Nog meer belastingontduikers

Herinnert u zich nog dat de regering Papandreou in september 2011 een lijst openbaar maakten van bedrijven die bij de Griekse belastingsdienst in het krijt stonden?

Net voor het weekend heeft de regering Papadimos het zelfde gedaan met privépersonen die nog een rekening open hebben staan bij de belastingen. Er is een lijst van een goeie 4100 personen gepubliceerd die voor minstens 150.000 euro aan achterstallige belastingen moeten betalen. In totaal moeten deze lieden 14,8 miljard euro. Wie zijn deze lui? Hoe kan je nu als privépersoon zo veel achterstallige belasting moeten? Wie zijn die lui eigenlijk?

De kampioen van de belastingontduikers is ene Nikos Kasimatis, boekhouder van beroep. Deze cijfergoochelaar moet de Griekse staat nog 952 miljoen euro. Kasimatis zal wellicht niet kunnen betalen, want hij zit in de gevangenis een straf uit wegens het uitgeven van vervalste facturen voor allerlei bedrijven. Pittig details: één van de bedrijven aan wie hij deze vervalste facturen had uitgeschreven, is opgericht door Panayiotis Psomiadis, voormalig prefect van Macedonië en soms wel eens de kleine premier genoemd.

Andere wanbetalers zijn Ioannis Raptopoulos, de eigenaar van de pechdienst Express Service (die dus 13,4 miljoen in het krijt staat als privépersoon!), Michael Misunof, een gepensioneerd basketspeler (614.000 euro), Pavlos Psomiadis, voormalig voorzitter van de verzekeringsmaatschappij Aspis  (1,15 miljoen), die heel wat Grieken heeft bedrogen met zijn polissen, Georgos Batatoudis, voormalig voorzitter van de voetbalclub Paok (2,5 miljoen euro) en ….. (wie we daar hebben) Tolis Voskopoulos, de Griekse charmezanger (515.000 euro)!

Diezelfde Voskopoulos was in mei 2010 al tegen de lamp gelopen: hij zou toen 5,5 miljoen achterstallige belastingen moeten betalen. Omdat hij het niet kon betalen, werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, die hij kon afkopen voor 5 euro per dag. met een goeie 1500 euro kwam hij er goedkoop vanaf. Maar nu zou hij dus weer voor een half miljoen belastingen hebben ontlopen.

Als je ‘t allemaal goed en wel bekijkt, kun je je afvragen waarom zulk een lijst moet worden gepubliceerd. Ten eerste toont hij aan dat de Griekse Staat geen belastingen kan innen. Hoe kun je nu iemand een belastingachterstand van verschillende miljoenen euro’s laten opstapelen? En een heel aantal van de mensen in de lijst zitten in de gevangenis of zijn gestorven en anderen hebben het geld niet om de achterstallige belastingen terug te betalen. Wil men hiermee aantonen bij de trojka dat het menens is om belastingontduikers aan te pakken? Wil men er de Griekse burger een beetje mee paaien? Wordt dat geld wel gerecupereerd? Wat is er trouwens gebeurd met de bedrijven die in het rood stonden? Is daar al geld van teruggevorderd?

3 thoughts on “Nog meer belastingontduikers

  1. @Bruno.Het antwoord is heel simpel.”They’re just going through the moves to please the Master”.
    Iedere regering van vroeger en nu kan en wil het eigen volk en de wereld belazeren omdat de juiste mensen gewoon blijven profiteren van de geldinstroom, zoals altijd en overal.Vergelijk Afghanistan.Daar komt ook voor het volk nooit een eind aan de ellende.Zolang rotzooi en oorlog blijft het geld toestromen en komt in de juiste zakken terecht.Niks mis mee toch?So it goes…

  2. dit is gewoon vor de Muppet show. die Kasimatis is al in de bak en moet nog 120 jaaren blijven dat is zijn straf. heeft nieks op zijn naam dus wij kunnen fluiten naar de milioenen. bij de andere lijst stond zelfs de bedrijf waar mijn moeder werkte welke al decenias lang filliet is en bestaat niet meer.
    gewoon voor de show,ik had je het gezegt niet naar de kaas kijken, die muizenval staat op scherp. en zo als de grieken zeggen van al deze milionen ze zullen de derde de langer krijgen.το τριτο το μακρυτερο δηλαδη.

  3. wij moeten de aandacht better an zulke berichten houden
    http://www.france24.com/en/20120124-greeks-fell-trees-warmth-amid-economic-chill?ns_campaign=editorial&ns_source=twitter&ns_mchannel=reseaux_sociaux&ns_fee=0&ns_linkname=20120124_greeks_fell_trees_warmth_amid_economic
    ik kan de beelden uit Albanie nog herrineren toen ze alle bomen hadden gebruikt in de winter jaaren geleden. is dat de toekomst voor griekenland, ik vrees van well.van denemark van de Zuid in eens iets erger dan Albanie??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *