man heel wat meer blauw in het straatbeeld heeft gebracht en dat hij de politie ook heel wat driester laat optreden dan zijn voorganger bij Nea Dimokratia (die destijds niet liet ingrijpen in toen in december 2008 het centrum van Athene in brand werd gestoken).

Toch vinden vele Grieken het alweer verdacht dat net nu een dergelijke organisatie wordt opgerold. Alsof het om een afleidingsmaneuver gaat, waardoor de pers massaal op dit voorval zal springen, terwijl de regering daarna ongestoord economische hervormingen kan doorvoeren.

8 thoughts on “Terroristengroep opgerold

  1. Wat mij verbaast is dat de politie zoveel gegevens aan de pers geeft want die 6 personen zijn zeker niet de enigen van die organisatie . De rest van de clan is nu al goed verwittigd en ondergedoken , niet dat die lieden daarvoor de pers nodig hebben maar het alert is zoveel te explicieter. Vanaf de eerste aanhoudingen van de politie ,stond de pers al roodgloeiend over het geval.

  2. Ik vind het ook allemaal een beetje vreemd, @Jenny. Ze volgen die 6 personen al jaren (sinds begin jaren 90). Waarom worden ze nu precies opgepakt? Het roept toch allemaal wel wat vragen op.

  3. och – de Grieken zoeken overal iets achter. ALTIJD is er wel een achterliggende reden, het mag nooit eens ‘gewoon’ een succes zijn 😉

  4. Juist @Saki , ik heb de mentaliteit te pakken gekregen maar er gebeuren hier toch zo’n dubieuze zaken dat gewoon logisch denken er niet bij kan .

  5. @Jenny: yep – net daarom is het goed als Grieken ook eens weg kunnen vluchten van hun ‘realiteit’. En daarmee bedoel ik gewoon: het helpt soms om dingen in een ander daglicht te zien of iets anders te lezen dan Griekse kranten of Griekse TV te kijken :). Het kan nooit kwaad om de horizon te verbreden :).

  6. Horizon verbreiden wat GR betreft @Saki is desatstreus want de buitenlandse pers komt voortdurend opdagen met wat er hier omgaat .
    Een ander daglicht is zowat zonder pers op een onbewoond eiland te gaan zitten en de Robinson Croeso uit te hangen . Maar ik denk niet dat Grieken alles zo erg aan hun hart laten komen . Al het nieuws is een topic ter discussie en daar kunnen ze tijd aan verspelen .

  7. μην μασαται σαν τις κατσικες τις μαγκιες του χρυσοχοϊδη.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *