De spiegel der Grieken

Michalis Liapis en zijn SUV

Michalis Liapis en zijn SUV

Als je een groot deel van de Grieken een spiegel voorhoudt, dan is de kans groot dat ze Michalis Liapis daar zullen zien. Deze ex-minister houdt van het goede leven en heeft voor Griekenland werkelijk niets betekend, behalve dan dat hij het neefje is van voormalig premier en president Konstantinos Karamanlis, die in Griekenland de ethnarch wordt genoemd. Ik hoef hem niet meer voor te stellen, dat heb ik in een vorige post al gedaan.

Politici krijgen vaak een halfgod status, maar in het geval van Michalis Liapis is dat niet meer dan terecht. Wat heeft de man ons de afgelopen twee maanden toch plezier en jolijt bezorgd!

Eerst werd hij aangehouden omdat hij met een SUV rondreed die niet was verzekerd, en waarvan de nummerborden waren vervalst. De man wilde op die manier extra belasting omzeilen die op luxe-auto’s wordt geheven. En de spiegel? Er rijden heel veel SUV’s rond in Griekenland en er zijn meer dan genoeg eigenaars die proberen om de extra taksen te omzeilen. Liapis heeft dus een mooie voorbeeldfunctie, te meer omdat hij ook nog eens zondigde tegen de verkeersregels die hij zelf had opgesteld als minister. Briljant gewoon.

In plaats van voor de rechtbank te verschijnen, trok de guit naar Kuala Lumpur om zich daar te bezinnen en om te ontsnappen aan de druk van de journalisten die achter hem aan zaten. Nadat hij terug in het land was, trok hij naar de rechtbank, werd veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar  en een geldboete van 3.000 euro. De celstraf kon de ex-minister afkopen met 50 euro per dag. Een rekensommetje leert me dat zoiets neerkomt op ongeveer 73.000 euro. Het kon er van af, ondanks het feit dat de man zei dat hij het moeilijk heeft als gepensioneerd minister.

Een paar dagen later werd duidelijk dat Michalis Liapis een buitenverblijf heeft in de streek Evrytania, dat hij heeft weten op te knappen met subsidies van de Europese Unie, in het kader van het Leader II programma. Hij zou de villa verhuren als gastenhuis. Niet dat er ooit al iemand heeft gelogeerd. Maar wie zou zoiets niet proberen als hij de kans had? Alweer toont Liapis ons het gezicht van vele Grieken. Intussen denkt de Europese Commissie er wel ernstig over om het geld terug te vorderen van de ex-minister.

En afgelopen weekend werd het nog gortiger. De ex-minister heeft een veel kleinere oppervlakte van het “gastenhuis” opgegeven dan het huis in werkelijkheid is. Naar verluidt zou het huis 233 m2 groot zijn, maar gaf Liapis slechts 70m2 op. Daardoor zou Liapis jaarlijks 250 euro aan taksen zijn ontlopen. Eens te meer: wat Liapis hier doet, doen zovele andere Grieken met hem.

En het houdt niet op: de voorbije week stuurde de familie Liapis persberichten de wereld in dat het de tante was van de ex-minister, die de fondsen in ontvangst had genomen. Zij is de enige die instaat voor het onderhoud van de villa in Karpenisi. Onderzoek van een Griekse journalist wees echter uit dat de tante van Michalis Liapis … reeds 10 jaar dood is. Ik moest spontaan aan de spiegel denken: hoeveel Grieken hebben niet geprobeerd om pensioenen te innen van overleden familieleden?

Michalis Liapis zou voor het laatst gesignaleerd zijn in een auto aan de grens met Bulgarije.

3 thoughts on “De spiegel der Grieken

  1. Waarschijnlijk op weg naar Tascane om een wijngaard te kopen. Naar verluid kan je daar ook europese subsidies voor krijgen.
    Inlichtingen te verkrijgen bij meerdere Belgische Europaenthousiasten.

  2. Maar ja,als je niet eerlijk bent en al je inkomsten aangeeft,belastingen,taksen ,enz,enz.klakkeloos betaalt,dan ben je een ‘malakkas’,oerdom want anderen gaan met je centen lopen.
    Was jij niet geschokt toen je XXX jaren geleden de scene in Zorba de Griek zag,van dorpelingen die het huis van de overleden ‘Bouboulina’gingen plunderen? Schokt het je nu nog zo zeer als toen?:)
    Ik keek ook raar op toen een man me smalend vertelde dat z’n schoonvader in 1921 de safe van z’n bazen in Smyrna meegepikt heeft en eens in Griekenland aangekomen,hij op zoek gegaan is naar die mensen om hen hun geld te overhandigen.TO MALAKKA !
    Nu krijgen we dagelijks steekpenningen van miljoenen te horen en ik begin zo bijna imuun (of beter :afgebot)te worden want corruptie is alom schaamteloos tegenwoordig,zelfs in kleine dorpen is het zo overduidelijk.
    Hoe krijg je dat eruit ? Het is gewoonterecht geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *