Amnestie

Belastingontduiking in Griekenland is een probleem dat maar niet opgelost lijkt te raken. Afgelopen week werd officieel het nieuwe tekort op de Griekse begroting van 2009 bekend gemaakt, na onderzoek van Eurostat. Het ligt nu op 15,4%. Nergens in Europa ligt het hoger.

Resultaat: weer nieuwe maatregelen en nieuwe besparingen. De BTW gaat nog maar eens de hoogte in. Op een persconferentie op donderdag maakte minister van Financiën Papakonstantinou bekend dat de BTW op eetwaren van 11% naar 13% stijgt. Tegelijkertijd houdt zijn collega van Ontwikkeling, Michalis Chrysochoïdis een persconferentie, waar hij zegt dat de BTW op eetwaren zeker niet zal stijgen. Er wordt daar goed samengewerkt in die regering, me dunkt.

Verhoging van BTW en het snijden in de lonen van de zogenaamde DEKO’s, de semi-openbare ondernemingen, zouden het tekort moeten terugdringen.

En dan is er nog de pereosi (περαίωση). Ik heb het daar al eens over gehad. Pereosi is een amnestie die aan belastingontduikers wordt gegeven. Belastingontduiking is een enorm probleem in Griekenland en de overheid schijnt er maar niet in te slagen om het in te dijken.  Elke zelfstandige krijgt nu een pereosi in de bus – een brief met een bedrag dat ze moeten betalen, zodat de overheid hun boekhouding niet zal doorzoeken.  Het is eigenlijk een absurde gedachte: in feit beschuldigt de overheid elke zelfstandige er van dat hij belastingen ontduikt. Op basis van wat hij aan inkomsten heeft aangegeven, wordt een berekening gemaakt hoe hoog het bedrag van de pereosi is.

Zelf ben ik ook geregistreerd als zelfstandige en ik heb dus ook een pereosi in de bus gekregen op vrijdag. De laatste dag waarop ik uiterlijk moest betalen, was echter maandag. Bovendien werk ik de laatste 3 jaren in vaste loondienst en heb ik als zelfstandige geen enkele inkomsten. Toch moet ik 815 euro betalen. Dat laat al zien wat voor een grap die hele pereosi is.

Wat gebeurt er nu als je die pereosi niet betaalt? Dan bestaat de kans dat er iemand je boekhouding komt doorsnuffelen. Als die in orde is en als blijkt dat je niet gesjoemeld hebt, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Mocht er toch een probleem zijn, dan betaal je misschien een boete, maar die kan mogelijk een stuk lager liggen dan de pereosi. U begrijpt het al: de overgrote meerderheid van de zelfstandigen (ikzelf incluis) gaan de pereosi niet betalen.

Nochtans heeft de overheid de mogelijke inkomsten van de pereosi-operatie in de begroting ingeschreven. Je hoeft geen boekhouder te zijn om te begrijpen dat het doel dat ze vooropgesteld hebben, totaal niet zal worden bereikt.

22 thoughts on “Amnestie

  1. Dit lijkt op een soort vrijblijvendheid waarvan ze stiekem hopen dat het wat op gaat leveren. Wanneer zouden ze is concreet aan de slag gaan? Hebben ze de moed gewoon opgegeven of het kan ze gewoon geen moer schelen….ik denk het laatste!

  2. Er zijn mensen die al jaren overleden zijn en nog pereosi rekeningen in de bus krijgen . Misschien krijgen die ook nog pensioenen !
    Volgens mij @Natasa zijn ze bemand door een bende onnozelaars zonder enig systeem en dat past erg goed om centjes achterover te kunnen slagen als alles troebel is . Ideaal zelfs want met een competente en secure staff zou alles te doorschijnend zijn en dat past niet in het achterhoofd van staatsorganisatoren.
    Nu komen de weddes en de pensioenen van het OCE personeel aan het licht. Om achterover van te vallen . Niet verbazend dat de griekse spoorwegen in de dieperik zitten .
    Ik vraag me af @Bruno wat er met die betalingsbewijzen die we zo zorgvuldig bij mekaar houden, gaat gebeuren !
    Nog zo’n bluff , gewoonweg om de handelaars te verplichten een kassaregister te hebben want zeg me niet dat ze dat gaan controleren ?:)

  3. Ik vraag me in alle eerlijkheid steeds vaker af of er überhaupt nog wel echt beleid wordt gemaakt? Wie zorgt nu eens voor een goed samenhangend verhaal om die belastingontduiking aan te pakken. Niet alleen met dit soort verzinsels, maar met regelgeving, met (goed uitgevoerde) controles, met communicatie over gedrag en mentaliteit, met lessen op school over nut van overheidsgeld, met modules in ondernemersopleidingen, met integraal beleid tussen de verschillende departementen, met koppeling van systemen, met…. Ga zo maar door. Wanneer staat iemand met goede ideeën op en wordt er echt samengewerkt om heldere doelen te formuleren en er ook aan te werken?

  4. ik heb het vaak genoeg gezegt. voor dat alles ,welke voor een west european van zelf sprekende zijn heb je een basis. met mensen met moreel en social gedrag. waneer europa bezig was om te worden wat is geworden de laaste 50 jaar ,in griekenland waren wij bezig met ons zelf.
    Je kan geen mooi gebouw bouwen op de foundament van een krot. ooit zou storten.
    Opleidingen in griekenland??de ondernemers?? je weet wat Kserolas betekent?? De griek weet alles ,je kan hem niet onderwijzen.
    Als die eene zou opstaan met een mooi plan of een idee ,de rest zou Hem eerst vragen of hij wil wachten tot iedereen zijn frape heeft gedronken. en daarna zullen ze druk vergaderen achter zijn rug ,hoe ze geld over zijn idee kunnen verdienen.
    de antwoord op je vraag is Nooit. Nooit zou dat in griekenland gebeuren.
    Het is net als een oude auto. Wij hebben geen geld om de oude auto te slopen ,dus wij repareren hem steeds om verder te gaan.
    Nog steeds niemand vertel tegen de griek wat is zijn schuld. Moet de IMF en de CEB komen om te vertelen wat de echte schuld is. Als ik dat zou doen thuis ,weet ik zeker dat mijn vrouw mij zou verlaten,en zo langzam beginnen de mensen griekenland ook te verlaten. en dat hoeft niet te zijn in de vorm van emigratie. Vetrouwen is er niet meer tussen volk en Systeem zou better kunnen zeggen dan politici.

  5. @tzimis, eigenlijk wil ik zo graag positief blijven 😉 Ik hoop oprecht dat er toch een keer een kanteling komt. Dat van binnenuit mensen het niet meer accepteren en gaan voor andere tijden!

  6. @Corry, er zijn heel veel Grieken die het anders willen, maar die spreken enkel nog over weggaan; hier iets veranderen, daar wil niemand zijn energie aan verspillen, vrees ik. Ik heb ook een vervelend gevoel dat het ergste nog moet komen…

  7. Gisteren zei men me dat er een nieuwe griekse president is die :
    de 1ste dag , ‘table rase’ maakt
    2de dag , hersturcturering van het ministerie van financieen
    3de dag , opknapping van het gerecht
    4de dag is hij plotseling smartelijk overleden .
    Het is de top die de grote uitbuiter is en zo krijg je een gemeenschap van stinkend rijken en broodarmen . Truukjes uitvoeren om een wet te onzeilen is bijna een sport . Als je eerlijk bent wordt je als onnozelaar aanzien.
    Een klasse van Grieken is aangeboren met ‘combines’ smeden . Hoe krijg je er dat uit ?

  8. Aansluitend bij de pessimistische toon van deze thread : Mijn schoonmoeder maakt zich zorgen over haar spaarcenten. Of ze nu teveel naar skai gekeken heeft weet ik niet, maar circuleren er mischien geruchten dat Griekse banken rekeningen gaan blokkeren of taksen gaan heffen of zo ? Ook mijn schoonbroer vroeg zich af of hij zijn spaarcenten niet beter naar het buitenland brengt. Weet iemand waar die geruchten vandaan komen ?

  9. Kijk ,het spijt mij vreselijk maar ik kan niet anders zijn. Jaaren lang vroeg mij familie wat doe je daar in nederland en waarom kom je niet terug. Nu is het steeds ,hoe kunnen de kinderen naar nederland komen werken. Mijn broer heeft geen werk omdat simpel weg is geen werk.en niet aleen op het platteland maar in de grote stad waar hij jaaren heeft gewerkt ook niet. voor de winter heeft geen geld om brandstof te kopen voor de verwarming. honger zou niet lijden, maar leuk leven is anders.
    de berichten van kennisen zijn alles behalve posietiev. als je arts een onderzoek heeft voorgeschreven en je ziekenfonds niet meer dat betaalt ,en je vraag wat als ik dan kanker heb ,in deze geval voor een mastografie, welke zeer belangrijk is in vroege stadium te diagnosticeeren, en je krijg als antwoord, als je het geld heb om zelf te vergoeden ,dan kom maar terug,in een land lid van de EU, daar kan ik nieks meer posietiefs bijbrengen.
    er zijn meer dangeruchten en ik geloof het dat niet lang duurt dat de land bankroet wordt verklaart. de beschermeling van die stomme euro mvr Merkel zou niet zo lang meer vol houden.
    immers de hulp van de goden is aangevraagt bij een zeer belangrijk persoon van de regering GAP. ik kom niet zo op de naam ,die van ministerie van onderwijs ,Bruno.

  10. Bedoel je deze http://www.minedu.gov.gr/ Tzimi?

    @ Jenny
    Er zijn mensen die al jaren overleden zijn en ook aangegeven als overleden bij de gemeente. Maar omdat er totaal geen communicatie is tussen de verschillende instanties, worden de pensioenen nog steeds uitgekeerd. Zoon lief gaat nog steeds elke eerste van de maand met de βιβλιαριο en de identiteitskaart van zijn oude zieke moeder om de pensioen op te nemen. De kassier ziet hem elke maand en kent hem inmiddels, dus wordt het geld zonder vragen over de toonbank geschoven…

  11. Ja ,Diamantopoulou.
    dat de overleden nog leven voor de griekse staat is niet zo raar. iedere een weet dat ze ook stemmen waneer dat nodig is. in de tijd van na de junta met theios Karamanlis stemden de bomen ook nog.

  12. Montenegro (Crna Gora) gebruikt al jaren de euro als officiële munt, zonder ooit een euroland geweest te zijn (daarvoor trouwens de Deutsche mark). Misschien stuurt de EU daarop aan voor Griekenland?
    @Tzimis: ik hoorde dat er op de markten vlak over de grens met Albanië, Bulgarije, en Skopje meer Grieks te horen valt dan de lokale talen. Gaat de Griekse BTW binnenkort dan nog eens omhoog?

  13. Bruno,

    Wat een schitterend systeem.
    Misschien wordt wel gehoopt dat zo weinig mogelijk mensen de pereosi betalen, zodat in de volgende begroting nog een veel hoger bedrag aan “verwachte inkomsten van te innen boetes” kan ingeschreven worden i.p.v. de verwachte opbrengst van de pereosi. Weeral winst!!! Welk een visie, wat een staatsmanschap.
    Hoewel het natuurlijk wel wat afgekeken is van one Belgische post “opbrengst door de strijd tegen belastingsfraude”, die elke begroting bij ons rechttrekt.

    Groeten,

    Penimeni

  14. in de jaaren 80 was duitse mark sterker dan de dollar in Yugoslavia. waneer Monte Negro onavanglijk wordt ,geen duitse euro meer bestaat, en je ben met een half milioen mensen , dan kan je dat wel doen. Ik denk dat Kosovo dat ook doet.
    dat van de markten over de griekse grenzen is niet zo raar. over de Evros in Edirne of anders Andrianoupolis gingen altijd grieken bodschapen doen. Nog gekker was van de zomer op Thassos waar in een Bulgaarse supermarket allerlei producten van over de grens goedkoper kon krijgen.
    straks met de ski tijd ,zou de grieken ook massal richting Pamporovo en Bansko.
    dat doen wij hier in Drenthe ook, de beste snitzels zijn nog geen half uur hier vandaan in Duitsland.
    Dat zegt Gap ook altijd ,wij hebben een wereld met een regering nodig. Free markets ,global goverment.

  15. Ik vraag me waarlijk af @Philippos , hoe deze staat functioneert want ze weten zelfs niet welk de bevolkingsdichtheid is . Overlijdens worden niet aangegeven , adresveranderingen ook niet en daarom is half GR onderweg naar hun geboorteplaats tijdens de verkiezingen .
    Mij stempelen en ondertekenen ze een levensbewijs dat ik nodig heb voor m’n belgisch pensioen zonder ooit m’n identiteitskaart gevraagd te hebben . Zelfs m’n man of buurvrouw kunnen het gaan afhalen .
    En dat over de grens gaan inkopen doen is niet eigen aan de Grieken , dat is alom de gewoonte . Indertijd trokken de Belgen naar Nederland of Luxemburg om kasbons gaan uit te wisselen omdat ze daar geen taksen op betaalden en de ontvangen centen opdeden aan inkopen en tanken.
    Ik weet niet of dat nog van kracht is .

  16. er was en is een zekere reden voor de reizen naar de geboorteplaats voor de verkiezingen.

  17. De pereosi komt bij ons echt niet over als een amnestie. Wij voelen ons er door bedreigt.
    Het bedrag is voor ons te hoog, (al maanden drastisch lagere inkomsten) en we kunnen de pereosi niet betalen. Onze boekhouding is in orde maar toch zijn we bang voor controle van de boeken. Je hoort verhalen van dat zelfs als je alleen maar een komma vergeet op een factuur ( bij wijze van), je al een gigantische boete kan krijgen.

  18. Ik sprak een vriendin uit Athene, zij zei dat ook. Als alles in orde is en ze willen wat vinden, dan pakken ze je toch op iets lulligs. Sterkte voor jullie daar in Griekenland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *