TV-zenders hebben niet langer vergunning nodig

Al 23 jaar zenden de privé televisiezenders uit zonder vergunning. In principe waren ze al die tijd illegaal, maar de overheid liet toe dat ze uitzonden, en beloofde steeds weer dat het de kwestie van de vergunning het jaar daarop zou regelen. 23 jaar heeft die farce geduurd. Maar er leek toch wel iets te bewegen: tot nu toe zonden de televisiestations analoog uit, maar sinds ruim een jaar wordt er ook digitaal uitgezonden. Daarvoor is een platform opgericht, DIGEA geheten, dat voornamelijk bestaat uit … die zelfde privé televisiezenders. In ieder geval had de overheid aangekondigd dat er vanaf nu een vergunning nodig was om digitaal uit te zenden, en die vergunningen zouden in de herfst van dit jaar (nu dus) te koop worden aangeboden.

U herinnert zich misschien nog wel dat ik het over dit thema had bij de sluiting van ERT. Leest u er deze post nog eens op na. De sluiting van ERT was namelijk niet toevallig.

En wat bleek de voorbije week: de overheid heeft besloten om geen vergunning te koop aan te bieden om digitaal uit te zenden. Officieel luidt het dat de zenders die tot 31 augustus 2013 hebben uitgezonden via een wettelijke provider (en daar wordt DIGEA mee bedoeld), hoeven geen vergunning meer te hebben. Een mooi cadeau aan de oligarchen die de televisiezenders in handen hebben. Alles staat neergeschreven in artikel 42 van het wetsvoorstel dat wordt doorgegeven aan het ministerie van Structurele Hervormingen. Het feit dat de privézenders geen vergunning moeten betalen, is dus een structurele hervorming, waardoor de overheid afziet van een zekere bron van inkomsten (nu ja, zo zeker is dat niet want de privézenders zijn zo goed als bankroet). Je moet het maar verzinnen!

Door het hele circus met de aanhoudingen van de leden van Gouden Dageraad, is dit totaal niet in het nieuws geweest. Nu ja, het zou sowieso nooit in het nieuws zijn gekomen, want privézenders gaan geen nieuws brengen dat tegen hun eigen winkel spreekt, dat ligt voor de hand. Dat verklaart tussen haakjes ook waarom de zender MEGA gisteren gewag maakte van 2.000 mensen die naar het concert gingen om de protesten tegen de goudmijn in Skouries te steunen. In werkelijkheid waren er 30.000 mensen aanwezig (mede-eigenaar van MEGA, Bobolas, is ook aandeelhouder in de goudmijn).

Zoals mediawatcher Vasilis Koufopoulos het ziet “Deze bepaling creëert een gesloten problematische markt van verlieslatende televisiestations die gebaseerd is op de voortdurende bezetting van de openbare frequenties. Ze laat niet toe dat gezonde bedrijven van het land  in deze markt kunnen opereren, behalve als ze een verlieslatend station opkopen.” Zouden ze in Brussel op de hoogte zijn van deze praktijk? En vindt de trojka dit allemaal maar prima? Blijkbaar wel?

En hoe zit het trouwens met de nieuwe openbare omroep NERIT? Zou die niet in oktober opstarten? Op dit moment ziet het daar absoluut niet naar uit, maar daar staat niemand van te kijken, dacht ik. ERT is nog steeds via internet aan het uitzenden. Eerder deze week hebben de werknemers daar een nieuwe antenne opgezet die er nu ook voor zorgt dat de zender digitaal te bekijken is. En de overgangszender DT, Dimosia Tileorasi? Die is nog altijd aan het uitzenden, en zo stilaan met een volledig programma. Meer en meer journalisten die we vroeger op ERT hebben gezien, zien we nu opduiken bij DT.

The Press Project van journalist Aris Chatzistefanou, die u kent van de webdocumentaires Debtocracy en Katastroika, heeft eens een kijkje genomen op Δι@ύγεια, de overheidswebsite waarin alle regeringsbeslissingen worden opgenomen (tussen haakjes: deze week gingen er geruchten de ronde dat de site zou worden gesloten in het kader van besparingen, iets wat wordt tegengesproken door minister Mitsotakis van Structurele Hervormingen). DT zou de twee maanden dat de zender in de lucht is, 300.000 euro hebben gekost aan de Griekse belastingbetaler. Dat geld komt vooral van de huur van materiaal, want de zender kan geen beroep doen op het materiaal van ERT, zolang die zender nog onder curatele staat (de curator heeft ondertussen zijn job opgegeven, dus daar zit ook al geen vaart meer in).

Als deze overheid echt begaan was met besparingen, dan zou deze kwestie toch anders hebben aangepakt, lijkt me. Maar in werkelijkheid regeren de oligarchen dit land natuurlijk.

4 thoughts on “TV-zenders hebben niet langer vergunning nodig

  1. Griekenland, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Alles wat illegaal is wordt uiteindelijk legaal. Tenminste als je bij de juiste groep vrienden hoort.

  2. Indien u het Grieks machtig bent: het werd vanochtend nog eens bevestigd door de voormalig directeur van ERT.

  3. Nee dat hebben ze niet nodig. omdat hun zijn de staat.
    Ο Νταβαντζης και ο κεχαγιας και ο χαβαλες του καθε ενα μας. και εδω στην πολιτισμενη ευρωπη. Μια απ τα ιδια. Σου σκοτωνουν το παιδι και πας να βρεις το δικιο σου μεσα απ το καναλι. Παλι καλα που δεν την εκανε την εκπομπη ο Αυτιας.
    Στη ζουγκλα γαμω την ατυχια μου , γαμω στη ζουγκλα με τον ταρζαν
    Αισχος και ντροπη. Ντρεπομαι.
    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=267837&catID=11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *