Farmakonissi: het Lampedusa van Griekenland

De gekapseisde sloep

De gekapseisde sloep

Farmakonissi is een Grieks eilandje dat misschien niet meteen op uw lijstje van vakantiebestemmingen staat. Het is een klein eiland, niet ver van de Turkse kust, dat enkel in het Griekse nieuws komt, als er weer eens Turkse gevechtsvliegtuigen over heen vliegen. De buur in het oosten, is er namelijk niet helemaal van overtuigd of Farmakonissi wel Grieks grondgebied is.

Turkse mensensmokkelaars zien Farmakonissi wel als Griekenland, en ook als Europa, en sturen daarom heel wat vluchtelingen die kant op. Hoe klein Farmakonissi ook is: het heeft de voorbije jaren al een constante stroom van vluchtelingen en migranten moeten verwerken vanuit Afghanistan, Pakistan, Irak, Syrië, en diverse Afrikaanse landen. Het eilandje kan die stroom niet aan en de mensen worden dan ook meestal richting Athene gestuurd, waar ze in de menigte op gaan en van de radar verdwijnen. Niet om de Griekse banen in te pikken, zoals sommigen hier wel eens denken, maar om verder door te reizen naar de beloofde landen: Duitsland, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk.

De taferelen die je in Farmakonissi ziet, zijn vaak hard, maar zelden waren ze van de intensiteit die we eergisteren zagen. Een boot met 25 Afghaanse en 3 Syrische vluchtelingen was gesignaleerd in de wateren rond het eilandje. Daarop nam de Griekse kustwacht de boot op sleeptouw en bij die operatie is het gammele bootje gekapseisd. Daarbij zijn 9 kinderen omgekomen en 3 vrouwen. In onderstaand filmpje ziet u de overlevenden die aan wal worden gebracht, in het fort Europa.

Volgens één van de overlevenden wilde de Griekse kustwacht het bootje terug richting Turkije slepen. Officiële bronnen melden dat er paniek ontstond op het bootje en dat het daarom was gekapseisd. Het kan niet worden bewezen, maar in ieder geval lokte het voorval een scherpe reactie uit van Nils Muižnieks, de Europese Commissaris voor de Mensenrechten. Hij was “geschokt en overstuur”. Ook de de Vluchtelingencommissie van de Verenigde Naties is bezorgd over het voorval.

Dat leidde tot een reactie van de bevoegde Griekse minister van Scheepvaart Miltiadis Varvitsiotis, die de Griekse kustwacht verdedigde en vond dat er geen politiek thema mocht worden gemaakt van het voorval. Hij bedoelt natuurlijk dat de oppositie hier geen garen mag bij spinnen.

Nu lijkt het me anders wel het ideale moment om er een politiek thema van te maken op Europees niveau. Sinds gisteren is er namelijk een informele vergadering van EU-minister van Justitie aan de gang en één van de thema’s die op die vergadering aan bod komen, is immigratie. Ik dacht dat het geen slecht idee was om aan Europa te laten zien hoe groot het probleem is in Griekenland. Maar in de plaats daarvan, is er van de deelnemers van de informele vergadering geen enkele reactie gekomen.

Gisteren zijn de overlevenden naar Athene gebracht met de ferry: de tickets zijn betaald door een liefdadigheidsorganisatie.

U leest de schok, het verlies, de verdwazing, uit de blikken van deze mensen. Een man zegt dat hij zijn vrouw en drie kinderen is verloren. Hij beweert zelfs dat de kustwacht ze in het water heeft geduwd. Hij zal het niet onder de markt hebben in de “opvangecentra” die de Griekse overheid voor hem klaar houdt. Als hij daar al terecht komt, want er is geen enkel bericht of reactie gekomen vanuit de overheid wat er met deze mensen nu zal gebeuren. Wellicht worden ze, zoals zo vele anderen, aan hun lot overgelaten tot ze vroeg of laat in de klauwen van Gouden Dageraad vallen.

En ondertussen kan premier Samaras weer maar eens gaan vertellen dat er in Griekenland evenveel illegale migranten zijn als werklozen.

3 thoughts on “Farmakonissi: het Lampedusa van Griekenland

  1. En omdat er natuurlijk altijd commentaar moet worden gegeven door de Griekse “journalisten”, wil ik u onderstaand fragment meegeven. De “journalist” rechts zegt dat Griekenland vroeger iets had moeten doen en niet had moeten wachten tot anderen het op de vingers tikten. Het land heeft reeds een strafblad heeft van vluchtelingen die de verdrinkingsdood zijn gestorven: 161 de laatste 18 maanden. Waarop de journalist links vraagt: “en waarom zijn wij (Griekenland dus) daar verantwoordelijk voor?”. Waarop de journalist rechts: “we zijn niet verantwoordelijk”. Dus, zegt meneer links “een strafblad hebben we niet”. En hij gaat nog verder: “ik draag geen verantwoordelijkheid als duizenden bootjes nemen, in januari dan nog, en uiteraad verdrinken”. Jawel, journalisten.

  2. betreden op eigen risico zeker gelijk ze zeggen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *