Wrijving met de trojka

U las het afgelopen weekend al, welke besparingsmaatregelen de Griekse overheid voor ons in petto heeft. Inderdaad: de Griekse overheid. Want velen willen de Grieken doen geloven dat deze specifieke maatregelen zijn opgelegd door de trojka. Nu zijn dat natuurlijk ook geen engeltjes en vragen die ook zaken die niet verteerbaar zullen zijn voor de Grieken. Maar ik benadruk het nog één keer: de besparingsmaatregelen die worden voorgesteld, zijn samengesteld door de Griekse regering.

De trojka heeft er zich nu een paar dagen over gebogen, en komt tot de zelfde conclusie als elk weldenkend mens en als vele journalisten in Griekenland: de cijfers kloppen niet. Vele Grieken hebben gewoon het geld niet meer om de belastingen en taksen te betalen die de regering in gedachten heeft. De trojka oordeelt dat de Griekse regering beter nog maar eens denkt over andere maatregelen. Ze zegt nog net niet dat het huiswerk slecht is gemaakt, en moet worden overgedaan. Nee, officieel luidt het dat er grote twijfel bestaat over het feit dat de maatregelen effect zullen hebben.

Maar hier begint dan de Griekse schizofrenie. Opeens hoor je in de Griekse pers stemmen dat de trojka aan het saboteren is en Griekenland langzaamaan uit de eurozone aan het duwen is. Nu wil ik me niet uitspreken of dat inderdaad het doel van de trojka is, maar een week geleden waren we het allemaal nog eens dat de maatregelen niet zouden werken. Als de trojka dat echter zegt, dan zit er een plan achter.

En dus krijgt Griekenland voorlopig nog geen groen licht voor de besparingsmaatregelen, althans niet tot voor de eurotop op 18 oktober. En misschien zelfs niet tot voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Het is mogelijk dat het bewust is, om inderdaad geen macro-economische problemen te veroorzaken die een herverkiezing van Obama in de weg zouden staan. Maar dat neemt niet weg dat het verdict van de trojka wel juist is: dit soort besparingsmaatregelen leidt nergens naar toe.

Wat me dan wel verbaast, is dat Griekenland nog altijd drijvende blijft. Het geld zou al lang op moeten zijn, de schatkist leeg. Een verhaal dat we trouwens de voorbije 3,5 jaar wel 5 keer hebben gehoord (telkens een nieuwe schijf van de noodlening moet worden uitgekeerd). En toch blijft alles draaien. Vierkant, dat wel, maar toch.

3 thoughts on “Wrijving met de trojka

  1. Ach @Bruno, wat zal ik zeggen, Jorgos P had het al gezegd: Levta iparchoun. En krijgen we het niet via het IMF dan misschien wel 600 biljoen (ik kan me dat bedrag niet eens voorstellen) via Canadeze Grieken. De ware patriotten lijken allemaal in het buitenland te zitten. Het grote Griekse geld trouwens ook, als we ooit nog eens de lijstjes (van bijv Mevr Lagarde) boven water krijgen. Ondertussen is de Griekse citroen (het midden- en kleinbedrijf en de rest van de zelfstandigen) niet alleen van de schil ontdaan, maar volledig uitgeperst. Van dat sap kunnen we misschien nog wel tot na de Amerikaanse verkiezingen vierkant blijven draaien. Bij-effect is natuurlijk wel dat daardoor de gouden dageraad blijft groeien, iets waarvan ik echt het zuur in de mond krijg.

  2. Ze hebben blijkbaar nog ergens een vergeten spaarpotje gevonden.
    Waar halen ze anders plotseling al die miljoenen vandaan om te investeren in een F1-circuit , een nieuw fabriek voor zonnepanelen(?) en voor de modernisering van een luxehotel op Kreta ?

  3. Ik heb het al eens over dat Formule 1 traject gehad: http://btersago.com/blog/?p=4920
    Meer dan een jaar geleden trouwens! Wie gaat daar trouwens beter van worden? Wie is de aannemer van deze job en welke banden heeft hij met de politiek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *