De soap van de antiracismewet – deel 2

Afgelopen week was het nog niet duidelijk of het voorstel voor een nieuwe anti-racismewet van minister van Justitie Roupakiotis uiteindelijk voor het Griekse parlement zou worden gebracht. Sinds kort is er meer duidelijkheid: Nea Dimokratia, de grootste regeringspartij, kan zich niet vinden in de voorstellen die in de nieuwe wet staan. Het wetsvoorstel zou het aanzetten tot racisme tegenover mensen op basis van hun huidskleur, religieuze overtuiging, nationaliteit of seksuele geaardheid bestraffen met zware geldboetes en zelfs met een gevangenisstraf tot zes jaar. Uiteindelijk zou ook het ontkennen van de nazi-misdaden strafbaar worden gesteld. Parlementsleden zouden niet immuun zijn tegen deze wet en politieke partijen zouden zelfs hun partijfinanciering kwijt kunnen spelen indien hun leiders de Holocaust verloochenen (een duidelijke sneer naar Gouden Dageraad), nazigroeten zouden brengen, of zelfs nazisymbolen in het parlement zouden brengen.

Het is dus niets geworden. Nea Dimokratia vindt dat de huidige wetgeving volstaat en dat er gewoon wat moet worden aan gesleuteld. Mijn voorspelling van afgelopen week is niet uitgekomen, het kan nog gekker: Nea Dimokratia gaat sleutelen aan de bestaande wetgeving en zal die amendementen voor het parlement brengen. PASOK en DIMAR hebben gezamenlijk een nieuw voorstel klaar dat verder borduurt op het voorstel van Roupakiotis, en SYRIZA gaat nu ook zijn eigen wetsvoorstel indienen.

We gaan dus 3 wetsvoorstellen krijgen die voor het Griekse parlement komen. Nadien zal de democratie haar werk doen, en zal geen enkel van de 3 voorstellen de meerderheid achter zich krijgen, en zal alles bij het oude blijven. En ondertussen blijft het racisme maar toenemen en kan Gouden Dageraad ongestoord zijn gang gaan.

Zielig.

4 thoughts on “De soap van de antiracismewet – deel 2

  1. Je reinste misbruik van democratie. Hoe ver kun je zakken als politiek systeem. Er is nog te weinig geleerd uit het verleden. Schande

  2. De woordvoerder van Nea Dimokratia komt wel doodleuk vertellen dat de 3 coalitiepartners het 100% eens zijn over de inhoud van de anti-racismewet. Ze zijn het enkel niet eens over het middel waarmee racisme moet worden bestreden. Het moet niet veel gekker worden.

  3. Ik zou eerder willen zeggen “te véél geleerd” @Wim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *