De inkomsten van huisbrandolie

De trojka is alweer vertrokken en ze heeft een overeenkomst met de Griekse regering op zak. Daarover meer in een andere post. Eén van de eisen die de trojka steeds weer stelt, is dat Griekenland meer inkomsten voor de schatkist moet genereren. De gemakkelijkste oplossing daarvoor, is om de taksen en belastingen te verhogen. De Griekse regering heeft dat op een dergelijke manier gedaan, dat grote delen van de Griekse bevolking ondertussen niet meer rond komt. Het feit dat de werkloosheid ook niet onder controle geraakt, helpt natuurlijk ook niet.

Maar hebben die verhoogde belastingen en taksen ook wel effect? Neem nu het voorbeeld van de huisbrandolie. Afgelopen winter hadden we het fenomeen van de αιθαλομίχλη, de wintersmog, die op koude avonden over de hoofdstad hing. Mensen hebben deze winter voornamelijk hun open haarden of houtkacheltjes gebruikt om eender wat op te stoken: gewoon brandhout, MDF, meubelen die bij het vuilnis waren gezet.

Je moest geen econoom zijn om in te zien dat mensen weinig of geen huisbrandolie insloegen en dat de overheid het vooropgestelde bedrag aan taksen niet zou innen. Meer zelfs, heel wat bedrijven die huisbrandolie leveren, zijn deze winter over de kop gegaan omdat er niet genoeg vraag was. De vereniging van brandstofleveranciers heeft nu cijfers vrijgegeven, die duidelijk maken dat de regering inderdaad niet genoeg inkomsten zal genereren met de maatregel van de verhoogde taksen op huisbrandolie.

Afgelopen winter is er 17 miljoen ton minder huisbrandolie besteld dan het jaar voordien. Daardoor heeft de overheid 291 miljoen euro aan inkomsten gemist, want de cijfers waren gebaseerd op de consumptie van het jaar voordien. Ze kunnen alweer beginnen puzzelen om te zien hoe dit gat moet worden gedicht.

Dit zijn natuurlijk officiële cijfers. Er wordt ook heel wat brandstof gesmokkeld in Griekenland, maar daar bleek de overheid wel relatief goed te scoren, want er zijn heel wat smokkelbendes opgerold dit jaar.

4 thoughts on “De inkomsten van huisbrandolie

  1. Eén van de hoofdredenen om de prijs van diesel met deze van huisbrandolie gelijk te stellen was omdat hier in Gr praktisch alle dieselvoertuigen met huisbrandolie rijden.

  2. Eén van de hoofdredenen om de prijs van huisbrandolie gelijk te stellen aan de prijs van diesel is omdat hier zo goed als alle dieselvoertuigen met huisbrandolie reden.

  3. Gebeurde niet hetzelfde met het verhogen van de wegenbelasting? Nummerplaat inleveren, geen belasting betalen en gewoon zonder of met een gedeelde plaat rondrijden. Net als bij de auto’s die op huisbrandolie rijden heb ik hier op Zakynthos, niet de indruk dat enige vorm van controle plaatsvindt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *