Spartathlon

Vandaag is de Spartathlon voor de 27ste keer van start gegaan. De Spartathlon is een soort van ultra-marathon, waar zelfs triathleten een beetje voor terugdeinzen. Het is een loopwedstrijd van Athene naar Sparta, over een afstand van 245,3 km. Dat is dus maar eventjes meer dan 200 km meer dan een gewone marathon! De deelnemers zijn vanochtend vertrokken en verwacht wordt dat ze morgen ergens tussen ochtendgloren en het halfduister zullen binnendruppelen. Ik hoorde vandaag op de radio dat er ongeveer 380 deelnemers zouden zijn.

De Spartathlon is het idee van de Britse RAF officier John Foden die wilde bewijzen van de Griekse geschiedschrijver Herodotos gelijk had toen hij schreef dat de loper Phidippidis de afstand van Athene naar Sparta liep in minder dan 40 uur. Het is inderdaad zo dat een getraind loper daartoe in staat is, en we mogen aannemen dat Phiddipidis erg getraind was. De geschiedenis en de achtergrond van de Spartathlon leest u hier.  Het is dus niet zo dat Phidippidis een mietje was dat doodviel nadat hij van Marathon naar Athene was gelopen om de overwinning van de Grieken tegen de Perzen in Marathon aan te kondigen (een overwinning die werd gevierd door het Parthenon op de Akropolisheuvel in Athene te bouwen). Hij was eerst heen en terug naar Sparta gelopen om hulp te vragen, en daarna liep hij naar Athene.

Behalve het feit dat weinig mensen in Griekenland de echte geschiedenis van Phidippidis kennen, weten ze ook niet dat er een Spartathlon wordt georganiseerd. Het wordt ook niet aangekondigd in de media, met als gevolg dat vanochtend heel wat pendelaars vast zaten in het verkeer, omdat 2 rijstroken op de autosnelweg van Athene naar Korinthe waren afgesloten voor de wedstrijd. Niet de beste reclame, uiteraard, maar zo komt de Spartathlon tenminste in het nieuws.

4 thoughts on “Spartathlon

  1. Gianis Kalamitsis is gek er op en ik hoorde dat gisteren op de radio van Real Fm. de mooi is dat de Poolse deelnemer is komen lopen van uit Polen.
    de griekse favorie Giannis Kouros , doet niet mee omdat hij gelooft dat de echte Spartathlon is heen en weer lopen Athene Sparta. en dat mag hij niet doen van de organisatie.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Yiannis_Kouros

  2. Kouros, de rennende Griek!
    Hij heeft de Spartathlon al 4 keer gewonnen! En inderdaad, Phidippidis liep van Athene naar Sparta EN TERUG! En nadien deed ie er nog eens een marathon bovenop!
    Maar ik denk niet dat je 380 deelnemers zult vinden voor een dergelijke route! 😉

  3. en als je nadenkt met zulke voorouders hoe weinig wij grieken lopen of laat staan fietsen. wij zouden de grootste fiets fabrieken in de wereld moeten heben. Νους υγειής εν σώματι υγειή,was het toen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *