Plus ça change …

Er wordt wel eens gezegd dat er in Griekenland een mentaliteitsverandering moet komen, willen de Grieken uit de crisis geraken. Rousfeti (je stem aan een politicus geven in ruil voor een redelijk goed betaalde job aan de overheid waar je niet al te veel moet doen) en fakelakia (smeergeld) zijn praktijken die het land aan de rand van de economische afgrond zouden hebben gebracht. Er is natuurlijk wel meer aan de hand, maar het zijn dingen waaraan de Griek gewend is geraakt.

En de politici die het land tot op dit punt hebben gebracht, zouden nu deze situatie moeten veranderen. Dat er reden is om te twijfelen of het met hen zal lukken, maakte een bericht in de pers gisteren wel duidelijk.

Vyron Polydoras is een onbedoeld grappige vent. Hij was minister in het kabinet van Kostas Karamanlis, en niemand herinnert zich of hij in zijn positie echt wel iets heeft gedaan. De Grieken onthouden eigenlijk enkel zijn interventies in het parlement en in de pers, waar hij steeds een soort van Grieks gebruikt, dat als wollig kan worden omschreven. Niemand in Griekenland bezigt de taal zoals hij, en hij gebruikt daarbij ook nog eens zo goed als onbekende woorden, waar niemand wat van begrijpt. De man verliest zichzelf ook constant in zijn woorden, tot groot jolijt van de Grieken.

De Polydoras dus, werd na de eerste verkiezingsslag op 6 mei aangesteld als voorzitter van het Griekse parlement. De enige taak van dat parlement was trouwens om zichzelf op te heffen om zo nieuwe verkiezingen aan te kondigen. In een vorige post heb ik al geschreven dat deze grap de Griekse belastingbetaler flink wat geld heeft gekost.

Tijdens die ene dag dat hij parlementsvoorzitter heeft Polydoras nog wat voor mekaar gekregen: hij heeft zijn dochter aan een vast betrekking geholpen als ambtenaar in het Griekse parlement en heeft de beslissing ondertekend dat ze daar 16 maandlonen zal krijgen, en niet kan worden ontslagen. Dit op een moment waar de 13de en 14de maand van de Griekse ambtenaren op de helling staat en op een moment waar de coalitiepartners aan het ruzieën zijn of er nu 150.000 ambtenaren zullen worden ontslagen of niet.

Polydoras zelf trekt van leer: dergelijke berichten in de pers zijn een bewuste poging om zijn politieke invloed aan te tasten (dat soort onzin horen we de hele tijd van Griekse politici). De voormalige parlementsvoorzitter zegt dat hij niets onwettelijks heeft gedaan en dat de Griekse wet hem zelfs toestaat om 6 mensen aan te stellen, terwijl hij ocharme slechts 1 persoon heeft aangesteld, die toevallig zijn dochter was.

Zeg nu zelf: als u dergelijk gedrag bij uw politici ziet, zou u dan zelf bereid zijn om offers te brengen om het land uit de crisis te halen? De Grieken zeker niet. En met dergelijke lui aan het stuur van dit land, zal het nooit, maar dan ook nooit, goed komen.

9 thoughts on “Plus ça change …

  1. Inderdaad, een mooi land, met vriendelijke mensen, die veel voor andern doen, maar nog meer voor zichzelf.

  2. Onderweg op het web kwam ik een filmpje van een succesvolle Griekse ondernemer tegen die luxebedden produceert en onder andere in Amsterdam een winkel heeft.
    Zijn stelling: de Grieken moeten terug produceren in plaats van simpelweg te consumeren en te vegeteren.
    De sinaasappels op Kreta liggen te rotten op de grond terwijl de hotels prefereren hun gasten in water opgeloste chemische vuiligheid te serveren onder het mom van sinaassap.
    Bruno, in het verleden stelde je dat het nu eenmaal meer kost om die sinaasappels naar Athene te transporteren, dan te opteren voor de Spaanse.
    Maar het sap kan je ook indikken en als stroop en wereldwijd verkopen. Aan de kwaliteit zal het alleszin s niet liggen. In de Antwerpse haven komen scheepsladingen Braziliaans sap binnen. Dat is toch echt te gek voor woorden, wanneer Europese producten liggen te rotten op de velden.

  3. ela tora!!! voor General Anemos alles kan. 10 mln grieken die kunnen makelijk Vyron zijn dochter onderhouden.
    Για την Γρανα.
    met een glaasje Lidl jus d orange drink ik op de gezondheid van Europa. ποιος πινει Εψα η χυμο Φλωρινα η Λακωνια οταν εχεις σ ολλη την Ευρωπη παντου εννα Λιντλ στη γειτονια;;

  4. Cocomat moet ook bewonderd worden voor zijn tewerkstelling , zij nemen verschillende minderbegaafden op in hun personeelsbestand . Overal zijn er dus ook witte merels ! Waar blijven deze in de Griekse politiek ?

  5. @Koen,

    Je kan de Griekse regeringsploeg moeilijk verwijten dat ze te weinig zwakbegaafden in haar rangen telt. Aan deze eis is blijkbaar voluit voldaan.

  6. ze liggen op zijn matrassen te slapen de griekse politici.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *