Terug naar de Middeleeuwen

In Turkije wordt de klok zeer snel teruggedraaid, maar ook in Griekenland kunnen ze er wat van. Het lijkt alsof de terugkeer naar Byzantium is ingezet. U herinnert zich nog wel het bericht dat ik hier in september 2012 al gepost heb: een jongeman was door de politie opgepakt omdat hij een satirische facebookpagina had gewijd aan Pater Pastitsios – een verwijzing naar Pater Païsios, een oude monnik (20 jaar geleden overleden) die allerlei toekomstvoorspellingen deed. Allerlei bijzonder rechts geïnspireerde “kranten” wijden nog dagelijks artikelen aan de monnik.

De hele satire was gebaseerd op de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, ofwel Pastafarian. In Exarchia kwam er na de arrestatie onmiddellijk een solidariteitsactie op straat, en daar bleek dat Pater Pastitsios ook tegen het memorandum is!

Maar de kwestie kwam zowaar aan bod in het Griekse parlement, waar men blijkbaar niets beters te doen had. Het was Christos Pappas, van Gouden Dageraad, die de “laster tegen het geloof van de Grieken” aanklaagde. Christos Pappas, die nu achter de tralies zit. Die thuis een schrijn toegewijd aan Adolf Hitler bleek te hebben. Die protesteerde tegen het feit dat de zender MEGA een Turkse televisiereeks uitzond op de Griekse nationale feestdag en als reactie taramosalata tegen het gebouw van de zender kwakte, en nadien tegen de voordeur plaste.

Onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis (die van de Lagardelijst) had in 2012 nog een interview met de maker van de facebookpagina, Filippos Loïzos. Wie tijd heeft en Grieks begrijpt, kan het interview hieronder volgen.

Filippos Loïzos is afgelopen week door de rechtbank veroordeeld voor zijn goddeloze daad. Εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση, zo luidt het in het Grieks. Belediging van het geloof. Even ter herinnering: in Griekenland zijn kerk en staat niet gescheiden, dat ziet u in artikel 3 van de Griekse grondwet. Loïzos heeft een gevangenisstraf van 10 maanden gekregen, met 3 jaar uitstel. Voldoende om de Griekse Liga voor de Mensenrechten een vlammende verklaring te doen schrijven met als titel: “In vliegende vaart terug naar de Middeleeuwen“. Een gevangenisstraf in het land waar de satire min of meer uitgevonden is. Stukken van Aristophanes worden nog regelmatig opgevoerd, voor een publiek waar de hoogwaardigheidsbekleders vooraan zitten.

Het zijn dit soort dingen die heel wat Grieken woedend maken. Hier wordt een jonge twintiger veroordeeld voor een onnozole grap op Facebook, terwijl er heel wat ernstiger dingen gebeuren die ongestraft blijven.

6 thoughts on “Terug naar de Middeleeuwen

  1. Erg om vast te stellen, maar de commentaren uit 2012 zijn nog even actueel. Is vader Porfyrios daarom nu al heilig verklaard, en vader Paisios -omwille van die toekomstvoorspellingen- nog niet?

    “Leuk gevonden, maar wat onnozel, zeker van het nieuw-heidense (!) Chrisi Avgi. Vader Païssios is inderdaad een tijdje “weg” geweest met allerlei toekomstvoorspellingen, maar op zijn spreekwoordelijk nummer gezet door de even beroemde vader Porfirios. Daarna heeft hij nooit nog apocalyptische voorspellingen gedaan, en weigerde hij zelfs om het nog over zijn vroegere uitspraken te hebben, in tegenstelling tot eigentijdse blinde zeloten die allerlei nonsens rondstrooien onder zijn naam. @Tzimis’ geliefde YouTube heeft er oa het volgende over: http://www.youtube.com/watch?v=YhQRQTMI6EY&feature=youtu.be en http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9aeF6-fPAJM PS: vader Porfirios was de geestelijke vader van theatermaker Jozef Van den Berg.
    […]
    Die zwarte maffia maakt mij even kwaad als [Tzimis], of misschien nog wat meer, omdat ik er niet mee kan lachen dat de naam van iemand als vader Paisios door zo’n idioten wordt misbruikt voor hun eigen bekrompen belangen, laat staan die van niet-christelijke fascisten. Wie geen grapjes over “pater Pastitsios” kan verdragen, weet niet dat vader Paisios zelf heel wat zelfrelativering en gevoel voor humor had, en houdt dus beter zijn mond!”

  2. Ter volledigheid: (hoewel ik er zelf geen voorstander van ben,) hoeft een staatsgodsdienst niet per se een teken van achterlijkheid of discriminatie te zijn. In Europa spreken we (behalve het Vaticaan) dan namelijk over:
    – Noorwegen
    – Denemarken
    – Monaco
    – Liechtenstein (toegegeven, geen voorbeeld van democratie)
    – Malta
    – Elzas-Lotharingen (Frankrijk)
    – enkele Zwitserse kantons
    – Engeland (maar niet de rest van het VK)
    – en IJsland

  3. en zo als toen nog een keer
    Ο πάτερ Γυμνάσιος
    καλόγερος άξιος
    και φάρμακα έδινε
    γι αυτές που ήταν στείρες
    μονάχα που στοίχιζαν
    δυο κίτρινες λίρες.
    http://www.youtube.com/watch?v=m9cmpUDrcnE

  4. 10 maanden gevangenis voor Virvos en Markopoulos. en snel een beetje καραφλε Υπουργισκε.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *