De schaamte ver voorbij

manolada

Spyros Derveniotis maakt rake tekeningen

U heeft het bericht al in de Vlaamse media gelezen (ik heb de Nederlandse niet gevolgd): gisteren, op 30 juli, is de eigenaar van de aardbeikwekerij Vangelatos in Na Manolada vrijgesproken van de beschuldiging tot aanzetten van schieten op de 28 Bangladeshi’s die vorig jaar in april hun achterstallige loon bij de directie kwamen eisen. Drie voormannen openden toen het vuur. Eén van hen is eveneens vrijgesproken, en de twee anderen werden veroordeeld tot respectievelijk 14 jaar en 7 maanden, en 8 jaar en 7 maanden. Ze werden voorwaardelijk vrijgelaten en kunnen hun straf afkopen met 5 euro per dag. De voormnannen hebben steeds volgehouden dat ze naar de grond gericht hebben en dat de kogels zijn afgeketst. In december 2008 is de jonge Alexis Grigoropoulos door een agent doodgeschoten die hetzelfde beweerde, maar dit slechts terzijde.

De gerechtelijke uitspraak doet heel wat wenkbrauwen fronsen. Vangelatos wordt verdacht van mensensmokkel, stelt mensen zonder papieren te werk, betaalt hen niet uit en gaat flagrant in tegen de wetgeving, maar mag fluitende het gerechtsgebouw verlaten. En blijkbaar is het ook niet eens erg als je die mensen zonder papieren ook nog eens als beesten behandelt. Het signaal is toch wel dat het allemaal zo erg niet is als je op die mensen schiet. Ze worden sowieso al erger behandeld dan dieren en nu krijgt dit soort behandeling ook nog eens een zweem van wettelijkheid.

Deze wettelijkheid wordt ook nog eens bevestigd door de heer Adonis Georgiadis, nu woordvoerder van de parlementaire fractie van Nea Dimokratia, en voormalig minister van Volksgezondheid. U moet gewoon de tweets maar eens lezen van de man.

adonis

 • 7-0 het resultaat voor Manolada. En de 3 rechters en de 4 ingezworenen (2 dokters, 1 opvoerder, 1 ingenieur). Misschien hebben sommigen te snel geoordeeld?
 • Allen zijn vrijgesproken voor de eigenlijke beschuldiging. 2 zijn veroordeeld voor veel lichtere feiten. U weet dat niet goed. (in reactie op een andere tweet)
 • Schoten in de lucht die sommigen bij het neerkomen hebben geraakt en licht hebben gewond. Wat voor vreemds ziet u hier in? (Adonis lijkt hier wel erg op Benjamin Netanyahu)
 • De kwestie is bij dergelijke beschuldiging of ze op hen hebben gericht of niet. Wel, het is beslist dat ze niet hebben gericht.
 • U bent dus niet blij dat sommigen van onze medeburgers onschuldig zijn beschouwd?

Er gaan geruchten de ronde dat de rechters tot deze uitspraak zijn gekomen om de regering gunstig te stemmen. Op dit moment wordt namelijk weer een batterij nieuwe wetten opgesteld om de besparingsbeleid door te drukken. Sommige drukkingsgroepen hebben nu dan ook de kans schoon gezien om hun eisen door te duwen en te eisen dat hun salarissen weer worden opgetrokken tot het niveau voor de crisis. Het gaat in de eerste plaats om het leger, maar ook politie, brandweer en andere geüniformeerden. De rechters willen ook hun deel van de koek.

In ieder geval heeft het Opperste Gerechtshof toch wat vraagtekens gezet bij de uitspraak. De procureur-generaal heeft een afschrift van de uitspraak gevraagd om te zien of er misschien toch wel reden is om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

De vrijspraak is niet de enige schaamtelozen gebeurtenis in Griekenland. Herinnert u zich nog het drama van Farmakonisi in januari van dit jaar? De afgevaardigde van UNHCR in Athene en de overlevenden hebben steeds in het openbaar, maar ook tijdens ondervragingen, beweerd dat de Griekse kustwacht de sloep met de vluchtelingen moedwillig heeft doen kapseizen.

Wel, de bevoegde openbare aanklager in Piraeus heeft vandaag besloten om de zaak te archiveren. Alle verklaringen ter verdediging van de kustwacht werden aanvaard zonder verder onderzoek, en er werd uitsluitend rekening gehouden met de eerste verklaringen van de overlevenden, die werden afgenomen door de havenautoriteiten van Leros. Bij die procedure was echter geen tolk aanwezig, dus god weet wat er daar is gezegd. Er is trouwens nog steeds een onderzoek gaande naar de geldigheid van die verklaringen, maar dat weerhield de aanklager van Piraeus niet om de zaak te sluiten.

Tsja, migranten in Griekenland. Het zal er niet beter op worden. En discriminatie tegen deze mensen wordt op deze wijze als het ware geïnstitutionaliseerd. Zielig. Dit is niet het gastvrije Griekenland waar ik zo graag ben komen wonen.

8 thoughts on “De schaamte ver voorbij

 1. Deel deze blogs regelmatig via facebook. Hoop hierdoor een steentje bij te dragen aan een afgewogener oordeel over Griekenland en de crisis. Een crisis die ver uitgaat boven alleen een economische. Dank Bruno voor al de tijd die je steekt in het schrijven van de blogs. En hoop, dat je af en toe ook nog kunt genieten van de mooie kanten van Griekenland.

 2. Dank beiden, want soms ontbreek het me aan fut om hier mee verder te gaan. Ik weet dat dit niet de dingen zijn die mensen die Griekenland in het hart dragen elke dag willen lezen.
  Van de mooie kanten kan ik nog steeds genieten, maar dan moet ik echt wel weg uit de stad, want hier kom je vooral lelijkheid tegen.
  Het zal hier dit weekend stil zijn, want ik ga de batterijen opladen.

 3. Succes Bruno en vergeet even alle misère om je heen. Kom ook een keer naar de Peloponnesos zou ik haast zeggen.
  Fijne batterijoplaadtijd.

 4. ik ga de blogs voortaan ook facebooken en Bruno,
  probeer nu en dan eens een korte break te nemen want je moet het toch maar allemaal kunnen en willen doen !

 5. gelukkig wordt er wel heel wat actie ondernomen wanneer een straathond een pakje slaag krijgt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.