De schietstand van Kaisariani

De schietstand van Kaisariani

De schietstand van Kaisariani

Als je in Athene, achter de grote hotels Hilton en Caravel richting Hymettusberg stapt, dan kom je uit in de deelgemeente Kaisariani, aan de voet van de berg. Het is bijna een oase in de miljoenenstad en als je de berg op stapt, kom je rechtstreeks in het bos terecht en lijkt de stad veraf.

Voor je echter aan het bos bent, kom je voorbij de zogenaamde schietstand van Kaisariani. Dit is eigenlijk een terrein dat tot 1922 werd gebruikt als oefenterrein voor het leger. Er werden schietoefeningen gehouden, maar ook kanonnen afgeschoten.

Maar de laatste decennia is de schietstand van Kaisariani een gedenkplaats geworden, waar een monument is opgericht, hoewel de oude legerbarakken  er staan te verkrotten.. Het wordt als dusdanig erkend door het ministerie van Cultuur.

Waarom is de schietstand een gedenkplaats? Omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder de Duitse bezetting, heel wat mensen zijn geëxecuteerd. In 1942 werden er 13 mensen omgebracht, in 1943 waren het er 144 en in 1944 zelfs 400. Ook werden er 20 Italiaanse en 5 Duitse soldaten geëxecuteerd wegens hun antifascistische overtuiging.

Maar de executie die het meest tot de verbeelding spreekt, is die van 200 communisten op 1 mei 1944, als vergelding voor de moord op een Duits generaal en zijn staf, een paar dagen eerder, in de streek van Laconia, rond Sparta. De 200 werden in groepjes van 200 voor het executiepeloton gezet. Er werd hen gevraagd of ze enige laatste woorden hadden. Die waren bij alle groepen “Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η λευτεριά!” (leve Griekenland, leve de vrijheid), voor de neergeschoten werden. De volgende groep werd gedwongen om de lijken van de vorige groep op te ruimen, voor ze zelf geëxecuteerd werden door de Duitsers.

Begrijpelijk dus, dat de schietstand van Kaisariani een symbolische plek. Of is ze dat toch niet? Het Hellenic Republic Assets Developement Fund heeft het domein namelijk op haar lijst staan als gebied dat te koop staat. Daar moesten heel wat vaderlandslievende Grieken (niet diegenen die hun patriottisme staan uit te schreeuwen voor de televisiecamera’s) flink bij slikken. Want hier wordt niet meteen een stuk land in de uitverkoop gezet, maar ook een stuk geschiedenis. Misschien wel een stuk geschiedenis waar een deel van het politieke landschap geen moer om geeft, gezien de huidige polarisering van het Griekse politieke klimaat. De nationale geschiedenis wordt geofferd op het altaar van het kapitalisme, zo luidt het in bepaalde kringen. In ieder geval is het feit dat zulk een gedenkplaats beschikbaar wordt gesteld aan eender welke investeerder, op zijn minst een merkwaardige beslissing.

5 thoughts on “De schietstand van Kaisariani

  1. Als ik me niet vergis heeft de Vlaamse Vereniging ooit in het bijhorende park een paaeieren-rapen activiteit gehad. De Griekse ‘aanhangsels’ vonden het maar ongepast. Het lag er ook helemaal volgezaaid met hondendrollen, wat voor de paasei-rapende kinderen dan weer vervelend was…

  2. Ach, het volkse (KKE), gemoedelijke, luierende Kaisariani…heb er zes jaar dichtbij gewoond, beschouwde het een beetje mijn achtertuin, het leven op het platteland, misschien wel de rustigste plek in Athene op zondag:
    http://goo.gl/maps/bkX4Z
    Heb – voor zover ik me herinner- die schietstand echter nooit tegengekomen, maar Kaisariani heeft dan ook zoveel andere (leukere) dingen te bieden:
    http://tinyurl.com/vinegarsellerkaisariani

  3. ik zie ze hier in Nederland de Waalsdorpervlakte al in de verkoop zetten. De plaats in de duinen bij Wassenaar waar in de 2e WO heel wat verzetsstrijders zijn gefusilleerd… Gewoon in de verkoop voor projectontwikkelaars. Het is een schande, maar ipv er boos om te worden word ik er diep treurig van.

  4. Het is triest te moeten zien dat, wanneer men zijn schulden niet meer kan afbetalen, men een deel van zijn eigendommen moet verkopen.

    Een gevolg van een onbesuisd uitgavepatroon gedurende jaren.

    Een onbesuisd uitgavepatroon omdat elke Griek ervan uitging dat, eens in de euro, Europa toch ging betalen.

    En nu begint elke Griek te ontwaken uit deze droomwereld.

    En, in plaats van bij het ontwaken, de realiteit aan te zien, begint deze Griek terug te dromen.

    Want wie wil er nog een euro geven voor een totaal verwaarloosd
    erfgoed, gelegen binnen een al even verwaarloosde periferie.

    Wie, in gods naam, is bereid te betalen voor het opkuisen en in orde zetten van deze puinhoop?

    En zo probeert elke Griek de ene nare droom op te lossen door de andere nare droom.

    Wanneer zullen de Grieken hun dromen eindelijk opbergen?

    Wanneer zullen de Grieken eindelijk in de echte realiteit stappen?

    Er zal een andere oplossing moeten gevonden worden om uit deze -bijna- uitzichtloze situatie te geraken.

    En deze oplossing is dat de Grieken zelf hun handen uit de mouwen moeten steken.

    (Ik heb het daar vroeger al over gehad)

  5. wanneer?? ik denk wanneer de west europese landen incl jou land Kalliopi ook dat zou inzien.alsf het hier anders is?? iedereen leeft hier ook in een nare droom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *