De Griekse burgeroorlog is een erg zwarte bladzijde in de recente geschiedenis van Griekenland. Op het onderwerp rust een zwaar taboe. Mensen die de burgeroorlog nog hebben meegemaakt, zwijgen er in alle talen over. De Griekse geschiedenisboeken op school maken er geen melding van: de geschiedenis maakt een sprong van de bevrijding na de Duitse bezetting tot de toetreding tot de EEG.
Er zijn echter wel boeken geschreven over het onderwerp en er zijn ook films gemaakt. De bekendste film is Eleni, naar het boek van Nicholas Gage, die ik iedereen kan aanraden.
Regisseur Pantelis Voulgaris komt nu met een nieuwe film over de burgeroorlog op de proppen, die morgen in de Griekse bioscoop komt. Voulgaris is geen onbekende: de 69-jarige regisseur heeft meerder documentaires op zijn naam staan en zijn laatste wapenfeit “Brides” uit 2004, was een schrijnend portret van de Griekse recente geschiedenis: Griekse meisjes die naar de Verenigde Staten werden gestuurd om daar te trouwen (de Griekse mannen waren ofwel aan het vechten in Klein-Azie, ofwel zelfs naar de Verenigde Staten uitgeweken om werk te vinden). Martin Scorsese sprong bij als producent.
De nieuwe film heet “Ψυχή Βαθιά” (nog geen vertaling voorhanden en de titel is niet eenvoudig te vertalen) en gaat over 2 jonge broers (van 17 en 15) die elk aan beide zijden van de vechtende kampen (het Nationale Leger en het Volksleger) terecht komen in de burgeroorlog, omdat ze de paden in het Pindos-gebergte zo goed kennen. De streek en vooral de mensen daar dragen nog steeds de littekens van deze afschuwelijke oorlog. Ik ken verder de plot niet, maar ik weet wel dat Voulgaris een meesterlijk verteller is en een bijzonder getalenteerd cineast die de vinger op de wonde weet te leggen (wellicht daarom werd hij door de junta naar het eiland Gyaros verbannen).
hoe kom je daar aan nu. het doet zeer en dat nog zulke films worden gemaakt bewijst dat de volk nog deze trauma moet verwerken. Psixi bathia heb ik gezocht ,wist ik ook niet was een leuze ,synthima van de griekse antartes, partizanen. want het betekent ,stop je hart diep in je zelf, denk niet aan en schiet ,want het is heel moeilijk om te schieten als je weet daar tegenover mischien je broer ,je vader je beste vriend je zwager kan zijn .
het raak mij veel aan,de tijd na dat de duitsers weg zijn gegaan ,is een zwarte gat. ze heben nooit over gepraat ,ik wist niet eens dat de Engelsen dagen hebben tegen ons gevochten in de straten van Athene ,dat zelf Chaurtsil was gekomen ,want griekenland mocht met geen enkele manier komunistish worden,wij weten nieks niemand praate er over,op school niet en thuis ook niet.soms denk ik waarom, enfylios dictatuur ola ta kaka tou kosmou hebben wij gehad.Voulgaris is zo geweldig ,hoop ik dat de film kan zien.
Interessant dat je dat allemaal schrijft @Tzeni. Dat van de Engelsen, ben ik ook pas onlangs te weten gekomen.
Op onderstaande link http://igitur-archive.library.uu.nl/student-theses/2007-0628-201633/Masterthesis%20UNSCOB.doc vind je een interessante master thesis in het Nederlands terug, die het o.a. heeft over de rol die Nederland gespeeld heeft in de burgeroorlog in Griekenland.
Er zal zeker flink worden gereageerd op deze film.
intresante stuk. nog van de week ,sochtends bij real fm hoord ik na lange tijd de volgende link. Kalamitsis is sochtends met zijn programma en zijn muziek keuze is leuk. de volgende lied bescrijf in het kort de zwarte tijd.
http://www.youtube.com/watch?v=zhojLERKsxw
trouwens heb de trailer opgezocht. wat mooi dat Thanasis Vengos speelt. zo een komedian dat eigenlijk zo dramatish ook kan. zo als hij het uitlegt ,dat eigenlijk dat geen oorlog is ,elinas na toufekai ellina,is zo goed.
http://www.youtube.com/watch?v=e033L8aKyx8
Veggos is voor mij een klasse apart. Zelfs als komisch acteur was hij uniek en surrealistisch. Hij regisseerde, schreef en speelde al zijn films zelf. Ongelofelijk als je er aan denkt.
In Piraeus (hij is geboren en getogen in de havenstad) is er een plateia naar hem genoemd een paar maanden geleden.
ik vind mooi dat je Veggos wardeer. vandaag je heb ,mij geraakt. het was een mooi dag. groetjes.
De rol die de Engelsen gespeeld hebben is idd niet mooi. In het noorden in de bergen zijn er veel zaken gebeurd waar de meesten maar vaag over blijven.
Zowat 4 jaar gleden een docmentaire gezien op ΒΟΥΛΗ over die periode. Het waren vooral Engelse die aan het woord kwamen. De meesten dachten toen dat ze naar Giekenland ekomen om wat Nazi’s omver te leggen. Wisten zij toen veel dat ze er eigenlijk ook Grieken mee bedoelden.
Het blijft wel een heikel punt. Hoe had Griekenland (en dus ook Europa) er uit gezien als Stalin ook Griekenland communistisch was geweest. Griekenland ws net zoals Cyprus voor het Westen een te belangrijke tussenspot op weg naar elders … Moeilijk te speculeren natuurlijk.
ΧαÏά μου ήταν, @Tzeni.
Ik ben geschokt te lezen dat er niets vermeld staat in de schoolboeken over de burgeroorlog. En als ik @Tzeni hoor vertellen dat er niemand over praat(te)… Hoe vreselijk! Hoe diepgeworteld zat/zit die angst?!? Ik kan het me haast niet voorstellen!
Mijn vader en moeder vertelden er wèl over, in de beslotenheid van ons gezin, ver weg van hun vaderland (misschien is dat wel een reden waarom zij er wel over praatten?) Niet dat ze er spontaan over begonnen te spreken, maar we hebben ernaar gevraagd en hun levensverhaal opgenomen en uitgeschreven. Met mondjesmaat kwamen hun tongen los, vaak met de krop in de keel, al was het méér dan 40 jaar geleden. Ik kreeg haast rillingen bij het zien van de trailer; alsof ik mijn vader –terwijl de tranen hem in de ogen sprongen- terug hoorde vertellen over die twee broers die oog in oog stonden met elkaar en de een niet anders kon dan de ander afmaken, wilde hij zijn eigen doodsvonnis niet tekenen.
Ook bovenstaande is zó herkenbaar in mijn ouders’ verhaal: dat je voortdurend op je hoede moest zijn, want het kon je eigen broer, je eigen neef, je eigen oom zijn die in het ‘ander’ kamp zat of die infiltreerde, of onverhoeds tegenover je stond (ook letterlijk), of je verlinkte. Zoiets blijft doorwegen; dat wantrouwen/verraad draag je de rest van je leven mee. En in die hele, vuile oorlog, is er ook nog het (on)menselijk aspect: immer op je hoede moeten zijn voor je eigen dorpsgenoten, je eigen familieleden, die voort-durende vrees, de honger, de armoede. Urenlang verstijfd van doodsangst tussen een hoop lijken -de levensloze, zware, dode lichamen van je kompanen- onbeweeglijk, DOODstil blijven liggen, terwijl je je eigen borstkas ademhalend op en af voelt gaan… wat doet dat met een mens? Dà t heb ik me meer dan eens afgevraagd.
Het boek “Eleni†en “Eleni’s kinderen” van Nicolas Gage heb ik ademloos uitgelezen en in de loop der jaren zelfs een paar keer herlezen (iets wat normaal niet mijn gewoonte is). Een must voor iedere ware filhelleen.
Hoe zit dat met zulke Griekse films @Bruno, komen die ook uit op DVD of worden ze ooit in het buitenland vertoont?
(t)d! 🙁
Goeie vraag @Roosje: ik weet niet of de film in het buitenland te zien zal zijn. Was de laatste grote Griekse film “El Greco” in het buitenland te zien? Ik heb het niet echt gevolgd. Ik ben er wel zeker van dat ÎÏφες (Brides) buiten de Griekse landsgrenzen te zien was, dus laat ons hopen dat het met deze film ook zal lukken.
Er is zeker genoeg interesse. En hier in Griekenland zal ie uiteraard op DVD uitkomen. Mocht je ‘m niet vinden, dan kan ik ‘m wel voor je oppikken.
@Roosje,onlangs had ik het er met m’n man nog over dat mensen die zwaar geleden hebben,er niet graag over spreken. M’n ganse schoonfamilie waren vluchtelingen uit Klein Azie en gaven ook weinig weg van hun ervaringen.
M’n grootvader heeft de loopgraven meegemaakt en die was er ook niet over te spreken .
@Bruno,heb jij er over gehoord dat een griekse helper aan de Kalas mensengroep in Afghanistan/Pakistan ontvoerd geworden is ? ET3 had er een vroeg morgenprogramma over maar heb het begin gemist .Schijnbaar weten ze niet door wie . Er werd Taliban gemompeld maar de griekse ambassadeur denkt van niet .
@Jenny, dat is Athanasios Lerounis. Zie hier de webpagina van de Kalash zelf:
http://kalashapeople.org/2009/09/kalash-in-protest-for-release-of-athanasi/
Er is zelfs een online petitie (je moet de zogenaamde character encoding in je browser aanpassen om het Grieks te kunnen lezen):
http://www.petitiononline.com/kalash75/petition.html
de vader en broer van mijn schoonvader zijn in Meli Gala in de Peloponnesos door de communisten uit hun huis gehaald, naar een waterput ‘gedreven’ en ter plekke doodgeschoten en in de waterput gegooid, samen met tientallen anderen. Mijn schoonvader had zich verborgen in de velden en heeft daarna zijn moeder, broer en zus naar Athene gebracht om te overleven. Hij is sindsdien geen enkele keer meer naar daar geweest. Er staat nu een groot monument op die plaats, ik ben er twee jaar geleden geweest, ik werd er misselijk van. Er waren natuurlijk wel buitenlandse mogendheden bij betrokken, maar het blijft wel een burgeroorlog natuurlijk: mensen die hun ‘soortgenoten’ in koelen bloede afmaken, Engelsen, Amerikanen en Russen ten spijt, en het blijft voor mij altijd een gegeven dat mijn kijk op dit land mee bepaalt, je kan er gewoon niet omheen.
Dat mensen niet graag over een pijnlijk verleden spreken, mag wel duidelijk zijn, maar misschien is het ook een kwestie van taboe? Mijn grootvader zaliger werd als elektricien (hij was een van de eersten in Belgie) opgeroepen om de elektriciteitsleidingen te komen aanleggen in het beruchte Fort van Breendonk. Telkens hij me wilde vertellen wat hij daar had gezien, werd hij onderbroken door mijn grootmoeder zaliger die steevast zei: “de mensen willen dat niet horen”. Jammer, want deze mens wilde dat wel horen, maar nu zal hij het wel nooit meer horen.
“Greece, The Hidden War”
http://ftvdb.bfi.org.uk/sift/series/8343
Heel toevallig heb ik een video-opname van deze drie-delige documentaire die destijds eenmalig is uitgezonden op Channel 4 – en ik bewaar ze als een kostbaar kleinood: een ontroerend menselijke documentaire en zeer onthullend over de rol van de Britse regering in de Griekse politieke aangelegenheden tijdens en na de wereldoorlog. Was ook in Griekenland omstreden wegens de linkse inslag. Maar desondanks een mooi monument.
“This is a British political documentary produced in 1986 and shown for just one and only time in British television, thereby being BANNED (including all but one copies destroyed) concerning the involvement of British Government in Greece’s political affairs during and after WW2, one that is argued to have been the main catalyst in the breaking out of the Greek Civil War in Greece, followed by American involvement in the Civil War Battle (in line with the Truman Doctrine).
The documentary consists mainly of interviews of Greek, British and American participants, soldiers, officials, politicians and folk people, that make up the two parts of the documentary:
1)The first, concerns the events in which the ELAS movement, the Greek resistance group (leftist orientated, yet made up of people of widely different political views, thus of wide social base), clashes with Churchill’s plans for postwar Greece and the British’ internal allies,
2) the second part concerns the American involvement and the events of the Greek civil war until its closure with the defeat of the Democratic Army in the mountains of Grammos and Vitsi.
It is a collective item least to say. It was shown in Greek television channel ET1 on the 13/4/2006 by the documentary series “Θεματικη Î’Ïαδια”.
Verdomd interessant, @Leen. Ik ben al aan het googlen geslagen. Via torrents zou je de documentaire nog wel kunnen vinden. Toch wel frappant dat dit stuk geschiedenis de doofpot in moet, niet?
Ik denk dat de film hier heel wat controverse zal uitlokken. Benieuwd naar de reacties dit weekend.
http://www.youtube.com/watch?v=QKx0A3TZv38
http://www.youtube.com/watch?v=Pt7x6aKGpYk&feature=related
en links (bij “More From” of “related videos”) staan nog veel meer videos die hiermee te maken hebben…
wat een onderwerp Bruno. mijn voorouders zijn ook emigranten van Eukseinos Pontos en verder dan Klein Azie. ze konden Pontish en goed Turks spreken, en ze pratten ook weinig over de Exodus uit de verloren vaderlanden. maar daar weeten wij meer dan de emfilios.
in de jaaren 80 werkt ik lang bij een uitgeverij in de centrum van Athene. 3 oude manetjes dat half hun leven door de Junta op de Makronisos en andere eksories waren. en daar pratten ze best over ,maar de emfilios werd nooit besproken.ik heb jaaren tussen de boeken gewerkt ,naast de uitgeverij van Kastaniotis in de buurt van Estia dat zijn grote boeken huizen maar de emfilios werd nooit te sprake. mischien zo een film helpt om te gaan oderzoeken en leren wat zo iets doet met de volk. mischien daardoor zijn de grieken altijd verdeelt, links en rechts.
ook omdat in de youtube link naar de docu van Kouloglou dacht ,zag ik Manolis Gklezos, en de mensen worden ouder en straks is er niemand meer dat van eerste hand kan doorvertelen.
Ψυχή Βαθιά wordt alvast in Ta Nea nogal afgebroken: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4542427&ct=4 en een beetje naar beneden scrollen met de titel: ΙστοÏική άγνοια βαθιά
ik heb het gelezen. ok! de film is geen geschiedenis boek. hij beschrijf zijn mening goed,wij moeten deze filtreren. de film is een aanspreking punt ,geen document.
even snel de docu van Kouloglou.
http://www.tvxs.gr/v17669
Kathimerini is dan weer lovend:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_22/10/2009_334324
Ieder heeft zijn waarheid in deze kwestie, maar de film moet wellicht ook op zijn cinematogradische waarde worden beoordeeld.
Overigens: blijkbaar zijn er meer soldaten omgekomen tijdens de burgeroorlog, dan tijdens de Balkanoorlogen, de veldtocht in Klein-Azie en de Italiaans-Duitse aanval TEZAMEN!
zie ook een docu over kapetan Kemal ,een Turkse ideoolog dat mee heeft gevochten met Ellas.
http://www.youtube.com/watch?v=SwefPMfBwnU
@Tzeni
Niet raar bedoeld maar hoe oud ben je? En heb je op school gezeten in Griekenland? Ik kan mij herinneren dat ik uit de geschiedenis boeken op school had gehaald dat er al tijdens de bezetting verschillende verzetsgroepen waren, rechtse en linkse om het simpel te houden. Dus al voor dat de Duitsers weg waren, was men bezig met de toekomstige macht alvast veilig te stellen. De Britten hadden dit dondersgoed door, en waren al tijdens de bezetting geïnfiltreerd in de verzetsgroepen om tijdig aan te sturen. Zodra de Duitsers weg waren, is de Britse leger openlijk met een schoonveeg actie begonnen. Alles wat naar rood rook moest weg!
Het ging er niet zacht aan toe. Het heeft ook 3-4 jaar geduurd net zolang als de bezetting van de Duitsers min of meer.
Er is dus wel over geschreven in de schoolboeken. Maar ik moet wel de kanttekening zetten dat het een klein hoofdstuk was ergens aan het einde van het boek. En onderwijs daar is zo goed geregeld dat meestal men niet toe komt aan de laatste hoofdstukken van welke vak dan ook omdat ze tijd te kort komen. Het jaar daarop beginnen ze opnieuw met de volgende editie en laten ze gaten liggen tussen de onderwijsjaren door. Wij hadden geluk dat onze leraar bewust halverwege een aantal hoofdstukken beknopt had behandeld om toch de laatste hoofdstukken mee te pikken. Misschien was hij ook stiekem een “rode”.
Verder heb ik geluk gehad veel gehoord te hebben van mijn oom waar ik opgegroeid ben, hij was officier van het Griekse leger tijdens de verzet tegen de Italianen in Pindos en tot het eind van zijn leven (1993) een felle “rode”. Hij was zelf ook op ballingschap geweest op zo’n gort droog eilandje maar daar praatte hij graag over juist omdat het zo verkeerd was. Hij geloofde dat je van de fouten in de geschiedenis kan leren, dit hebben ze jammer genoeg nog niet helemaal door in de Griekse politiek…
je mag mij alles vragen ,behalve mijn pin code.tzeni is geboren in 1965. heeft dimotiko ,gymnasio,en Lykeio in Athene jaaren 70 en 80 in ,Nea Ionia gedaan. Tzeni weet alles wat je zegt van andere bronnen dan de school boeken. ik kan niet herinneren dat op school daar over ging. waneer ben je in griekenland naar school geweest.
in mijn vrienden waren ook veel dat hun ouders in de eksoria hebben gezeten ,daar praaten wij altijd er over maar de emfilios nooit.
@ Tzeni
Ik heb midden jaren negentig op de middelbare school gezeten daar. Wellicht waren onze boeken “uitgebreider”? Ik heb geloof ik al mijn geschiedenis boeken van school bewaard ergens in een doos (samen met biologie en grammatica van ΤÏιανταφυλλίδης, vraag me niet waarom…). Ik zal ze afstoffen en er in gaan zoeken weer.
Als ik het over ballingschap heb, bedoel ik meer ballingschap tijdens de burgeroorlog ergens op een eiland aldaar en niet het buitenland. Dus mijn oom vertelde over de burgeroorlog jaren.
Ja ,ja . spreken over balinschap in gr. denk de meesten automatish 1967-74. maar er waren veel meer balinschap jaaren daarvoor..
de grammatiki van Triantafilidis is een verzamelings boek. hebben wij toen ook gehad, want toen was Babiniotis niet bekent. .ik heb afscheid genomen van een griekenland met een zwart wit tv en 2 zenders ,en nu zo achterlijk en kleurijk ,maar het blijft mijn patrida,(sory voor de melodrama)
http://www.youtube.com/watch?v=9HV0XuewOgg
Iedereen die op dit allerbelangrijkste onderwerp het film/Utube/oralhistory-nivo wil ontstijgen , raad ik aan eens wat wetenschappelijke boeken te lezen.Zoals die van de Engelse auteurs David H.Close,Mark Mazower e.a.
Dat is echt noodzakelijk om de verschillende facetten van deze burgeroorlog in drie fasen een beetje objectief te kunnen beoordelen. Zoals hierboven kan het écht niet.
Met alle respect voor iedereen.
ook met alle respect er zijn geen filmpjes van Antzela Dimitriou of Efi Sari. je ken Stelios Kouloglou vast niet, en verdorie wij heben historici in griekenland ook wel.
Burgeroorlogen snijden altijd en overal zeeeer diep in de “ziel” van een volk, niet alleen in Griekenland. Na de democratisering in Spanje was er ook een stilzwijgende overeenkomst dat de burgeroorlog niet opgerakeld zou worden. Dat lukte een tijdje, tot onder Aznar het Castilliaans nationalisme terug de kop opstak (reactie tegen links Baskisch & Catalaans nationalisme). Zijn opvolger Zapatero besloot dat het tijd was om het taboe dan toch maar te doorbreken, maar zelfs na 70 jaar blijkt dat helemaal niet zo pijnloos te zijn. Net zoals in Griekenland zijn er in de Spaanse burgeroorlog namelijk door BEIDE partijen afgrijselijke wreedheden gepleegd. Dat de ene partij won, mag het leed van de ander niet doen vergeten, maar het is niet omdat de andere partij verloor, dat die daarom beter was. Oorlog is het enige spel waarbij iedereen verliest, zeker burgeroorlog :-((((
@Martin, ik begrijp niet wat je bedoelt. Wat kan echt niet? Je vindt dat de YouTube filmpjes niet objectief zijn?
De reporter Stelios Kouloglou was zo objectief dat het bij zijn werkgever (de Griekse openbare omroep ERT) in het verkeerde keelgat is geschoten; waarop ie prompt op straat werd gezet. Ik denk dat het belangrijk is om zowel het verhaal te horen van mensen die direct betrokken waren, alsook het wetenschappelijk verhaal.
Hoe meer bronnen je raadpleegt, hoe objectiever je zelf kunt oordelen. Ik wil me niet laten vertellen dat ik bepaalde bronnen niet ernstig moet nemen en andere wel. Ik wil alle invalshoeken.
@Bruno.Wat mij wezenlijk dwars zit is dat het fatale defacto tweepartijenstelsel waar Griekenland mee opgezadeld zit regelrecht terug te voeren is tot de “burgeroorlog”(het waren er drie,nauwkeurig van elkaar te onderscheiden) en met name de leidende rol van de buitenlandse interventies er in.
@Bruno.Voorlopig neem ik alles terug: inderdaad álle bronnen zijn van belang, óók de niet objectieve.Wie ben ik om jou of Tzeni,als echt zeer goed geïnformeerde mensen,de wet voor te durven schrijven.Sorry!
Wanneer ik mijn vrijheid van handelen, denken en formuleren weer terug heb, kom ik graag nog een keer wat gefundeerder op dit onderwerp, dat de politiek tot op de dag van vandaag bepaalt,terug.
@Van Bogaert Leen.Ik zou,in figuurlijke zin, een moord doen om die 4 delige serie “Greece: the Hidden War” in mijn bezit te krijgen.
Ik kan hem als torrent nij Mininova wel downloaden, maar die versie heeft ‘built in greek subtitles’.Heb jij de Engelse?
Als ja;ben je bereid iets met mij te regelen?Het is voor studie-doeleinden.@Bruno heeft mijn mailadres.
als het waar is ,de serie is niet te koop en vernietigt. ert wou deze ook kopen maar is niet gelukt.
@Martin, je slaat de nagel op de kop: het tweepartijenstelsel is direct terug te voeren tot de tegenstelling in de burgeroorlog (@Tzeni gaf ook al zoveel aan).
Het was niet de bedoeling om je de mond te snoeren hoor: iedereen mag hier zeggen wat er op zijn lever ligt. Maar ik denk dat je de YouTube filmpjes niet allemaal hebt gezien of op hun waarde geschat. Er zit daar heel wat extra informatie in. Vooral de historie van Captain Kemal deed me opkijken: dit land zal nooit ophouden me te verbazen!
he!! wat een man die Kemal!! maar voor de docu van Kouloglou welke stukjes van de docu van channel 4 bevat ,valt niet te twisten. hij levert altijd prima ,en ik ben benieuwd waar hij nu werk.
ps. er is ook een andere mooi nieuw film ,Akadimia Platonos.
Voor Tzeni en anderen:
[url]mininova.org/search/?search=greece:the hidden war[/url]
http://www.[url]mininova.org/search/?search=greece
:thehiddenwar[/url]
Voor Tzeni en anderen.
[url]http://www.mininova.org/search/?search=greece:thehiddenwar[/url]
@Tzeni en andere geïnteresseerden: zoek’ the hidden war’
op http://www.mininova.org/
@Tzeni.Sorry,zoek op: ‘greece:the hidden war’.
Wel vuze gebruiken bij downloaden.
Dank jullie allen voor deze mooie les in Griekse geschiedenis. Ik heb vanmiddag de door Bruno aangedragen scriptie over de rol van de Verenigde Naties en Nederland tijdens de Griekse burgeroorlog gelezen. Het bewijst maar weer eens dat de werkelijkheid altijd weerbarstiger en gecompliceerder in elkaar steekt dan dat je het voor je eigen overzichtelijkheid zou wensen.
En ach, dat trieste einde van deze eerste peacekeeping missie van de VN. Auteur Brecht Rosink citeert de laatste Nederlandse permanente vertegenwoordiger van de “United Nations Special Committee on the Balkans”, ene Visser:
“De Balkan-Commissie der Verenigde Naties is aan chronische topzwaarte overleden. Toen ik een paar maanden geleden het college van 16 personen een debat hoorde openen over drie Bulgaarse geiten, die de stoutmoedigheid hadden gehad over de Griekse grens te komen, hield ik mijn hart vast, want ik begreep toen, dat de Commissie ernstig ziek moest zijn en dat het einde naderde. Het einde kwam, zacht en kalm.”
Ik hou niet zo van politiek, dat zal duidelijk zijn.;)
Tina
ja de politiek!! ik dacht eerst aan anarchie,dan heb je politiek niet zo nodig maar dan dacht ik ,en wat zou de volk zonder die barbaren doen??
De barbaar uithangen, ben ik bang. Ik begrijp wat je me wilt zeggen, maar ik ben te naïef voor de politiek. Het liefst was ik als die geiten, die zich niet storen aan landsgrenzen omdat ze het gewoonweg niet snappen.
Ik las vandaag een recensie van het nieuwe boek van Winnie de Poeh. In Terug naar het Honderd-Bunders-Bos gaat het ergens over roze landen in een atlas. Citaat: “Als je die landen gaat bezoeken, is het er toch niet roze?”
En dat bedoel ik nou. 😉
De discussie in nog gaande in GR over de burgeroorlog. Prominenten gaan zich mee bemoeien nu.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4542948
Uit dit verhaal wordt ook enigszins duidelijk waarom de Britse overheid een BBC documentaire heeft geprobeerd totaal te vernietigen (nu gelijk te downloaden via torrents)
ΔιαιÏει και βασιλευε.
ik zie een paar fouten in mijn laatste post o.a:
“(nu gelijk te downloaden via torrents)” moet zijn “(nu gelukkig te downloaden via torrents)”
excuus voor de vervuiling
δεν πειÏαζει Φιλιπα. φτανει που τα λες ωÏαια.
ΣυνχωÏησε.
Ik heb the hidden war kunnen downloaden van mininova. Als er meer mensen zijn die het willen hebben en moeite hebben met downloaden (ivm te weinig seeds), ik kan de bestanden (x2) op mijn FTP beschikbaar stellen.