Misdaad tegen de natuur in Oost-Kreta

Ik heb u in een vorige post al gemeld dat Oost-Kreta bijzonder droog en woest gebied is. Ten oosten van Sitia is weinig groen te vinden, behalve op het palmenstrand van Vai en in de buurt van bronnetjes in de heuvels. Verder groeit er enkel laag struikgewas. Dergelijke omgeving kan ja dan ook bezwaarlijk ideaal noemen om een golfterrein aan te leggen. En nochtans, daar bestaan plannen voor. De Griekse overheid wil een nieuw soort toeristen aantrekken om naar Griekenland te komen. De rugzaktoerist is niet langer gewenst, men wil de toerist met de dikke portemonnee die luxe zoekt. Verder wil Griekenland ook de congresgangers aantrekken. Die moet worden verwend op cruiseschepen, in spa’s en in zijn vrije tijd moet die natuurlijk ook een beetje golf gaan spelen. Kreta heeft al 1 golfterrein: in Chersonissos.
De Minoan Group wil niet minder dan 3 golfterreinen aanleggen op Cavo Sidero, een gebied van 26 km2 tussen het Toplou klooster en Vai (Ik heb het er eerder al eens over gehad). De plannen zijn er en zullen door het ministerie van Openbare Werken en Milieu wellicht snel worden goedgekeurd, ondanks het feit dat het gebied onder het Natura 2000 netwerk van de Europese Unie valt.

Eigenlijk is dit wel obsceen: vorige zomer kregen de bewoners van Sitia slechts water elke 2 dagen en dan nog maar voor 3 uur. Als je in die tijd niet thuis was, kon je je was niet doen, of niet douchen. Met het water dat nodig is om 3 golfterreinen te onderhouden, kunnen de bewoners van Sitia vlotjes douchen en wassen. De initiatiefnemers beweren dat ze het water zullen verkrijgen door een ontziltingsinstallatie (die overigens veel warm water zal produceren en kostbare biotopen en hydrotopen zal verwoesten).
Nu moet u weten dat de meeste Grieken zich nauwelijks bewust zijn van dit project. Er wordt in de nationale pers nauwelijks over gesproken en de TV-zenders vermelden het al helemaal niet. Is dat toevallig?
Toen ik er de plaatselijke bevolking over aansprak, bleek dat die zich niet al te veel zorgen maakte. De Minoan Group zou niet genoeg geld hebben om het project van de grond te krijgen, en is nu al abonnementen aan het verkopen aan de helft van de prijs om zo de noodzakelijke fondsen te verzamelen. Het is dus nog lang niet zeker of de golfterreinen inderdaad zullen worden aangelegd. Op dit ogenblik is er nog niets te merken van enige bouwbedrijvigheid.
Maar indien u er toch niet gerust op bent, en indien u tegen de bouw van dit project bent, dan kunt u natuurlijk nog steeds de online petitie ondertekenen.
Het wordt afwachten of deze actie (en zovele andere) iets zullen uithalen. Ik volg het voor u op.

One thought on “Misdaad tegen de natuur in Oost-Kreta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *