Burgers tegen privatiseringen

Een paar dagen geleden vertelde ik u al van de schietstand van Kaisariani die opgenomen is in de lijst van het Hellenic Republic Asset Development Fund, klaar om te worden geleased voor een langere periode (normaal gezien 99 jaar). Vanuit politieke hoek, vooral dan van de oppositie, is daar reactie op gekomen, maar blijkbaar zijn er weinig Griekse burgers die wakker liggen van het feit dat dit historische domein de facto zal worden verkocht aan investeerders.

Anders gaat het in Nafplio. Griekenlandliefhebbers zijn misschien al wel eens op bezoek geweest in de eerste hoofdstad van het onafhankelijke Griekenland (om echt historisch correct te zijn, is Nafplio overigens de tweede hoofdstad van Griekenland; de eerste was voor heel korte tijd het eiland Aegina), en indien u dat nog niet heeft gedaan, kan ik u dat absoluut aanraden. Nafplio en de streek errond, de Argolida, is gewoon prachtig. Liefhebbers van archeologie en wijn komen er ruimschoots aan hun trekken.

Mensen die op zoek zijn naar een strandvakantie zullen het in Nafplio wat moeilijker hebben, want er is op loopafstand niet meteen een strand te vinden. De plaatselijke bevolking trekt normaal gezien steeds naar het strand van Karathonas om te zwemmen.

Nu blijkt dat het strand en de omgeving, een gebied van 191 hectares, ook is opgenomen in de lijst van het HRADF en dus te koop staat. De schok was groot en de burgers en plaatselijke hebben besloten om de beslissing aan te vechten. Op de gemeenteraad van Nafplio werd eerder deze week een speciaal comité opgericht om er voor te vechten dat Karathonas niet in privéhanden terecht komen, zodat de bewoners vrije toegang blijven krijgen tot hun favoriete strand. In dat comité zetelen de burgemeesters en onderburgemeesters van alle dorpen in de buurt, maar ook de plaatselijke parlementsleden kiezen de kant van de bevolking.

Het wijst er op dat het verkopen of leasen van openbare onroerend goed ook al niet van een leien dakje zal lopen.

 

3 thoughts on “Burgers tegen privatiseringen

  1. Mooi zo want dat strand hoort echt bij de bevolking van Nafplio, ik kwam er jaren geleden regelmatig en je moet echt een heel eind verder om naar een ander vrij strand te komen! Ze zijn echt niet goed snik daar.

  2. Al jaren kom ik (ik woon in Argos)niet meer op Karathonas omdat het er vreselijk vies is en het water (eind van de baai zeg maar) ook vaak vreselijk vies is, zeker als de wind erop staat. Inwoners van Nafplion zelf gaan vaak naar Arvanitia, een rots met klein strand midden in Nafplion. Om Karathona te bereiken, zul je je auto moeten pakken, want het openbaar vervoer rijdt er nauwelijks. Door net zo ver te rijden naar Nea Kios of Mili langs de kustweg kom je ook stranden tegen. Het gevecht van de gemeenteraad van Nafplion kennen we trouwens zo langzaamaan wel, dat doen ze al jaren met de Griekse staat zelf over wie er verantwoordelijk is voor dat strand met als resultaat dat er niets gebeurd. Ik vrees nu niet en nooit niet.
    Misschien dat bij een eventuele verkoop er eindelijk iets wel veranderd en dat deze prachtige plek zo wordt opgeknapt dat ik er weer een zwemmetje ga wagen.

  3. την καραφλα και το πουλακι του Γκουζκουνη ,ποτε θα τα πουλησουνε;;εθνικη κληρονομια ειναι κι αυτα!τη Γωγω Σαπουντζακη;;Τον Μητσοτακη;;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *