Absurdistan

Vandaag gelezen in het nieuws: het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Concurrentie heeft de plannen voor de aanleg van een Formule-1 circuit goedgekeurd. Een Formule-1 circuit. In Griekenland. Een land waar de autosnelwegen zijn aangelegd met minderwaardig asfalt. Een land waar het wegennet vol putten en oneffenheden zit. Een land waar de bewoners tol moeten betalen voor wegen die nog moeten worden aangelegd.

Ben ik de enige die dit compleet absurd vind? De redenering van het ministerie is dat de aanleg van dit circuit zal zorgen voor het creëren van nieuwe banen en het zal het toerisme in de streek aanzwengelen. Nu moet u weten dat het circuit zal worden aangelegd in Achaia, niet ver van Patras. Als toerist geraak je daar het makkelijkst via de snelweg Korinthe – Patras. Maar daar is men al een hele tijd aan het werken, en het verkeer verloopt er verschrikkelijk moeizaam. Soms gebeuren er ook dodelijke ongevallen. En de aannemers willen niet meer verder werken, want ze zijn al maanden niet meer betaald door de overheid. Dus is het me wel een raadsel hoe je de toeristen ter plekke gaat krijgen.

En wat voor investering is het precies? Volgt u even mee: het bedrijf dat de investering zal maken, heet “Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε.” (Autokinitodromio Patras N.V. – opgericht in 2006). Het totale bedrag dat zal worden geïnvesteerd, bedraagt94,6 miljoen euro, waarvan (en nu komt het) 30,571% wordt gesubsidieerd, ofwel 28,92 miljoen euro.

Laten we even de aandeelhouders van het bedrijf Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε. bekijken. Dat zijn de Periferie van West Griekenland (een overheidsorgaan), de gemeente Patras (een overheidsorgaan), de Kamer van Koophandel van Achaia, de gemeente Farra (een overheidsorgaan), de Plaatselijke Vereniging van Gemeentes en Gemeenschappen (ΤΕΔΚ, in het Grieks) van Achaia (een overheidsorgaan) en de Geassocieerde Bank van Achaia. Niet echt een basis voor solide investering, zo lijkt me. Dit dolle plan wordt alsmaar absurder.

En wie gaat dat betalen, met dergelijke geldschieters? De belastingbetaler alweer. Misschien wordt er wel een nieuwe speciale tol geheven om het circuit aan te leggen? En dit is dus wat Achaia nodig heeft? Achaia, de streek waar enorm veel groenten en fruit worden gekweekt, en die geraakt is door de verwoestende bosbranden van 2007 (Zou één en ander met elkaar te maken hebben? je weet nooit in Griekenland).

10 thoughts on “Absurdistan

  1. Absurdistan, haha! Het is goed dat Griekenland geen Syrie is anders was je nu dood geweest met je rake stukjes Bruno!

  2. Een koersbaan voor ezels lijkt mij meer gepast. De heren ministers kunnen alvast hun rugnummer aanvragen.

  3. absurdistan . dicht ook met Azerbeijtzan of Turkmenistan.
    klein bericht uit de nieuws.
    De kok van de keuken in de ziekenhuis van Seres is gearesteert na dat aan het licht kwam dat hij een delivery resaturant had van uit deze keuken. dus je kon hem bellen en eten bestelen welke hij daar klaar maakte. dit is aan het licht gekomen na dat zijn collegas delivery restaurants ,hebben bij de Kamer van Koophandel geklacht dat hij zo goedkoop is dat ze niet kunnen tegen concurreren.

  4. @Bruno, dit is complete waanzin alweer.
    Wij waren in Achaia enkele jaren geleden. Dat is inderdaad een rurale streek, nauwelijks ontsloten ook. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat ook maar één inwoner hier vragende partij voor is. En welke toerist zit op dergelijk iets te wachten. Het circuit zou 5 kilometer lang zijn en er zou plaats zijn voor 82 000 toeschouwers!
    Het is zo absurd dat de krant De Morgen er zelfs een artikel aan wijdt met de sprekende titel: “Terwijl Grieken betogen tegen besparingen, plant regering F1-circuit van 94 miljoen.”
    Het artikel sluit af met de mededeing dat gefluisterd wordt dat GR in 2012 nog eens 60 miljard zal moeten lenen…

  5. En toch is het eenvoudig te verklaren, @Mario. Turkije heeft zijn F1-wedstrijd, dan mag Griekenland toch niet achterblijven, zeker?

  6. “Ben ik de enige die dit compleet absurd vind?” -> niet zo aanstellen joh, het is toch prachtig om een F1 baan te hebben die nooit gebruikt zal worden voor echte F1 wedstrijden??

  7. @Bruno: ruiken enkele politici hun “kans” nu die Grand Prix van Turkije zou afgevoerd worden…?

  8. Het wordt inderdaad steeds gekker! En Europa (en Nederland) ‘geniet’ mee.
    Griekenland is al dagen een ‘trending topic’ op Twitter. Iedereen heeft er een mening over.

    Behalve vanavond, nu is alles rond ESF trending;-)

  9. Je kan Turkije niet nadoen. Istanbul heeft meer inwoners dat griekenland en Erdogan is bezig om naast het tweede Bosporus ook 2 grote steden aan beide kanten van Istanbul te bouwen.
    er komen steeds meer bedrijven aan in Turkije en er wordt steeds meer en meer daar gemaakt dan in griekenland.kijk maar in noord griekenland hoe veel Turkse vrachtautos rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *