Van wegenbelastingen en nieuwe taksen

Het is even stil geweest, en ik ben Hans dankbaar dat hij met zijn stukjes de leegtes heeft opgevuld.

Op dit ogenblik wordt er in het Griekse parlement een nieuwe wet gestemd die extra belastingen zal invoeren op onroerend goed. De aanslagvoet voor huizen zal worden berekend op de “objectieve waarde” die de Griekse overheid aan het vastgoed geeft. In de voorbije jaren lag de objectieve waarde steeds onder de reële waarde: de prijs die iemand betaalde voor een huis, lag steevast boven de objectieve waarde. Ondertussen zijn de belastingen op onroerend goed steeds maar de hoogte in gegaan, met als gevolg dat heel wat mensen problemen hebben om de bedragen op te hoesten. De reële prijzen zijn daardoor ook gezakt, want mensen proberen van hun vastgoed af te raken, vaak tegen erg lage prijzen. Met als gevolg dat de objectieve waarde nu boven de reële waarde ligt. Sommige parlementsleden binnen de regeringspartij Nea Dimokratia zijn daar blijkbaar erg gevoelig voor, want ze hebben een amendement op de nieuwe belastingwet ingediend die de objectieve waarde van vastgoed verlaagt. Niet overal; enkel in de Atheense wijk Psychiko. Dat is zowat de duurste wijk van Athene, waar heel veel uitgestrekte eigendommen liggen, en waar ook vele ambassadeurswoningen gevestigd zijn.

Naast de belastingverhoging op vastgoed, is er ook een nieuwe belasting voorzien op landbouwgrond. Daar wordt tot op heden nauwelijks op belast. De boeren, die het hoofd nu al moeilijk boven water kunnen houden, zijn daar niet blij mee, en kwamen gisteren protesteren. Vanuit het noorden van Griekenland kwamen ze, en vanuit Kreta. Vooral het protest van de Kretenzers maakte indruk. Toen de oproerpolitie aanstalten maakte om traangas te sproeien, liepen de spanningen op en een Kretenzische boer zei dat ze naar Athene waren gekomen om een beschaafd gesprek te komen voeren met de minister, maar als dat niet kon, dan kon het zijn dat de wapens werden bovengehaald.

Ondertussen weten we ook dat slechts 25% van alle Grieken zijn wegenbelasting voor 2014 heeft betaald. Nu waren velen in het verleden daar steeds te laat mee, en er was altijd een genadetermijn. Mensen konden vaak zonder enige extra boete betalen tot eind januari. Dat is ondertussen niet meer het geval: wie te laat is, krijgt onherroepelijk een boete. Dus het is best mogelijk dat velen het geld niet meer kunnen ophoesten.

Tegelijkertijd is duidelijk geworden dat er 70.000 nummerborden zijn binnengeleverd het afgelopen jaar. Mensen doen dat wanneer ze hun auto uit circulatie nemen, en de reden daarvoor is bijna altijd dat ze de taksen niet langer kunnen betalen. Je zou dus kunnen stellen dat dit een teken van de crisis is.

Afgelopen week gaven de politici al aan hoe moeilijk de situatie is: afgelopen week werd voormalig minister van Verkeer Michalis Liapis bij een routinecontrole aangehouden omdat hij rondreed met valse nummerplaten op zijn luxueuze volkswagen SUV. Liapis had geen rijbewijs bij zich, en bovendien bleek zijn wagen ook niet verzekerd. Denk nu niet dat de Griekse politie opeens politici begint te controleren. Gezien de wagen van Liapis verduisterde ramen heeft, konden de agenten niet zien wie er aan het stuur zat.

Michalis Liapis is niet zo maar de eerste de beste politicus. Hij is het neefje van oud-president Konstantinos Karamanlis, met wie hij tijdens het kolonelsregime vrijwillig in Parijs in ballingschap verbleef. Toen Karamanlis in 1974 naar Griekenland terugkeerde in het privévliegtuig van Giscard d’Estaing, zat Michalis Liapis mee aan boord. Door dit feit, wordt hij in Griekenland wel eens Michel de Liapis (denk hier een Frans accent bij) genoemd.

Liapis is de oprichter van de jongerenafdeling van de partij Nea Dimokratia: ONNED. Hij heeft verschillende ministerposten bezet (o.a. ook voor cultuur) en als minister van Verkeer heeft hij de regels, waartegen hij nu zelf zondigde, flink verstrengd en de boetes flink verhoogd. Of dat hem een goede minister maakte, laat ik aan anderen over om te oordelen, maar ik vermoed dat hij de posities heeft bezet op basis van zijn familiebanden. Liapis is namelijk ook de kozijn van voormalig premier Kostas Karamanlis, ook een politicus die niet bepaald premier is geworden op basis van zijn kwaliteiten.

De verdediging van Liapis was om je te bescheuren: hij maakte even een kort ritje met zijn luxewagen om de batterij op te laden. De wagen stond immers al een hele tijd aan de kant, want hij had zijn nummerplaten ingeleverd omdat de taks te duur werd (hij zou een paar duizend euro moeten ophoesten voor zijn speelgoed). Als gepensioneerde raakte de crisis hem namelijk ook, zo beweerde hij. Niet dat hij arm was, voegde hij er aan toe, maar toch.

Liapis zorgde voor nog meer entertainment voor de geplaagde Grieken toen hij op de dag dat zijn zaak voor het gerecht kwam, niet meer in Griekenland bleek te vertoeven, maar in Kuala Lumpur. Hij verpersoonlijkt met zijn gedrag precies dat wat vele Grieken met alle politici associëren en in de armen van Gouden Dageraad drijft. Premier Samaras probeerde de schade wat te beperken door Liapis uit de partij te zetten, maar de Grieken zien de politicus liever achter de tralies.

Het is niet de eerste keer dat Liapis in opspraak komt. In 2005 heeft hij samen met zijn zoons verschillende voetbalwedstrijden in Duitsland en Oostenrijk bijgewoond, allemaal op kosten van Siemens. De contactpersoon van de Griekse regering bij de Duitse industriereus heette Michalis Christoforakos, en die zorgde er persoonlijk voor dat Liapis samen met de vruchten van zijn lendenen de Bundesliga van nabij kon volgen. Dit was in de periode dat Liapis minister van Verkeer was en heel wat signalisatiemateriaal moest aankopen, o.m. voor de metro. Bij Siemens uiteraard. Daarvoor is hij nooit buiten de partij gezet. Begrijpelijk, want dan zouden er vele anderen hem moeten volgen.

7 thoughts on “Van wegenbelastingen en nieuwe taksen

  1. Toch zijn het geen extra belastingen op het onroerend goed, maar zal de waarde van het og wellicht anders bepaald worden, waardoor er meer belasting betaald moet worden. Toch?

    Ik denk dat veel mensen wachten tot een van de laatste dagen met het betalen van hun wegenbelasting. Dus bij de banken zal het dan nog druk worden.

  2. Het is mij nog steeds een raadsel hoe dat ze die belasting op vastgoed berekenen.

  3. Bruno,
    kan je in eenvoudige taal uitleggen wat het verschil is tussen ‘reële’ en ‘objectieve’ waarde van gronden? (zijn binnen de familie erover ah nadenken ivm geërfde velden in geboortestreek.)

  4. Που τις πλαστογραφησατε Κυριε Λιαπη;;
    Μα πως τολμα το δημοσιογραφιδιο να αποκαλει τον Θεο ,κυριο;; τουλαχιστον Μεγιστε Μισελ , Αρχοντα Λιαππη μου , πειτε μας και μας να παμε να βγαλουμε και μεις ενα ζευγαρι πινακιδουλες!!
    κανενας σεβασμος σ αυτο το μπουρδελο πια.
    De verschil tussen reële en objectieve grond prijzen is de bekende aeras kopanistos.
    en dat van de vliegtuig , is mooi he. schijnt dat hij had moeten regeren, Oom wou hem maar had de naam niet. als hij had geregeerd had ik zeker terug gekomen. ειμαστε συναδελφοι καμακια με τον Μισελ.

  5. Ele Nitsa, eigenlijk is de objectieve waarde de manier van de overheid om te voorkomen dat er te weinig belasting wordt betaald. Zoals je weet, bestaat er geen kadaster in Griekenland.

    Bij de verkoop, komen koper en verkoper steevast overeen dat ze een lagere prijs op het contract zetten, dan de eigenlijke reële prijs die wordt bepaald tussen hen beiden. Er wordt namelijk enkel belasting betaald op het bedrag dat op de overeenkomst staat.

    Om te vermijden dat de prijzen op de contracten belachelijk laag liggen, heeft de overheid “objectieve” waarden opgesteld. Die hangen af van verschillende facturen (centrum van een stad, nabijheid van een metrostation, nabijheid van een strand en zo meer). Die objectieve waarden zijn de laatste jaren nooit aangepast, hoewel de huizen in feite duurder werden, d.w.z. mensen betaalden meer en meer om vastgoed te kopen, zonder dat dit meer belastinggeld in het laatje bracht.

    Dat wordt nu aangepast: de overheid trekt de objectieve waarden op, net op het moment dat de reële prijzen aan het zakken waren (want mensen kunnen zich de hoge prijzen niet meer veroorloven). Rijkelijk laat dus, met als gevolg dat de objectieve waarden de reële waarden vaak overstijgen. Want mensen willen van hun vastgoed af tegen welke prijs dan ook, omdat ze er te veel belastingen moeten op betalen.

    Ik hoop dat het wat duidelijker is op deze manier?

  6. Misschien vergelijkbaar met de woz-waarde van huizen in Nederland?

  7. Yep, Bruno; zéker! Εχαριστώ! 🙂 (zal bij de familie nog es reclame maken voor je blog ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *