Politieagenten neergeschoten

Ομάδα ΔΙΑΣ

Ik weet niet of het te maken heeft met de crisis, maar het is niet uit te sluiten: de criminaliteit stijgt enorm in Griekenland. Het proces is al een paar jaar bezig, maar de laatste tijd worden zelfs benzinestations, kiosken, patisserieën, en gokkantoren overvallen.

Reeds sinds 2008 klagen vele inwoners van de Griekse hoofdstad dat ze zich hoe langer hoe onveiliger voelen. De indolente regering van Kostas Karamanlis heeft nooit wat gedaan aan dat gevoel, maar toen PASOK in oktober 2009 aan de macht kwam, richtte toenmalig minister van Bescherming van de Burger de groep ΔΙΑΣ (DIAS) op. Dat zijn om patrouilles van politieagenten op motorfietsen (2 agenten per motorfiets), die in groepen van 4 Athene en Piraeus doorkruisten.

De agenten zijn voornamelijk jongelui (zowel mannen als vrouwen van 22 tot 25), die ultrasnel werden opgeleid en voor 800€ per maand echt wel een hondenbaan hadden. Aanvankelijk hadden de patrouilles een afschrikkingseffect: er waren minder klachten over criminaliteit. Maar langzaamaan werd duidelijk dat de Groep DIAS niet zo efficiënt was als aanvankelijk gedacht. Je zag vaak agenten koffietjes slurpen terwijl ze schuilden voor de regen. Vlak voor hun neus reden automobilisten door het rood of begingen ze andere verkeersovertredingen, waar de agenten niet tegen optraden. Het effect van Groep DIAS scheen na een jaartje wel uitgewerkt te zijn.

Maar we mogen ze niet allemaal over een kam scheren. Toen gisteravond een kiosk beroofd werd door een bende met kalashnikovs, gingen 4 agenten van de Omada DIAS de boeven, die met een gestolen jeep het hazenpad kozen, achterna. De dieven kenden het terrein en lokten de agenten op de 2 motorfietsen langs kleine achterafstraatjes. Daar zetten ze een val op en toen de agenten voorbij kwamen, werden ze beschoten met de kalashnikovs. Resultaat: 1 agent liet ter plekke het leven, de andere overleed iets later aan zijn verwondingen. De 2 anderen werden zwaar gewond, maar zijn buiten levensgevaar.

Eigenlijk is het wraakroepend: die jongelui worden de straten opgestuurd met een gebrekkige opleiding (in dit geval wisten de agenten dat de boeven kalashnikovs bij zich hadden), een belachelijk laag loon en minderwaardig materiaal (de helmen en kogelvrij vesten van de Groeps DIAS zijn niet van de beste kwaliteit).

Momenteel houden de bedienden van de politie in Attica een werkonderbreking van 12:00 tot 12:30 uit protest tegen de staf van de Griekse politie die de actie tegen de boeven gisteren erg slecht had georganiseerd.

7 thoughts on “Politieagenten neergeschoten

  1. ik neem aan dat Papoutsis ,welke bliksem snel met behulp van zijn Turkse collega terug is gekomen,de naam van deze organisatie van Dias ,naar Hades gaat vervangen.
    ik hoop dat hij stikt waneer hij de moeders van deze kinderen ,gaat spreken.

  2. met een beter loon en met een betere uitrusting, hou je geen kalashnikov kogels tegen. Criminelen die een hinderlaag opzetten om agenten te doden? Dat gaat verder dan een uit de hand gelopen overval op een kiosk.

  3. Nee @Saki, maar met een beter beleid en een betere opleiding, zouden die agenten wellicht niet in de hinderlaag zijn gelopen. Onervaren jonkies achter misdadigers met kalashnikovs sturen, is gewoon slecht beleid.

    En voor diegenen die de woordspeling van @Tzimis niet begrijpen: Dias is de Griekse naam voor de god Zeus. Hades is de god van de onderwereld. Groep Hades zit overigens in het parlementsgebouw, @Tzimi.

  4. kijk ik heb zelf in de familie politie agenden. hij is gewoon volemenos. hij doet het niet omdat hij dat werk wou doen. gewoon is via via er ingezet.
    niemand in griekenland doet iets met gevoel ,en daarom hebben wij zulke gebeurtenissen.
    eerlijk gezegt ,het was gewoon amateurisme. goed bedoelt,maar ik hoor de vader van zo iemand vertellen dat hij zelf bijdraagt om de uitrusting te kopen voor zo een jongen om zijn werk te doen.
    @bruno,dat in de parementsgebouw is geen Hades ,maar Lernea Hydra met zo een 300 kopen.
    nu nog de Hercules die deze monster gaat afmaken.
    ik weet niet ,eerder vergelijk ik griekenland met Iran maar ik denk dat better is om te vergelijken met Far west.

  5. ps. ik zie op je photo dat de agenten rijden op de moto met shirts met korte mouwen. ik heb van mijn 16de begonnen op een papaki ,en later altijd op mijn oude BMW gereden in Athene. het is regel nr 2 na het dragen van een helm.weet je dat als ze vallen ,geen huid meer op hun armen zou blijven?? zo ga je niet op pad .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *