Όχι άλλο Νταλάρα

Een paar dagen geleden had Georgos Dalaras op televisie een paar politieke uitspraken gedaan: hij zei dat hij tegen de leenovereenkomst was met de troika, maar dat hij tegelijk niet anders kon dan er voor te zijn. En tegelijkertijd hoorde je hem het adagium verkondigen dat we moeten werken om de maatregelen die er in staan, uit te voeren. De vertaling van zijn uitspraak staat in een vorig artikel.

Leenovereenkomst of katastrofe? Dat was de keuze waarvoor Dalaras de kijkers stelde. Dit is de reactie die hij vandaag 5 maart kreeg op een gratis concert dat hij in Ilion gaf. Dit heb ik nog nooit eerder gezien in Griekenland en ik weet niet goed wat ik er moet van denken. Dalaras is te gepolitiseerd geworden voor de Grieken wellicht, maar de reactie is wel erg hard. Hij wordt uitgemaakt o.m. voor verrader. Kijkt u zelf maar. Tussen haakjes: die witte spetters, dat is yoghurt.

14 thoughts on “Όχι άλλο Νταλάρα

  1. vole yoghurt, voltreffer,volmaakt!!!!

  2. Beste Bruno,

    Toch een vreemde wereld moet ik zeggen. Het land dat er prat op gaat het woord en het politieke systeem Democratie uitgevonden te hebben, treedt dit nu met voeten. Hoe zo een volmaakte voltreffer? Anders denkenden zijn dus allemaal verraders en een andere mening dan ‘anti’ wordt genadeloos afgestrafd. Het heeft veel meer weg van ‘anarchie’, hoe toepasselijk, ook een begrip uit de Griekse klassiek oudheid. Maar hoe nu verder?

    Met vriendelijke groet,

    Tom

  3. @Tom, ik word een beetje moe van die frase “het land dat de democratie heeft uitgevonden”. Het is namelijk eveneens het land dat een lachertje heeft gemaakt van democratie, al decennia lang.
    Wat we nu zien, is het uit elkaar spatten van een hele samenleving. Dalaras werd jaren gerespecteerd voor zijn muziek, maar hij werd nooit omhelsd door de linkerzijde van de samenleving, omdat hij “rechtse broekzakken” had. Na zijn passage op televisie waar hij het eens was dat Griekenland een deel van zijn soevereiniteit moest opgeven, is het volk woedend op hem. Hij trotseerde de storm. Ongeveer een jaar geleden ging zijn vrouw op de loop voor een woedende menigte.

    Ik vrees alleen dat deze woede zich niet zal vertalen in het stemhokje, want wie woedend is, zal niet gaan stemmen dit keer. Een kapitale fout, net op dit moment.

  4. @Bruno, dat weet ik nog zo niet – op mijn werk hoor ik voorheen redelijke mensen verkondigen dat ze op ‘xrusi augi’ gaan stemmen…

  5. zwaar hoor, je moet Zorbas zijn ,demokratish zijn allemaal omdat je griek bent!!! maar ik wil ook een beetje stoom afblazen, ik wil deze al jaaren arrogante klein manetje een bakje yoghurt geven.
    waarom zijn de concerten van Mitsias anders gegaan dan die van Dalaras?? wat heeft Mitsias meer dan Dalaras??
    ps . was Tzimakos ook aanwezig??weet je hoe oud is de titel van je draad?? Oxi allo dalara roept tzimakos van af 1986.

  6. en er zijn veel mensen Hans die de kolonelen bettere patrioten vinden dan deze parliamentariers. de 7 jaaren van de dictatuur waren better want de dictactoren zijn arm gestorven en hebben hun zakken niet met belasting gelden gevoeld. dat geluid hoor ik vaak ook. De griek,een kip zonder kop???

  7. In de bakermat van onze democratie is men blijkbaar vergeten dat dit ook het respect voor een andere mening moet inhouden. Dit is een trieste vertoning.

  8. Net als Bruno moe wordt van die clichés en dooddoeners, ook even aanvullend … Je bent toch niet verantwoordelijk noch voor de fouten noch voor de heldendaden uit het verleden. Dat de Grieken van vandaag niet die van gisteren zijn is absoluut niet onbegrijpelijk. Tussen vandaag en gisteren is veel, heel veel gebeurd. En identiteit is een constant vormings- hervormings-, vervormings-, etc-proces.

    “Oxi allo Dalara, Pario kai Alexiou
    Ritso se damaria, koultoura kafeniou
    discotsiftetelia gia amerikanakia
    neoellines xoreuoune sta tessera me koudounakia”

    één van mijn zovele favorieten van Tzimako, Tzimi!

  9. Precies Christo. en nog eens de griek zou zijn leven geven voor iemand als Mitropanos of Mitsias maar Dalaras had al lang deze band met de grieken kwijt geraakt.

  10. Hier ga ik dus niet mee akkoord, vrije meningsuiting is belangrijk voor iedereen, links, rechts, waar je je ook bevindt, maar respect evenzeer. Ik vrees dat de yoghurt hier uit extreem rechtse kringen kwam; zowel extreem links en rechts kunnen dezelfde boodschap misbruiken. En voor degene die de kolonels terug willen, het ga je goed, maar hier niet.

  11. bijna dagelijks wordt politici ,en mensen als Dalaras met yochurt behandelt. zo sterk is de extreemen niet. het is de gewone griek die dat toelaat. want niemand maar niemand heeft ,de extremen tegen gehouden.
    ik merk dat de griek kan het niet meer hebben , en mensen zo als Dalaras had het moeten weten en voorzichtig zijn met wat hij zegt.
    hoe de volk deze regering ervaart daar kunnen wij niet bepalen. ik zeg dat ze het vergelijken en erger vinden dan de junta van de kolonelen. immers deze is ook een junta ,een union van colabareteurs. ik heb niet gezegt dat ze de kolonels terug willen.
    trouwens welke vrij menigsuiting?/ zijn vrouw is lid van de partij die van de regering is afgevalen en als ik mij niet vergis al in Februari hadden nieuw verkiezingen moeten zijn en het is nog niet zeker of ze komen. de volk wil speken, de regering die hij verdedigt laat dat nog niet toe.

  12. De man is een muzikant en daar ga wel of niet naartoe als je er naar wil Luisteren wil, vind überhaupt dat artiesten door hun aanhang en populariteit niet met hun ideologien of politiek moeten bezighouden, maat dat waar je mee bezig was muziek maken. En dat respectloze gepraat dat griekenland geen democratie kent moet ook maar eens ophouden. In nederland heeft een politieke echte nul kutmarokaantjes geroepen en regeert! Griekenland heeft meer dan een miljoen illigalen en men is er nog niet eens op racistische wijze op in gegaan. Dat zou hier eens moeten zijn, heb vol afschuw gezien wie er allemaal uit nederland word gezet.
    Nederland wacht ook een crisis. Rente aftrek heeft een bubbel in markt veroorzaakt en moet moet de waarde van huizen naar beneden bijstellen. Wat als dat in een nacht gebeurt en heel nederland op zijn kop staat mensen geen huis kunnen kopen economie op dan op hol slaat en er door heel nederland massa ontslagen zijn. Wat zouden de rest van europa moeten zeggen…net zo achterlijk reageren zoals ik de laatste jaren zelfs van voorheen gerespecteerde journalisten gedegradeerd tot erg slechte novalisten…..
    Nee problemen moeten opgelost worden en afgedekt, snelle dealtjes onder de tafel en bij de eerste de beste vingertje wijze piigs hè.

  13. als muzikant geef je concerten met een kartje ,en dan gaan de mensen niet met yochurt gooien. als dalaras doe je dat op deze manier en je krijg je dat. nog eens ik had liever dat niemand heen ging maar denk waaroom bij Mitsias zonder problemen de mensen in de regen zijn gebleven en bij Dalaras op deze manie ris afgelopen. ik heb hem vanmorgen nog gehoord op radio 9 ,maar hij is niet goed bezig.
    nog iets 25 Maart wordt een witte dag. nee het gaat niet sneeuwen , het wordt yoghurt dag en ik hoop dat ze voor pilino kiezen en dat de kesedes mee gaan.

  14. racisme en griekenland??? zegt het naam Konstantina Kuneva iets??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *