De beschermde ambtenaren

Kent u de film “Groundhog’s Day”, waarin het hoofdpersonage elke dag wakker wordt om exact dezelfde dag te beleven als de dag voordien. De onderhandelingen tussen de trojka en de Griekse regering lijken wel op dat scenario.

Sinds afgelopen vrijdag is de trojka weer in het land. Ze had verwacht dat Griekenland klaar zou zijn om de finale nieuwe besparingsmaatregelen voor te leggen, maar men is er hier nog steeds niet uit. Dit weekend zat de trojka dus weer samen met de Griekse regering. Maar gisteren zijn de onderhandelingen nog maar eens afgesprongen en vandaag zitten de leiders van de coalitiepartijen nog maar eens samen. Ik heb het gevoel dat dit scenario nu al meer dan een maand bezig is.

Waar zijn de onderhandelingen nu op afgesprongen? Alweer op hetzelfde punt, waar de trojka blijft op hameren: in 2012 moeten 15.000 ambtenaren worden ontslagen. Dat stond overigens in het memorandum, maar het is nooit uitgevoerd. De Griekse regering heeft een systeem van arbeidsreserve uitgewerkt (ook dat hebben we al gehoord), wat eigenlijk min of meer overeenkomt met een systeem van brugpensioen. Want 15.000 mensen die in die arbeidsreserve terecht zullen komen, zijn ambtenaren die bijna de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Er wordt geen enkel andere criterium gehanteerd, dus het zou best kunnen dat ze uit een dienst komen waar er nadien een tekort aan personeel is, terwijl andere nutteloze diensten vrolijk blijven verder draaien.

Ambtenaren ontslaan lijkt het grootste taboe voor een Grieks politicus. Minister voor herstructurering en e-government Manitakis heeft al gezegd dat hij opstapt als de maatregel wordt ingevoerd. Manitakis is lid van Nea Dimokratia. Maar ook binnen PASOK rommelt het. De partij heeft een brede basis weten op te bouwen (net zoals Nea Dimokratia overigens) door massaal veel mensen een job te geven in de publieke sector in ruil voor stemmen en ook voor vele PASOK parlementsleden is het onmogelijk om ambtenaren te ontslaan.

Maar wat is het alternatief? De privésector nog meer laten leegbloeden? Nog meer taksen en belastingen, om het taboe uit de weg te gaan? Want de trojka zal dan andere maatregelen op tafel leggen. Tot nu toe is het taboe vermeden, maar het lijkt me dat we op een punt zijn gekomen dat de trojka het niet langer meer zal toestaan.

De druk op de regering zal dan echter zo groot worden, dat het best mogelijk is dat ze die niet langer kan weerstaan. Samaras moet niet te veel rekenen op de steun van Venizelos, want die zit in erg nauwe schoentjes naar aanleiding van zijn gestuntel met de lijst Lagarde, en Fotis Kouvelis van Democratisch Links staat wellicht voor een muiterij in zijn partij waar een aantal leden al hebben laten weten dat ze zich willen afscheuren.

Alle verklaringen van Wolfgang Schäuble en bezoekjes van Angela Merkel ten spijt, ziet het er naar uit dat de Griekse regering het niet lang meer zal uitzingen en dat de nieuwe schijf van de noodlening er niet komt.

3 thoughts on “De beschermde ambtenaren

  1. het geld zal wel komen, ze hebben zich teveel ge-engageerd de laatste tijd. Maar wie denkt dat dat iets zal veranderen, is lichtgelovig… Ik sprak dit weekend met een vriendin die bij een dienst werkt die mauw aanleunt bij SDOE. Alle benoemingen / promoties daar de laatste tijd zijn mensen uit Messinia… de streek van Samaras. Ook de baas van de dienst mag uitzonderlijk blijven, hoewel hij PASOK is, maar hij komt uit… Messinia

  2. Net als alle personeelsleden in het nieuwe Acropolismuseum. Die zijn allemaal aangenomen toen Samaras minister van Cultuur was en komen allemaal uit … Messinia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *