Thoe Voe is niet meer

Thanassis Veggos

De laatste tijd vult de blog zich jammer genoeg met doodsberichten. Dit keer is ο καλός άνθρωπος – de goede mens – van ons heen gegaan. De Griekse acteur Thanassis Veggos is vanochtend op 84-jarige leeftijd gestorven na de langdurig aanslepende gevolgen van een hersenbloeding. Griekenland rouwt om één van de grootste figuren uit de vaderlandse cinema. Veggos werd 3 jaar geleden nog bij de 100 grootste Grieken gerekend.

Thanassis Veggos was vooral een komisch acteur, met wie generaties Grieken zijn opgegroeid en die iedereen hartelijk heeft doen lachen. Nu is Griekenland zijn lach kwijt, zoals de site het stelt. Maar in zijn laatste optreden, de film Psychi Vathia, liet hij zien dat hij veel meer in zijn mars had.

Waarom was Veggos zo populair? Zijn humor was surrealistisch, bizar, naief, maar heel herkenbaar. Veggos was de verpersoonlijking van de Griek uit de jaren 60, die in armoede zijn plan moest zien te trekken. Die allerlei klusjes moest doen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Die vaak in ellendige omstandigheden moest zien te overleven, maar zijn lot met zijn humor altijd draaglijk maakte. Hij was doodeerlijk, een goed mens, die creatief moest zijn om aan geld te geraken. Ik weet niet hoe veel films hij heeft gemaakt, maar het zijn er tientallen, misschien wel honderden.

Veggos zat nooit stil. Ook in zijn films rende hij rond als een gek – rennen om op tijd te zijn, om al zijn klusjes te kunnen uitvoeren om te kunnen overleven. Thanassis Veggos heeft het klaargespeeld om tijdens zijn leven een deel van de Griekse taal te worden. “Τρέχω σαν Βέγγος” – ik ren als Veggos – betekent dat je het razend druk hebt en nauwelijks tijd hebt om je klusjes of je werk af te krijgen.

Veggos ondertekende zijn films altijd met Θ. Β. Dat wordt als Thoe Voe uitgesproken in het Grieks en er werd dan ook naar hem verwezen op die manier. Vaak kwamen er redelijk gevaarlijke stunts in zijn films voor. Die voerde hij allemaal zelf uit.

In zijn films speelde hij steeds de hoofdrol, en zijn karakter heette bijna altijd Thanassis. Veggos speelde niet alleen in zijn films, hij schreef de scenaria, produceerde ze bijna allemaal en nam ook nog eens de regie op zich. Zoals Veggos is er niet één geweest.

De Grieken wisten het te apprecieren. In 2008 werd Veggos in de Orde van Phoenix opgenomen, en in zijn geboorteplaats Neo Faliro is er 2 jaar geleden een plein naar hem genoemd.

En hoe heeft deze legendarische man dat klaargespeeld? Hij was een self-made man, hij had nooit acteerlessen gevolgd. Hoe is zijn carrière dan begonnen? Van 1958 tot 1950 zat Veggos gevangen op het eiland Makronisos (waar linkse elementen en communistische symathisanten gevangen werden gezet). Daar ontmoette hij de cineast Nikos Koundouros die hem een rol aanbood in de eerste film die hij regisseerde nadat beiden vrij kwamen. (Koundouros kent u misschien als de regisseur van Ta tragoudia tis fotias, een documentaire over een legendarisch concert dat werd gegeven na de val van de junta, met o.a. Dalaras, Xylouris, Garganourakis, Theodorakis, Xarchakos en nog zo velen.)

In 2000 was Veggos betrokken bij een treinongeval. Nadien maakte hij een filmpje om de Grieken attent te maken op de veiligheidsvoorschriften op de weg. Daaruit bleek nog maar eens zijn gevoel voor humor.

Ik zie hem ook graag bezig. Aanvankelijk deed hij me wat aan Louis de Funes denken, omdat hij ook zo rond rent, maar Veggos was toch nog net iets anders. En zijn comedies waren niet zonder politieke boodschap. Zijn dood was vandaag op kantoor het onderwerp van de dag. Iedereen kent citaten uit de films van Veggos. De Grieken hebben zijn films tientallen keren gezien, maar blijven kijken. Thanassis Veggos was en is legendarisch in Griekenland.

 

11 thoughts on “Thoe Voe is niet meer

  1. Hij was toch degene die in een film (kolonelstijd)met een vrachtwagentje een dorp naar binnen kwam rijden met luidspeakers (vergeten af te zetten) met het lied ´iemaste dio,iemaste tries´? Vreselijk gelachen,rare film,lol. Ben de naam van de film vergeten.

  2. Toen m’n man Veggos eens op straat zag lopen,keek hij rond om te zien waar de cameraploeg was .Thanassis liep zoals in de filmen :zenuwachtig , gesticulerend !:)
    Onlangs zag ik een reportage over Bourvil met interviews met mensen die hem goed gekend hebben en het kwam me voor dat er veel gelijkenis is in karakter van beide acteurs.

  3. vn hem heb ik o.a. “koritsi ston ilio” gezien, zeer leuk,je kan het op youtube bekijken!

  4. μπραβο ρε Μπρουνο. ειμαι σιγουρος οτι θα του αρεζε παρα πολυ που στον τιτλο τον εβαλες ως Θου Βου.

  5. De begrafenis van Veggos was vandaag bijna een pelgrimstocht. Een massa volk was op de been om van deze nobele Griek afscheid te nemen. Veggos was zo verschillend van de Neo-ellinas – hij vertegenwoordigde voor vele Grieken het goede wat in dit volk zit. Er vloeiden echt wel tranen bij veel mensen (ik ben er zeker van dat @Tzimis ook heel erg aangedaan was), die te kennen gaven dat het voelde alsof ze iemand van hun intieme familiekring waren verloren.
    De enige keer dat ik iets vergelijkbaars heb gezien bij een begrafenis, was bij de dood van Grigoris Bithikotsis.

    Nog een scene uit de film die @Roosje en @Natasa aanhaalden: http://www.youtube.com/watch?v=ebsUk0GZmL8&feature=related
    “Thanassis in het land van de oorvegen” – wat een satire!

  6. ik heb gehuild,en om niet minder aan mijn vader te doen zou ik Thanasis als geestelijk vader willen hebben.
    ik ken hem bijna mijn hele leven ,en ik wardeer hem hoog ,heel hoog.

  7. in mijn jeugd ,de hele familie zat voor de tv voor de griekse film. en 2 keer per jaar naar het theater met de tickets van Ergatiki estia.
    velen zo als Thou Vou hebben ze ons gevormd en wij voelen ze, als eigen. er zijn veel om op te noemen. Kolossen ,zo als Beggos ,Rizos ,Fotopoulos noe maar op, drama ,Katsakis ,Aleksantrakis ,Antonopoulos.ik weet zeker dat ik vergeet heel veel,maar dat onderdeel ,griekse film en theater is net zo groot als het griekse lied. text schrijvers en music componisten zijn net zo eigen als de groote zangers. behalve die eene kleine arrogante man ,waar zijn vrouw deel van deze vreselijke regering is.en de uitrpraak ,Den mas xezeis re ,d…. ,waar maakt.
    Αιωνια τους ,η μνημη.

  8. Als buitenlander sta ik er natuurlijk wel een beetje buiten, en ik heb die βιώματα niet ) ik heb het niet beleefd. Maar ik heb Veggos altijd bekeken als een groot kunstenaar. Binnen de Griekse cinema was hij een categorie op zichzelf. Totaal uniek.

  9. je heb genoeg meegekregen. dat je hem als Thou Vou aanspreek ,zegt veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *