Wie ontduikt belastingen?

"Ik heb er thuis nog zo'n 2"

Laat ons eerlijk wezen: indien u de kans had, zou u niet een beetje proberen om de belastingsdienst op te lichten? Het punt is: u heeft niet echt veel kans, er zijn weinig mogelijkheden om te sjoemelen.

Dat geldt net zo voor de meeste Grieken. Loontrekkenden en ambtenaren kunnen niet met hun belastingen sjoemelen. Het is perfect duidelijk voor de overheid hoeveel te verdienen en hoeveel belastingen ze moeten betalen.

Voor de zelfstandingen ligt dat een beetje anders. Om belastingontduiking in deze sector tegen te gaan, moeten zelfstandingen nu kasticketjes geven die de belastingbetaler dan bij zijn aangifte kan voegen.

Natuurlijk is dat niet voldoende. Omdat de overheid vermoedt dat alle zelfstandingen sjoemelen, kreeg iedereen een amnestie aangeboden. Die heet pereosi (περαίωση in het Grieks – u herinnert zich mijn post van vorig jaar misschien nog wel). De amnestieronde van vorig jaar heeft niet opgebracht wat de regering had gehoopt (en stom genoeg had ingeschreven in de begroting, zodat die heftig ontspoorde). Wat nu gedaan? Een tweede ronde van amnestie, voor diegenen die niet hebben gereageerd op de eerste ronde. Waarom die nu meer zou opbrengen dan de eerste keer, is me een raadsel.

Je kunt je afvragen waarom de regering niet anders te werk gaat. Het is algemeen geweten (Papandreou heeft het zelfs in een interview in de Duitstalige versie van de Financial Times gezegd) dat er ongeveer 14.000 belastingsplichtigen zijn in Griekenland die ongeveer voor 36 miljard in het krijt staan bij de belastingsdient. 36 miljard!!! Maar Papandreou heeft ook gezegd dat de overheid geen middelen en mogelijkheden heeft om achter die lui te gaan. Nu heb ik links en rechts al wel gehoord dat er misschien een privéfirma zou worden ingezet om deze achterstallige belastingen te gaan innen. Hoe dat moet werken, is me ook niet duidelijk.

En ondertussen krijgt meer dan de helft van de Grieken het bijzonder moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, terwijl er anderen doodgemoedereerd nog steeds hun weelde tentoon spreiden. Zoals de man op de foto. Die stond hier een paar dagen geparkeerd voor de deur. Een ferrari zien we hier niet gauw. De buurt waar ik woon is niet bepaald een rijke buurt (dat mag de foto ook wel duidelijk maken, dacht ik). Natuurlijk kon de man rekenen op flink wat belangstelling van de bewoners, die hem aanspraken op die auto (de man was gewoon een pakje sigaretten gaan kopen in het buurtwinkeltje hier).  Hij antwoordde dat ie thuis nog een gele maserati had staan en een grote Jeep. Nu vraag ik u: wie kan zich 3 dergelijke wagen veroorloven? En wie pocht daar dan ook nog eens over? We hebben het hier niet over iemand die gewend is om met geld om te gaan – klasse kun je vooralsnog niet kopen. Nee, dit was iemand die het absoluut noodzakelijk vond om zijn weelde te tonen. Wat doe je in godsnaam met een ferrari en een maserati in een buurt waar de putten in de straat je ophanging om zeep helpen?

Waar haalt zo iemand het geld vandaan? Heeft hij misschien de lotto gewonnen? Of is het iemand die een manier gevonden heeft om zijn inkomen niet aan te geven. In ieder geval is er sprake van dat belastingscontroleurs dergelijke mensen gaan doorlichten: de gegevens die bekend zijn bij de belasting, moeten kunnen aantonen dat zo iemand de middelen heeft om 3 dergelijke wagens te kopen. Of die controles gaan lukken, zal wellicht afhangen van het feit hoe makkelijk een controleur zich kan laten omkopen…

8 thoughts on “Wie ontduikt belastingen?

  1. Heeft die Ferrari toevallig ook geen rood-witte nummerplaten ?:)Ik heb er zo eentje in m’n buurt staan :een luxe BMW 4×4 en ik vraag me af hoe men voor zulk een wagen verminderde taksen kan krijgen?

  2. Deze had geen speciale nummerplaten @Jenny, maar het is inderdaad opvallend hoe veel dure wagens nummerplaten hebben die recht geven op lagere taksen.

  3. @Bruno.Wellcome home!Hope you enjoyed your hollydays!We (at least I)need your guidance on what is happening down under Europe.In my observation I see in Greece nothing but plans overtaking new plans before any effort or any result on previous plans.And moreover a prime Minister who dares to lash out to other European Countries before even showing the first move against the catastrophic taxation attitude/and the neccessary enforcing the (European) laws.
    Greece either partakes in Europe or become a third world country!

    Please @ Bruno, lead the way!

  4. @Rene.De grote staatsman Berlusconi heeft deze affaire op het wereldtoneel( dus Engels) getild met zijn G7 insteek. Needless to say that I despise this neo-faschist ultimately.

  5. @Bruno.Sorry, maar het onderstaande artikel,waar ik dearly voor moest betalen,uit het Financieel Dagblad, moest ik ergens kwijt.Het legt haarfijn uit hoe het met Europa en de Euro reeds in 1991 mis gegaan is toen verkeerd niet gekozen voor een muntunie met twee soorten landen en twee snelheden.Aan die niet-discongruente gaan we nu met z.n allen ten onder.Duitsland/Nederland konden en kunnen economisch niet gelijk op gaan met Griekenland en de andere PIGGS.Reddingszwemmer en drenkeling verzuipen elkaar!

    http://fd.nl/economie-politiek/weblogs/brussel/296014-1108/plechtige-beloften-en-een-ongeleide-drietrapsraket

  6. voeg aan het eind van de tweede regel het woordje
    “werd” toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *